Belediye’nin imar mesaisi... İşte o raporların ay ay dökümü
1 yıl boyunca skandal kararlara imza atan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine gelen 2 bin 376 rapordan 1734’ü imar komisyonuna sevk edildi
TBMM’den sonra 2’nci büyük parlamento sayılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi tatile girdi. İBB Meclisi’ne son bir yılda 2376 teklif rapor geldi. Bu rakamın bin 734’ü İmar Komisyonu’na sevk edildi. İşte son 1 yılda İBB’de yaşananlardan çarpıcı raporların ay ay dökümü:
Camiye özel tünel: İBB Meclisi’nde çok tartışılan kararlardan biri de gazetemizin kamuoyuna duyurduğu Erdoğan’ın talimatıyla Çamlıca Tepesi’ne yaptırılan ‘camiye özel tünel’ yapımına ilişkin teklifti. (Kasım 2014) |
3 katlı tüpgeçit onaylandı: Başbakan Davutoğlu büyük proje olarak açıkladığı Boğaz’ın altından geçecek olan 3 katlı metro ve karayolu tüp geçişi İBB meclisine taşındı. CHP, konunun STK’ler tarafından görüşülmeden, projelendirilip hayata geçirilmek istendiği gerekçesiyle, söz konusu raporun müdürlüğüne iadesini istedi. CHP’nin teklifi İBB meclisinde AKP’lilerin oyçokluğuyla reddedilip, oylamaya geçildi. Tartışmalar sonucu rapor, CHP’nin ret oyuna karşılık oyçokluğuyla kabul edildi. (Mart 2015)
Okul yerine cami planı: Avni Başman İlköğretim Okulu “deprem riski” gerekçesiyle yıkıldı. Arazi, MEB’in itirazlarına rağmen Aziz Mahmut Hüdayi Camii’nin dini tesis alanı olarak planlandı. 17 Aralık’la başlayan AKP-cemaat kavgası İBB Meclisi’ne de yansıdı. İBB mülkiyeti cemaate yakınlığıyla Fetih Öğretim İşletmeleri A.Ş.’ye ait araziyi üzerinde okul inşaatı başlamışken yeşil ve park alanına aldı.(Haziran-Temmuz 2014)
Tarım alanları imara açıldı: Büyükçekmece Türkoba Mahallesi’nde Fıratpen’e ait tarım alanları İBB Meclisi’nde imara açıldı. Teklif AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. (Eylül 2014)
Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nin bir bölümü park alanı oldu: İBB Meclisi’nde az da olsa bazı olumlu kararlar da oy birliğiyle kabul edildi. Azınlık mallarının iadesi yasası ile Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı’na iade edilen Zeytinburnu’nda bulunan 42 bin metrekarelik arazinin 8 bin metrekaresi ticaret alanı vasfından çıkartılarak park alanına çevrildi. İBB Meclisi’nde oybirliği ile alınan karara göre, hastanenin yer alan ve şu anda otopark ve spor kompleksi bulunan arazi parka çevrilecek.(Ekim 2014)
Bütçede Topçu Kışlası’na pay: Kasım ayı İBB Meclisi’nin en yoğun olduğu aydı. Bütçe görüşmelerinin en çok tartışılan konusu stratejik planda ve performans yatırım programında Gezi Parkı’na kışla adı altında AVM inşa edilmesine yönelik projenin yer alması oldu. 12.2 milyar lira olarak belirlenen 2015 yılı bütçesi sert tartışmalar arasında oy çokluğu ile kabul edildi. (Kasım 2014).
Okmeydanı planları tekrar geldi: Yürütmeyi durdurma kararı verilen Okmeydanı’na ilişkin büyük ölçekli imar planı yeniden hazırlanarak meclis gündemine geldi. Plan CHP’lilerin “ret” oyuna karşın AKP’lilerin oyuyla kabul edildi. Bunun üzerine Beyoğlu Belediyesi ve İBB kiracıların durumu ve ticaret alanlarını gözden geçirerek neredeyse önceki planın aynısı olan yeni planı meclisten geçirdi.(Aralık 2014)
TÜRGEV’in kardeş vakfı Ensar’a kıyak: İBB Avcılar’da 2700 metrekarelik ve Büyükçekmece’de 500 metrekarelik toplam 2 binayı İBB Başkanı Topbaş’ın kurucusu olduğu ve hakkında TÜRGEV’in de kardeş vakfı yorumları yapılan Ensar Vakfı’na yurt olarak kullanılması üzere verdi.(Şubat 2015)
Büyükada’ya 5. cami ısrarı: Adalar Belediyesi ile mimarların itiraz ettiği cami projesi yine İBB gündemine geldi. Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde gündeme getirdiği, Çamlıca ve Göztepe’den sonra Büyükada iskelesinin yakınına cami yapmayı sağlayacak plan değişikliği İBB gündemine getirilerek kabul edildi. (Nisan 2015)
Fay canına da geçti: İBB Belediye Meclisi’nden geçen skandal tekliflerin biri de yine gazetemizin kamuoyuna duyurduğu bir akaryakıt istasyonu için fay hattının kaldırılmasıyla ilgili rapordu. Pendik Belediyesi, Güzelyalı’da yapılacak bir akaryakıt istasyonu için arazideki fay hattını plandan silmesini istedi. CHP’nin ‘akla, mantığa ve hukuka aykırı’ olduğu gerekçesiyle yaptığı itirazlara rağmen değişiklik AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. (Mayıs 2015)
Cemaate verilen imar artışı geri alındı: İBB, Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Fatih Üniversitesi’nin arazisine iki yıl önce verdiği imar artışını geri aldı.( Haziran 2015)
2 saatte 189 rapor
İBB Meclisi’nde yılın son toplantıları bu ay gerçekleşti. Bayram tatilinden dolayı sadece 3 gün süren toplantılarda 189 teklif rapor geldi. Bu raporların 107’si İmar Komisyonu’nda incelendi. CHP Grubu 40’ına ret oyu kullandı. (Temmuz 2015)
‘Kişiye özel çalıştılar’ İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ bir yılı gazetemize yorumladı: “İBB Meclisi’ni bir barometre olarak düşünürsek, belediyenin sadece şirket ya da kişiye özel plan değişikliklerinde başarılı olduğunu görüyoruz. İstanbul’u yöneten zihniyetin önceliğinde, 2004-2015 yılları arasındaki alışkanlıklarında bir değişiklik yok. Parsel bazında plan değişiklikleri ile İstanbul’un dokusunun bozulduğu, 11 yıldır bir ders alınmadığını rakamlardan anlaşılmaktadır. Adeta çağdaşlığı ne kadar çok beton atarsak o kadar çağdaşız boyutuna getirdiler. Araç yolları etrafındaki halk tarafından kullanılması mümkün olmayan pasif yeşil alanları ‘yeşil alan metrekare olarak çoğalttık’ diye halka sunmaktadırlar. Yeşil alanların azlığının en güzel örneği ise hafta sonları çocuk parklarının adeta piknik alanına dönmesidir.” |
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza