"Ben özgürüm ama ülkem esir"

ABD'nin eski Başkanı George W. Bush'a geçen yıl ayakkabılarını fırlattığı için hapse mahkum olan Iraklı gazeteci Muntazır El Zeydi serbest bırakıldı. El Zeydi, serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamada Irak Başbakanı Nuri El Maliki'den özür beklediğini söyledi.

Yayınlanma: 15.09.2009 - 08:50
Abone Ol google-news

Eski ABD Başkanı George Bush'a ayakkabılarını fırlattığı için hüküm giyen Iraklı gazeteci Muntazır EL Zeydi bugün serbest bırakıldı. Kardeşi Uday El Zeydi'nin AFP muhabirine yaptığı açıklamaya göre, ağabey El Zeydi, 9 ay hapis yattıktan sonra bu sabah özgürlüğüne kavuştu. El Zeydi, serbest bırakıldıktan sonra basın mensuplarının karşısına çıkığ açıklama yaptı.

Konuşmasının başında yanında olan herkese teşekkür eden El Zeydi, “Bu eylem çok konuşuldu. Beni bu eyleme sevkeden yaşadığımız zulumdü. İşgal ülkemi kötü duruma düşürdü" dedi.

El Zeydi şunları söyledi:

"Ülkem hala esir. Ülkemdeki herkes acı çekti. 10 yıladan fazla süren ABD amborgosunda aç kaldık. Kimse arasında ayrım yoktu, ABD ayrımcılık tohumları ekti. Sokaklarımız, her yer mezardı. İşgal bizi dağıtıyor. Bizi birbirimize düşürdü.

Ülkemin bu halini görmek beni çok yıktı. Ülkemdeki binlerce katliam beni yıktı. Hergün kendimle hesaplaşıyordum. Kurbanlara söz verdim, intikam alacağım diye. Eğer zalimler bundan anlarsa masumların nasıl öldüğünü anlarlardı. Ayakabı atarak savaş suçlusu Bush’a tepkimi göstermek istedim. Katil ülkeme geliyor, demokrasi ve özgürlük diye. Bizimle dalga geçer gibi.

George Bush’a neden soru sormadığım soruluyor. Bize 'Bush’a soru sormayın' diye emir verdiler. Sadece haberi aktarmakla yükümlüydük. CIA ajanları gazeteci kılığına girmişlerdi.

Bir gazeteci olarak medyadan özür dilemek istiyorum. Ama ben sadece işgale karşı tepkimi göstermek istedim.

Basın toplantısını, koruma ordusunun eşliğinde geldiği El Bağdadiya televizyonunda düzenleyen El Zeydi, gözaltına alındığı ilk günlerde dövüldüğünü, elektrik şoku verilerek kendisine işkence edildiğini söyledi. İşkence edenlerin kimliklerini daha sonra ifşa edeceğini kaydeden El Zeydi, Başbakan Nuri El Maliki'den özür dilemesini beklediğini ifade etti.

El Zeydi'ye işkence edildiği iddiası daha önce ailesi tarafından da dile getirilmişti. El Zeydi'nin cezaevinde tutulduğu sırada dövüldüğü, kolunun ve kaburgalarının kırıldığı, iç kanamasının olduğubelirtmiş, bu iddialar Irak ordusu tarafından reddedilmişti.

Basın toplantısının yapıldığı binaya Irak bayrağına sarılı olarak gelen Zeydi'nin dişlerinden birinin eksik olduğu ve bunun konuşmasını etkilediği gözlemlendi.

Gazeteci, 2008 Aralığında Bağdat'ı ziyaret eden Bush'a, basın toplantısı sırasında ayakkabılarını fırlatmış, fakat hedefi tutturamamıştı. Gazeteci, misafir devlet başkanına hakaret ve saldırıdan 3 sene hapisle cezalandırılmış, cezası temyiz mahkemesince 1 yıla indirilmişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler