Beyin krizi hakkında bilinmesi gerekenler

Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölümü Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, beyin krizinin dünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk üç sırada yer aldığını bildirdi.

Yayınlanma: 05.11.2009 - 09:59
Abone Ol google-news

Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölümü Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, yaptığı yazılı açıklamada, beyin krizinin beyin damarından ya da beyne giden damarlardan bir ya da birkaçının tıkanması ya da beynin bir bölgesinde meydana gelen kanamalarla oluştuğunu belirtti.

Beyin krizinin aniden ya da birkaç gün içinde yavaş yavaş ortaya çıkabildiğini ifade eden Kuday, beyin damarlarındaki tıkanmada yaş, genetik geçiş, hipertansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, kalp ritm bozukluğu, stres, sigara, alkol ve doğum kontrol hapı gibi pek çok etkenin rol oynadığını kaydetti.

Kuday, beyin damar hastalıkları bulunan hastaların çoğunda kalp hastalığı da olduğunu belirterek, beyin krizi geçiren hastaların konuşurken özellikle kelimeleri bulmakta ve hatırlamakta güçlük çektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Cengiz Kuday, şunları kaydetti:
''Yüzde, kolda, bacakta, vücudun herhangi bir tarafında aniden meydana gelen hissizlik, zayıflık, baş dönmesi, bulantı, kusma, çift görme, anlamsız ya da düzensiz konuşma, gözlerden birinde ya da ikisinde birden meydana gelen ani görüş kaybı, yürüyememe, denge kaybı ve kaynağı belli olmayan baş ağrıları. Bu belirtileri gösteren hastaların 3 saat içinde tam donanımlı merkezlere götürülmesi gerekiyor. Hastalar bu 3 saatlik zamanı değerlendirmezse sakat kalma oranı yükselir. Tam donanımlı merkez demek dışarıdan iyi görünen, lüks hastane demek değildir. Neredeyse tüm üniversite ve devlet hastanelerinde bu tür hastalara müdahale edecek ekip ve ekipman mevcuttur.''

Kuday, ''Halk arasında kalp krizi daha çok biliniyor olsa da beyin krizi de dünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk üç sırada yer alıyor'' dedi.

Beyin damar hastalıklarının tedavisinin kişiye göre değiştiğini ifade eden Kuday, bu hastaların çoğunlukla anjiyo plasti, tıkalı damara stent yerleştirme ve cerrahi yöntemlerle tedavi edildiğini aktardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon