BİFO ilk uluslararası albümüyle Avrupa'da

Avrupa’nın en iyi 10 orkestrasından biri olmayı hedefleyen Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, ilk uluslararası klasik müzik albümü ile Avrupa’ya açılıyor.

Yayınlanma: 18.01.2010 - 09:31
Abone Ol google-news

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Şef Sascha Goetzel yönetiminde kaydettiği ‘’Respighi, Hindemith, Schmitt’’ adlı ilk uluslararası klasik müzik albümü ile Avrupalı müzikseverlerle buluşacak. Doğu esintilerinin hakim olduğu albümde Respighi’nin ‘Seba Melikesi Belkıs Süiti’, Hindemith’in ‘Carl Maria von Weber’in Bir Teması Üzerine Senfonik Metamorfozlar’ı’ ve Schmitt’in ‘Salome Trajedisi’ çarpıcı bir egzotizmle farklılaşıyor.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Sanat Yönetmeni ve Sürekli Şefi Sascha Goetzel, albüm kaydına ilişkin şunları söyledi: "Her anlamda genç bir orkestra: Üyelerin çoğu otuzlarında, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde deneyim kazandıktan sonra buraya gelmiş sanatçılar. Hepsi açık fikirli, enerji, istek ve tutku dolu kişiler. Aslında Avrupa’da başka hiçbir orkestrada böyle bir tutku görmediğimi söyleyebilirim. Viyana Filarmoni ile düzinelerce kayıt yaptım ve topluluk üyelerinin nadiren ses odasına gidip kayıtlarını dinlemek istediklerini gördüm. Biz bu kaydı yaparken neredeyse tüm orkestra parçaları dinlemek için ses odasına doldu. Öğrenmeye, denemeye ve gelişmeye dönük inanılmaz bir istekleri var. Bu hem İstanbul hem de Türkiye’ye özgü bir ruh."
 

Borusan Oto İstinye’de stüdyo kuruldu

Türkiye’de orkestra ve klasik müzik kaydı için uygun bir stüdyo olmaması nedeniyle Borusan Oto İstinye showroom binasında bir salonun stüdyoya dönüştürülmesi kararlaştırıldı. Tüm teknik ekipman İngiltere’den getirildi ve kayıt 24–29 Mayıs 2009 tarihleri arasında gerçekleşti.
 

Uluslararası ekip çalışması

BİFO’nun albümünde, uluslararası alanda isim yapmış profesyonel bir ekip çalıştı. Uzun yıllar 20. yüzyılın en büyük kemancılarından Yehudi Menuhin’in yanı sıra daha birçok sanatçı ve toplulukla çalışan John West prodüktör, Mike Hatch de tonmayster olarak görev aldı.
 

Ahmet Ertuğ imzası

Avrupalı bestecilerin nadir kaydedilmiş Doğu esintili parçalarını bir araya getiren albümün tasarımı da bu konsept çerçevesinde yapıldı. Albümün kapak tasarımı mimar ve fotoğraf sanatçısı Ahmet Ertuğ’un çektiği kaftan motifli fotoğraflardan oluştu.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon