Bilge Kişi Hacı Bektaş Veli

Bilge Kişi Hacı Bektaş Veli
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.08.2013 - 06:23

“Düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu!” Hacı Bektaş Veli

Bilgelik, bugünden geleceği düşünmektir, insanın eğitim öğretimine önem vermektir. Varsıl iken yoksulluğu akıldan çıkarmayarak zamanı ve ortamı kollayıp yoksullara iyilik etmektir. İnsanlar arasında ayırıma gitmeyip birlik yolunda usanmadan bitimsiz uğraş vermektir.

Hacı Bektaş Veli, 13. yüzyılda Nişabur’da yaşama gözlerini açtığında Anadolu insanının tinsel güneşi de doğmuştur. İnsanlık ateşi ile yanan yüreği, onu Anadolu’da Sulucakarahöyük’e kadar getirmiştir.

Sulucakarahöyük, Hacıbektaş hümanizminin merkezi ve devrinin ekin noktası olmuştur. Hacı Bektaş Veli, öğretileriyle topluma yön veren bir halk adamı işlevinde, toplumculuğu ve devrimciliği doğrultusunda; din adamı, reformcu, düşünür, sosyolog, dilci ve gerçek bir Türkçü olma işlevinde bulunmuştur. Özgün düşünceleriyle Anadolu insanının gözünde ve gönlünde yükselip doruklaşmıştır.

Ona göre: “Her şeyin en büyüğü iki şeydir: Bilim ve dayanç (sabır). Bilim ile Hakk’a yol bulunur. Dayanç ile halka varılır. Sevgi ve acıma insanlığın, şehvet ve hiddetse hayvanlığın simgesidir.”

Hoşgörünün, insan değeri bilirliğin, ezilen halkın derdini dert edinmenin uğraşını vermiştir. Güçsüzü korumuş ve yardımda bulunmuştur. Öz varlığını eğitmek ereğiyle bir yıl Çilehane’de acı yaşamı tatmıştır. Kentte oturma yerine köyde yaşamayı yeğlemiştir. Halkına halkın diliyle seslenmiştir. Kucağında ceylan ve aslan gibi iki hayvanı birlikte tutmakla: “Türklerin ceylan örneği suskun, dokunulursa aslan gibi yırtıcı olacağı” düşüncesini yansıtmıştır.

Düşüncesi yol olurken yeri aydınlık olsun.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler