Bilgi kirliliği, sağlığa tehdit
8 ülkenin gazetelerinde ‘beslenme’ konulu 375 haberin yüzde 49’u asılsız çıktı
Tereyağ yararlı mı, zararlı mı?”, “Yumurta kolesterolü yükseltir mi?”, “Ekmek yemeli miyiz?”, “Şeker zehir mi değil mi?” gibi beslenme ve sağlıklı yaşam konularındaki bilgi kirliliği, halkın kafasını karıştırıyor.
Avrupa Gıda Bilgi Konseyi (EUFIC) Genel Direktörü Dr. Laura Fernandez Celemin, Avrupa Beslenme Dernekleri Federasyonu (FENS) üyesi 8 ülkenin gazetelerinde, “beslenme” konulu 375 haberi incelediklerini, bu haberlerin yüzde 49’unun asılsız iddialardan oluştuğunu tespit ettiklerini söyledi. Uluslararası Halk Sağlığı Enstitüleri Birliği (IANPHI) Direktörü Prof. Pekka Puska ise bu konuda doğru ve bilimsel bilgiye ihtiyaç olduğunu vurguladı. Dünya sağlık gündeminin rotasını çizen Avrupa Beslenme Kongresi’nin 12.’si bu yıl Almanya Beslenme Topluluğu (DGE) ev sahipliğinde, 20-23 Ekim tarihlerinde Almanya’nın başkenti Berlin’de yapıldı. “Yaşam Boyu Beslenme ve Sağlık” temalı konferansa, yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Konferansın açılışını halk sağlığı alanında yaptığı çalışmalarla tanınan ve dünyada en çok atıfta bulunulan Harvard Üniversitesi Beslenme Bölümü Başkanı Prof. Walter Willett yaptı. Konferansı Türkiye’den takip eden tek kurum olan Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı, Türkiye’den bir grup gazetecinin katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Sabri Ülker Vakfı Genel Sekreteri Begüm Mutuş da beslenme ve gıda konularındaki bilgi kirliliğinin insanları yanlış yönlendirdiğini söyledi. Teknolojinin ilerlemesinin insanların sağlık ve beslenme konularındaki bilgilere daha kolay ulaşmasına neden olduğunu, buna karşın aynı oranda yanlış bilgi edinme riskini de beraberinde getirdiğini anımsatan Mutuş, bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak için ulusal ve uluslararası referans kurumlara büyük görevler düştüğünü kaydetti.
İşlenmiş et kanser yapıyor Dünya Sağlık Örgütü salam, sosis ve diğer işlenmiş et ürünlerinin kansere yol açtığını duyurmaya hazırlanıyor. Daily Mail gazetesinin haberine göre, kanserojen ürünleri listeleyen WHO sigara ve alkolün yanında işlenmiş ete bu listede yer verebilir. Britanya’nın Ulusal Sağlık Servisi de internet sayfasından “işlenmiş et yemek ile bağırsak kanserine yakalanma riski arasında bir bağlantı olabileceğini” açıkladı. Kurum, bu tür ürünleri çok tüketen insanlarda kanser riskinin arttığını belirtti. |
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı