Bilim insanları, eksikliği Covid-19'da ani ölüme neden olabilen vitamini açıkladı
Hollanda ve Belçikalı bilim insanları, yaptıkları araştırma sonucunda K vitamini eksikliğinin çeşitli komplikasyonlara yol açabileceği ve Covid-19 hastalarında ani ölüme neden olabileceği sonucuna ulaştı.
Hollanda ve Belçikalı bilim insanlarından oluşan araştırma ekibi, K vitamininin Covid-19'daki çifte önemine işaret ederek, eksikliğinin çeşitli komplikasyonlara yol açabileceği ve ani ölüme neden olabileceğine dikkat çekti.
Bilim insanlarına göre, elastik lifleri tahribattan koruyan MGP proteininin aktivitesinden sorumlu K vitamininin eksikliği, Covid-19'da daha ciddi akciğer hasarına yol açan önemli faktörlerden biri olmanın yanı sıra, vasküler esnekliğin azalmasına neden olan komplikasyonlara yol açabiliyor. Vücut, hasarı iyileştirmek için kan damarlarının duvarlarında kan pıhtıları 'oluşturuyor', bu durum kan dolaşımının bozulmasına ve hatta ani ölüme neden olabiliyor.
Sputnik'in haberine göre K vitamini ayrıca, kan damarlarının iç yüzeyini kaplayan hücrelerde sentezlenen ve kan pıhtılaşma sistemini baskılayan protein S'yi aktive ediyor.
Bununla birlikte K vitamini eksikliği, Covid-19'da ciddi komplikasyonlara ve ani ölüme neden olan vasküler hasara ve tromboz oluşumuna yol açabiliyor.
İzvestiya gazetesinin bilim insanlarının bulgularına ilişkin görüşüne başvurduğu Rus uzmanlar, K vitamininin Covid-19'da önemli bir rol oynayabileceğini kabul ederek, vücudun bu maddenin gerekli normunu korumak için, yağlı peynir, süt ve tereyağının yanı sıra daha fazla yeşil sebze tüketilmesini tavsiye etti.
Video Haberler
-
O anlar saniye saniye kamerada
-
Yunus Nadi’yi özlemle andık
-
Bağcılar'da korkunç olay
-
Cüneyt Arkın'ın cenazesi ailesine teslim edildi
-
Aydın'da 'sahte içki' operasyonu: 2 gözaltı
-
Bir ilde daha ulaşıma zam
-
O anlar kameraya işte böyle yansıdı
-
Avcılar'da 24 yaşındaki Dilan evinde ölü bulundu
-
Ev sahibi su sayacını söktürdü
-
Cezaevinden çıktı, arkadaşının silahlı saldırısında yara
En Çok Okunan Haberler
-
Motorine indirim geldi: İşte güncel fiyatlar...
-
Türk Ocakları'ndan Devlet Bahçeli'ye yanıt
-
Emel Sayın, Cüneyt Arkın'ın ölümüyle sarsıldı
-
Peker ile Şener arasında restleşme
-
Kulislerdeki 3 'Sedat Peker' söylentisi
-
Sarallara dev operasyon
-
Fotoğraftaki akıl almaz ayrıntı
-
Arda Turan'dan şaşırtan AKP yanıtı
-
Erdoğdu ve Torun, CHP'den istifa etti
-
Partisiz girdi, AKP'li çıktı!