Binlerce koyun soğuktan telef oldu

Siirt Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce, etkili olan kar ve don nedeniyle Siirt ve Şırnak'ta göçerlere ait binlerce koyunun telef olması, on binlercesinin de düşük yapmasının büyük kayıp olduğunu belirtildi.

Yayınlanma: 23.12.2013 - 13:00
Abone Ol google-news

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İzzet Murat, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan karın hayatı olumsuz etkilediğini belirterek, il genelindeki yoğun kar yağışından dolayı çadırların çökmesi sonucu binlerce hayvanın açıkta kaldığını söyledi.

Göçerlerin yaylalardan yeni döndüğünü kaydeden Murat, "Siirt, Mardin ve Şırnak'taki birkaç bölgeye yerleşen göçerlerin çadırları kar nedeniyle çöktü. Hayvanlar çadırların yıkılması sonucu açıkta kaldı. Soğuk hava ve diğer etkenlerle hayvanlar düşük yaptı. Bu, hayvanların doğumlarının başlayacağı bir dönemdi. Çünkü hayvanlar yaylalardan gebe olarak bölgeye geldi. Çadırların yıkılmasıyla açık havada kalan hayvanlar düşük yaptı. Bundan dolayı kaybımız sözkonusu" diye konuştu.

Murat, il genelinde kayıtlı 500 bin koyun ve keçinin bulunduğunu kaydederek, yavru atmaların birkaç sürüde meydana geldiğini vurguladı.

"İl genelindeki hayvan varlığımız dikkate alındığında 5-10 bin hayvanın yavru atması çok büyük rakam olarak gözükmemekte fakat sürü sahipleri için büyük kayıp sözkonusu" diyen Murat, bu durumun kendilerini üzdüğünü, üreticiyi ise mağdur ettiğini belirtti.

Murat, tarım ve hayvancılıkta bu tür beklenmeyen durumların olabileceğine işaret ederek, şöyle dedi:

"Kazanın ve olumsuzlukların ne zaman geleceği belli olmaz. Bölgemizde uzun süredir bu kadar etkili bir kar yağışı olmamıştı. Bu sorun bu yıl oldu, gelecek yıl da olabilir. Kış mevsimi sürüyor. Bu durum önümüzdeki süreçte de devam edebilir."

Murat, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlara ürünlerini sigortalamaları gerektiği yönürde uyarıda bulundu.

"Devletten destek bekliyoruz"

Bir tarımsal danışmanlık şirketinin saha sorumlusu Kasım İlhan da kar nedeniyle 15 bine yakın hayvanın düşük yaptığını belirterek, kar yağışının hayvan yetiştiricilerini olumsuz etkilediğini söyledi.

İlhan, devletin mağdur olan üreticilere destek vermesini beklediklerini ifade ederek, "Bu olay bölgenin genelini kapsadı. Bölgede 15 bine yakın hayvan telef oldu. Devletten destek bekliyoruz. Yetkili mercilerin mağdur olan yetiştiricilerin sesine kulak vermesini istiyoruz" dedi.

Göçerlerden Yusuf Sadak ise çadırları biriken kardan temizlemek için silkelediklerini ancak çökmeye engel olamadıklarını belirtti.

Geçimlerini hayvancılıkla sağladıklarını anlatan Sadak, şunları kaydetti:

"Devletten o anda yardım isteyemedik. Devlet de vatandaşlar da bu olaydan habersiz oldukları için yardıma gelemedi. Sayımız az olduğu için çadırları silkeleyene kadar hayvanlarımız boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Tüm gelirimiz bu hayvanlardı. Hayvanlarımız düşük yaptığı için süt de vermeyecek. Kuzularımızın da hepsi öldü. Yakında koyunlarımız da ölecek. Devletten destek bekliyoruz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler