Bir mübadele kitabı : "Gitme, Gül Yanakların Solar"

Yazar İrem Uzunhasanoğlu, anneannesinin mübadele anılarını kitaplaştırdı.

Yayınlanma: 17.03.2016 - 20:04
Abone Ol google-news

Yazar İrem Uzunhasanoğlu, anneannesinin mübadele anılarını kitaplaştırdı. Yazarın “Gitme, Gül Yanakların Solar” adlı kitabında 1910-1938 yılları arasında Yunanistan’dan Edremit’e göç eden insanların yaşadıkları dramlar konu ediliyor. Ninesi, anneannesi, annesi ve son olarak kendisi de 4. kuşak mübadil olan İrem Uzunhasanoğlu, “Oldum olası göç hikayelerini seviyordum”diyerek konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Her yaz tatillerimizde Yunanistan’a gidiyorduk. Orada yaşayan mübadil insanların anıları beni çok etkilemişti. Daha sonra Türkiye’deki çeşitli mübadele dernekleri ile temasa geçtim. Toparladığım dökümanları anneannemle de paylaştım ve romanı yazmaya başladım.”

Kitapta adı geçen dört kadının da müşterek kaderi olan yolculuklar, bavullar, mektuplar ve acılar h

er şeye rağmen umutla birbirine bağlanıyor. Nafia Hanım'la başlayan hikâye, Mediha ve Leman ile devam ediyor ve yazar kadının ellerinde can buluyor. Yazar Uzunhasanoğlu, mubadillerin 1910'larda Yunanistan'da başlayan zorunlu göç hikâyesini, oradan oraya sürüklenen annelerin gözünden anlatarak tarihle aramızdaki mesafenin o kadar uzak olmadığını, el

imizi uzatsak hissedebileceğimiz ama niyeyse görmeyi tercih etmediğimiz kaderleri dinlemenin ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor.

Epsilon Yayınevi’nden çıkan ve yazımı bir yılda tamamlanan “Gitme, Gül Yanakların Solar” adlı  kitap önümüzdeki günlerde Rumca ve İngilizce’ye de çevrilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler