Bir uyarı da iş dünyasından
İş dünyası, hukuk, kuvvetler ayrılığı ve laiklik ilkelerinin eksiksiz uygulanmasını istiyor.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) 10. Genel Kurulu’nda buluşan iş dünyasının temsilcileri, hukuk, demokrasi ve laikliğin sağlıklı bir büyüme için önemini vurgulayarak kutuplaşmanın bir an önce sonlandırılmasını istediler.
20 federasyon altında toplanan 141 dernek ile 208 milyar dolarlık iş hacmine sahip, 11 binden fazla iş insanını temsil eden TÜRKONFED’in Başkanı Süleyman Onatça, daha önce de “orta gelişmiş demokrasi tuzağına” dikkat çektiklerini hatırlatarak “Ülkemiz zenginleşmek için demokratikleşmeye, demokratikleşmek için zenginleşmeye hız vermeli” dedi.
TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz da “Yavaş demokrasinin büyümesi de yavaş olur” diyerek hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının iş ve yatırım ortamının temel şartı olduğunu vurguladı.
Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Onatça, şunları dile getirdi:
- Ülkemiz zenginleşmek için demokratikleşmeye, demokratikleşmek için zenginleşmeye hız vermeli. Daha zengin, daha gelişmiş, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla mükemmel işlediği mutlu, huzurlu, müreffeh bir Türkiye hayali AB’ye tam üyelikten geçiyor.
- Barış sürecini korumak ve hiçbir endişeye yer bırakmayacak biçimde kalıcı hale getirilmesini istiyoruz. Vatandaşların dilleri, dinleri, inançları, kimlikleri, sınıfları nedeniyle horlandıkları, dışlandıkları günleri bir daha dönmemek üzere geride bırakmak istiyoruz.
- Yarını kurarken yanımıza daha fazla özgürlük ve daha fazla demokrasi almak istiyoruz. Hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı ve laiklik ilkelerinin çağımızın en ileri yorumuyla uygulanmasını istiyoruz. 2015’te gerçekleştirilecek genel seçimlere kadar yargıda, siyasi partiler yasasında yapısal reformları tamamlamış bir Türkiye arzu ediyoruz.
- Aramızdaki gelir uçurumlarının bizi birbirimizden uzaklaştırmasını ve kutuplaştırmasını istemiyoruz. Hiçbir bölgemizin yurdun geri kalanı ile arasında uçurum olmasını istemiyoruz. Dolayısıyla gelirin daha adaletli dağılmasını istiyoruz.
- KOBİ’lerin serpilip gelişmesi için, fırsat eşitliğinin sağlanması için herkese kaliteli eğitim alma imkânı tanınmasını, nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanabilmesi için üniversitelerimizin eğitim kalitesinin yükseltilmesini istiyoruz.
- Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların toplumsal hayata, iş hayatına ve siyasete erkeklerle beraber eşit katılmasını istiyoruz.
- En çok da bir olmaya, beraber olmaya, beraber gülmeye, beraber üzülmeye devam etmek istiyoruz.
Büyümenin şartı demokrasi
Sürdürülebilir büyüme ve refah artışının belli bir demokrasi düzeyine ulaşmış ülkelerde mümkün olduğunu söyleyen TÜSİAD Başkanı Yılmaz da “Yavaş demokrasinin büyümesi de yavaş olur. Büyümeye yönelik mikro ve makro politikalarımızın yanı sıra son dönemlerde çoğulcu demokrasi anlayışının öngördüğü siyasi reformların da hız kazanması gerektiğine ve buna ilişkin önemle, ısrarla vurgu yapmamız gerekir. Özellikle iş ve yatırım ortamının en önemli birinci şartı olan hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı konusundaki hassasiyetlerimizi ısrarla dile getirmemiz gerekmektedir” dedi.
KOBİ’lere Avrupa yolu
İş dünyasından 350’ye yakın delegenin katıldığı toplantıda TÜRKONFED’in Türkiye KOBİ’lerini Avrupa düzeyinde temsil etmesine olanak sağlayan Avrupa KOBİ Birliği (UEAPME) üyeliğinin imza töreni de gerçekleştirildi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?