'Birçok ihmal ölümlü kazaya sebebiyet vermiştir'

Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özsakarya, lise öğrencisi Anıl Erdem'in okulun otomatik kapısına sıkışarak ölmesine ilişkin yaptıkları incelemede ihmaller belirlediklerini, sorumlunun okul yönetiminden çok eğitim sistemi olduğunu ileri sürdü.

Yayınlanma: 04.06.2010 - 14:51
Abone Ol google-news

Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özsakarya, yaptığı yazılı açıklamada, Oda Yönetim Kurulu üyeleri tarafından Seyit Şamlı Endüstri Meslek Lisesinde inceleme yapıldığını ve kazayla ilgili okul yetkililerinden bilgi alındığını ifade etti.

Okulun araç giriş kapısının otomatik, personel girişi kapısının ise manuel olduğunu, her iki kapının yanında bir güvenlik kulübesi bulunduğunu, otomatik kapıya bu kulübeden kumanda edildiğini belirten Özsakarya, şu görüşleri dile getirdi: ''Olay anında personel giriş kapısının kilitli olduğu, otomatik kapının açık olduğu bildirilmiştir. Birçok ihmal ve hata ölümlü bir kazaya sebebiyet vermiştir. Personel giriş kapısının açık olması gerekirdi. Otomatik kapıya öğrenciler yerine, eğitimli ve sorumluluğu üstlenebilecek bir personelin ya da güvenlik görevlisinin kumanda etmesi gerekirdi. Otomatik olarak imal edilen kapının önüne bir cisim ya da insan çıktığında veya herhangi bir sıkışma anında motorunu durduracak bir otomatik kontrol sistemine sahip olması gerekirdi. Okulun kendi imkanlarıyla yapmış olduğu bu kapının teknik sorumluluğunu kurum adına bir makine mühendisinin üstlenmesi, dolayısıyla Milli Eğitim Müdürlüğü teknik personeli tarafından kontrol edilmesi gerekirdi.''

Okul Aile Birliğinin sağladığı imkanlarla görevlendirilen güvenlik personelinin, tasarruf kaygılarıyla işine son verildiğini de öğrendiklerini kaydeden Özsakarya, ölümlü kazanın sorumluluğunun okul yönetiminden çok okul yönetimlerinin kendi sorunlarıyla baş başa bırakıldığı eğitim sistemimizden kaynaklandığını iddia etti. İzmir'de dün, Evka 4 Seyit Şamlı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Elektronik Bölümü 11. sınıf öğrencisi Anıl Erdem (17), okulun otomatik kapısına sıkışarak başından yaralanmış, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler