Bitkisel nargilenin diğerinden farkı yok
Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) yapılan bir araştırmada bitkisel nargile ve tütünlü nargileden solunan dumandaki karbonmonoksit miktarının aynı olduğu ortaya çıktı.
CÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Sezer'in danışmanlığında, doktor Yasemin Kayım Pıçak tarafından ''Bitkisel Nargile Kullanımının Nefeste Karbonmonoksit Düzeyine Etkisi ve Bunun Tütünlü Nargile ve Sigara ile Karşılaştırılması'' konulu bilimsel araştırma yapıldı.
Bitkisel nargile kullanımının nefesteki karbonmonoksit düzeylerine etkisini, tütünlü nargile ve sigara ile karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlayan araştırmada, nefeslerindeki karbonmonoksit miktarı ölçülecek katılımcılar sigara ve nargile kullanım özelliklerine göre 4 ayrı gruba ayrıldı.
Sigara içmeyen ve sadece bitkisel nargile kullanan 15 katılımcı ''bitkisel nargile grubunu'', sigara içmeyen ve tütünlü nargile kullanan 16 katılımcı ''nargile grubunu'', sigara içen fakat nargile kullanmayan 30 katılımcı ''sigara grubunu'', sigara içmeyen ve nargile kullanmayan 15 katılımcı ise ''kontrol grubunu'' oluşturdu.
Daha sonra bu gruplarda yer alanların tütünlü ve bitkisel nargile içimi sonrasında nefesindeki karbonmonoksit düzeyi, ''Pico Smokerlyser Monitörü'' adlı cihazla ölçüldü. Bitkisel nargile kullananlarda nargile içimi ortalama 49 dakika, tütünlü nargileyi tercih edenlerde ise içim süresi ortalama 61 dakika sürdü.
Bir nargile içimi sonrasında yapılan ölçümde nefesteki karbonmonoksit miktarı ortalama 41,1 ppm (part per million-milyonda bir düzey), bir sigara içimi sonrası ise karbonmonoksit miktarı ise 6,7 ppm arttı.
Sigaradan 6-7 kat daha fazla
Bitkisel nargile ile tütünlü nargilenin birbirinden farklı olmadığını, her ikisinden de aynı miktarda karbonmonoksit solunduğunu, bir nargile içimi sonrası bir sigara içimine göre 6-7 kat daha fazla karbonmonoksidin vücuda çekildiğini ortaya koyan tezin sonuç bildirgesinde, ''Nargile oturumları boyunca zamana göre nefeste karbonmonoksit artış düzeyleri yönünden bitkisel ve tütünlü nargile grupları arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz çıkmıştır. Bu durum, bu iki tip nargile kullanımının nefesteki karbonmonoksit düzeyini birbirine paralel ve birbiriyle benzer düzeyde artırdığını, karbonmonoksit maruziyeti ve içme kalıpları yönünden benzer oldukları düşündürmektedir'' denildi.
Şu anda Hafik Devlet Hastanesi'nde aile hekimi olarak görev yapan doktor Yasemin Kayım Pıçak'ın uzmanlık tezi olan araştırmanın sonuçları da Antalya'da 3-7 Kasım 2010'da düzenlenen ''Aile Hekimliği Kongresinde'' bildiri olarak sunuldu.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi