"Biz her türlü ayrımcılığa karşı çıkıyoruz"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, her türlü ayrımcılığa karşı çıktıklarını söyleyerek, "Acaba başka ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti'nden ileride ne var?" dedi.

Yayınlanma: 27.09.2009 - 18:54
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Alevi Kültür Dernekleri ve yurttaşların katkılarıyla yapılacak cemevinin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Karadeniz'de ilk defa bir kent merkezinde cemevinin açılacak olmasının Türkiye'ye ışık tutuğunu söyledi.

Tören alanında Türk Bayrağı ile Hacı Bektaş Veli ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün resminin yan yana durduğunu, bu tablonun Türkiye'nin çimentosu olduğunu anlatan CHP Grup Başkanvekili Anadol, şöyle konuştu:

''Camilerimize hangi partiye mensup olursa olsun belediye başkanlarımız hizmet ediyor, temizliğine, düzenine dikkat edip katkı sağlıyor. Devletimiz de camilerimizden elektrik ve su parası almıyor. Bu doğru uygulama ama noksan. Geleceğimizin güvencesi çocuklarımız, ilköğretim okullarına gidiyor, devlet elektrik parası ödemediği için eğitim kurumlarının elektriği kesiliyor. Okullardan da elektrik ve su parası almayalım. Biz, her türlü ayrımcılığa karşı çıkıyoruz. Ama bunu lafta bırakmayacağız. Eğer devlet cemevi isteyen bir köye zorla cami yaptırıyorsa bu ayrımcılıktır, kabul edelim. Devlet ibadethane olup olmadığını halen buraya gidenlere rağmen karar veriyorsa, o zaman bu sloganlar boş...Ayrımcılık yapıyoruz. Ben, bu tür ayrımların kalkacağını düşünüyorum, diliyorum. Gerçek demokrasiye o zaman kavuşulacağını düşünüyorum.''

AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan da cemevinde manevi derinliğin yanında Araştırma-Geliştirme çalışmalarının da olmasını dilediğini belirterek, şöyle dedi:
''Acaba başka ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti'nden ileride ne var? Onu burada bulsun. İşte buradaki Kuran dili sazla, o mesajı algılasın. Müftü de camideki kürsüden Kuran'da ne varsa dünya insanına mesajı verebilmeyi bilsin. Dayanışmayı, birliği, beraberliği, kardeşliği, iyi, dürüst insan olmayı lafta değil, yüreğinde sürekli kılabilmeyi başarsın.''

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ise Cemevinin imar planına alınmasının kendisinin başkanlığı döneminde yapıldığını, açılışını da birlik ve beraberlik içinde gerçekleştirmeyi dilediğini söyledi.
 

İnançlara saygı

Alevi Kültür Dernekleri (ADK) Genel Başkanı Tekin Özdil de Alevilerin 500 yıldır katliamlar ve baskılar yaşamasına rağmen kendilerini katledenlere intikam hissiyle saldırmadığını belirterek, şunları kaydetti:

''Ülkede yaşayan herkesin birbirinin inancına saygılı olması gerekmektedir. 'Bal, bal' demekle ağız tatlanmıyor. 'Sizi seviyoruz, kardeşiz' demekle olmuyor. Kardeşliğin gereğini karşılıklı yapmak, ete kemiğe büründürmek zorundayız. Aleviler olarak Sünnilere, Hristiyanlara, Musevilere ve diğer inanç sahiplerine hangi baskı yapılırsa kendimize yapılmış gibi hissederiz. Onun için tüm inanç sahiplerine Alevilerin kendilerine duyduğu saygı kadar saygı duymasını istiyoruz.''

Alevi Bektaşi Dedesi Mustafa Dedekargınoğlu da Aleviler ve Sünniler arasında çok büyük uçurumlar varmış gibi gösterildiğini ifade ederek, ''Bu iki inanç aynı İslam dairesi içinde küçük farklılıklar içermekte. Biz diyoruz ki bizim ibadet yerimiz cemevi. Ama camiye de saygısızlık yapmıyoruz'' dedi.

Dedekargınoğlu'nun duası eşliğinde kurban kesilen törende, cemevinin temeli atıldı.
Cemevi projesinde emeği geçenlere plaket verilen törende, semah yapıldı ve Tolga Sağ konser verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler