Bizans'ı gerileten olay
Koca iki imparatorluğu gerileten şeyin aslında aynı olay olduğu anlaşıldı. Üstelik nedeni çok basit bir doğa olayı... Kudüs yakınlarındaki bir mağaradaki dikitlerin analiz edilmesi sonucu, Roma ve Bizans imparatorluklarının gerilemeye başladığı dönemde bölgede "kuraklığın" yaşandığı belirlendi.
Wisconsin Üniversitesi jeologları, Kudüs yakınlarındaki Soreq Mağarası'nda MÖ 200 ve MS 1100 tarihleri arasında oluşmuş dikitlerin kimyasal yapılarını inceledi.
Jeolog John Valley ve Ian Orland, bu analiz sonucunda Akdeniz'in doğusunda MS 100 ile MS 700 tarihleri arasında daha kuru iklim şartları olduğunu, özellikle Roma ve Bizans'ın gücünün bölgede zayıflamaya başladığı MS 100-400 tarihleri arasında yağışların ciddi biçimde azaldığını belirledi.
Valley, iklimin etkisinin kesin olarak bilinmediğini ancak arada dönemler açısından "ilginç bir korelasyon" olduğunu söyledi.
Araştırma ekibi, aynı jeo-kimyasal tekniği daha eski tarihli oluşumların analizi için kullanacak. Uzmanlar, son buzul çağından kalma örnekleri inceleyerek hızlı ısı artışının iklime nasıl etkileri olduğunu anlamayı amaçlıyor.
İsrail Jeolojik Araştırmalar Kurumu ve İbrani Üniversitesi'nden uzmanların da destek verdiği araştırmanın sonuçları, "Quaternary Research" dergisinde yayınlanacak.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Colani’nin arabası
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu