"Bize ait olmayan görüşler bize mâl ediliyor"

Başbakanlık'ta düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "Kürt Açılımı"nın Türkiye'nin sorunu olduğunu belirtti ve "Bizim olmayan görüşler bizimmişcesine yansıtılıyor" dedi.

Yayınlanma: 24.08.2009 - 12:01
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Başbakanlık Yeni Bina'daki toplantı yaklaşık 4,5 saat sürdü. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, gazetecilere açıklamada bulundu. Çiçek, demokratik çözüm süreciyle ilgili muhalefetin eleştirilerine karşı çıkarak, "Bize ait olmayan görüşler, bize mal edilerek yıpratılmaya çalışılıyoruz" dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda ağırlıklı olarak Yargı Reformu Stratejisi'ni görüştüklerini belirtti. Yargı reformu yol haritası hazırlanırken mevcut kalkınma programı, AİHM İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa Konseyi kararları ve AB ilerleme raporlarını dikkate aldıklarını dile getiren Çiçek, "Bu raporların ışığında Adalet Bakanlığı toplantılar yaparak bugün sunulan taslağı oluşturmuştur. Bu taslak metin hazırlanırken hiç şüphesiz Yüksek yargı organları, HSYK, Askeri Yüksek Mahkeme, Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Noterler Birliği ve Hukuk Fakültelerinin de görüşlerine başvurulmuştur. Son olarak da Ankara'da Hakim Evi'nde bu konuyla ilgili Kurul ve kuruluşların temsilcilerinin katımlıyla bu stratejinin ana hatları belirlendi" dedi.

Hükümet olarak yargı reformu taslağını değerlendirdiklerini söyleyen Çiçek, Yargı Reformunun esas amacının, yargının tarafsızlığını ve etkinliğinin arttırılmasını esas alarak Türkiye'nin önümüzdeki dönemdeki yol haritasını belirlenmesi, yargı bağımsızlığını düzenlenmesi, yargının tarafsızlığını geliştirilmesi, yargının verimliliği ve etkinliğinin arttırılması, yargıda mesleki etkinin arttırılması, yargıya güvenin arttırılması, adalete erişimin kolaylaştırılması, ceza infaz sisteminin geliştirilmesi olduğunu ifade etti.
Çiçek, konuya ilişkin AB'ye uyum kapsamında da tespit edilmiş 18 tane yasanın var olduğunu sözlerine ekleyerek, "Bunlar yargı reformu stratejisinin tabiri caizse omurgasını oluşturmaktadır. Yargı reformu stratejisinde en önce varmak istenen HSYK'nın tarafsızlık, objektiflik ilkeleriyle uluslararası belgeler ışığında geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılması, kararlarına karşı etkili bir itiraz sisteminin geliştirilmesi üzerinde durulan konuların başında geliyor. Yargıda örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, yurt dışı temsilciliklerinde uygun görülen yerlerde adli müşavirlik görevlilerinin olması, Tebligat Kanunun değişikliği, bilirkişi müessesinin yeniden yapılandırılması, avukatların statüsü, komu denetçiliğinin faaliyete geçirilmesi, yargı yolu dışında uyuşmazlıkların giderilmesi, yargının iş yükünün azaltılması, Türkiye Barolar Birliği ile silahsızlanmaya karşı işbirliği yapılması, noterlerin görevlerin yeniden belirlenmesi gibi yol haritası benimsendi. Bu konular da konuşuldu. Çalışmalar daha alt başlıklar olarak sürdürülecektir. Esas konuştuğumuz konular bunlardır" dedi.

 

"Bu sorun AKP'nin değil tüm Türkiye'nin sorunu"

Bakan Çiçek bir gazetecinin, "Kurul'da "Demokratik Açılım" sürecine ilişkin değerlendirmede bulunuldu mu?" sorusana şu yanıtı verdi:
"Muhalefet partilerimiz tarafından ya da bu açılıma muhalefet eden kesimler tarafından dile getirilen hususlara baktığımızda özellikle bizim düşünmediğimiz, bizim hedeflemediğimiz, bizim muhatap olmadığımız teklifler sanki bizim tarafımızdan söylenmişçesine kamuoyuna yanlış bilgi aktarılıyor. Böyle bir konu hakkında konuşulurken somut belgelere dayandırılmalıdır. Konuyu hassas götürmeye çalışıyoruz. Herkesin görüşünü alıyoruz. Bu sorun AK Parti'nin değil Türkiye'nin sorunudur. Geçmişi olan bir sorundur. Partiler de kendi çözümlerinin madde madde ortaya koymalıdır. Kamuoyu bizim ne söylediğimizi biliyor. Muhalefet partilerimiz tavırlarından farklı olarak kendi görüşlerini ortaya koysunlar."

 

"Biz herkesle görüşmeye çalışıyoruz"

Çiçek gazetecilerin, "Hükümet muhalefetle temas kurmaya çalışacak mı? sorusu üzerine, "Biz herkesle görüşmeye çalışıyoruz. Biz 'görüşmüyoruz' deniliyorsa ne yapalım. Cumhurbaşkanlığı'ndan görüşelim deniliyor ama görüşme talebi geri çevriliyor. 'Biz bilgi istemiyoruz' deniliyorsa ne yapabiliriz" yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler