BM Güvenlik Konseyi'nde nöbet değişimi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 geçici üyesinin görev süresi bugün doluyor.

Yayınlanma: 31.12.2012 - 18:27
Abone Ol google-news

Güvenlik Konseyi'nin 10 geçici üyesinden Kolombiya, Almanya, Hindistan, Portekiz ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin görev süresi bugün dolacak. Bu beş üyenin yerine ise Arjantin, Güney Kore, Ruanda, Avustralya ve Lüksemburg iki yıllığına Güvenlik Konseyi'nde yer alacak.

Görev değişiminin ardından Güvenlik Konseyi, 5'i daimi 10'u geçici olmak üzere ''İngiltere, ABD, Çin, Fransa, Rusya, Arjantin, Lüksemburg, Avustralya, Güney Kore, Ruanda, Azerbaycan, Guatemala, Fas, Pakistan, Togo''dan oluşacak.

Güvenlik Konseyi'nin 2013 yılı aylık dönem başkanlıkları ise şu şekilde olacak: ''Ocak Pakistan, şubat Güney Kore, mart Rusya, nisan Ruanda, mayıs Togo, haziran İngiltere, temmuz ABD, ağustos Arjantin, eylül Avustralya, ekim Azerbaycan, kasım Çin, aralık Fransa.''

Konseyin geçici üyelerinden Azerbaycan, Guatemala, Fas, Pakistan ve Togo'nun üyelikleri 2013 yılı sonunda bitecek.

 

Daimi üyeler karar alınmasını engelliyor

Güvenlik Konseyi'nde geçici üyelerin veto yetkisi bulunmuyor. Daimi üyeler ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa'dan birisinin vetosu halinde Güvenlik Konseyi'nde karar alınamıyor.

Güvenlik Konseyi'nin 2012 yılı içinde en fazla üzerinde durduğu konulardan Suriye hakkında Rusya ve Çin'in vetosu, Filistin-İsrail sorunu hakkında ise ABD'nin veto gücü nedeniyle etkili kararlar alınamadı.

İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı yerleşim birimleri inşasına ilişkin ABD'nin veto edeceğinin bilinmesi nedeniyle karar tasarısı hazırlamayan Güvenlik Konseyi'nin 14 üyesi, basın açıklaması yaparak İsrail'den inşaatları ve yerleşim planlarını derhal durdurmasını istemişlerdi.

2013 yılında Suriye'deki çatışmalar ile Filistin-İsrail sorunu önceliğinde Ortadoğu'daki gelişmeler, Mali'deki istikrarsızlık, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ruanda ve Afrika'daki bölgesel çatışmaların Güvenlik Konseyi'nde en çok mesai harcanacak konular olması bekleniyor.

2009-2011 yılları arasında Güvenlik Konseyi'nde geçici üye olarak görev yapan Türkiye, 2015-2017 yılları için tekrar aday olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler