BM Raportörü: Türkiye Kaşıkçı cinayetiyle ilgili etkin soruşturma yürütmedi

Birleşmiş Milletler’in (BM) açıkladığı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “kuvvetle destekliyoruz” dediği gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili raporda, Türkiye’nin Suudi yetkililere yönelik etkin soruşturma yapmadığı eleştirisi yer aldı. BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard’ın duyurduğu raporda Türkiye’nin, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonlosu Muhammed El Uteybi’yi tutuklama hakkına sahipken bunu yapmadığına dikkat çekildi. Raporda, “Türkiye, Suudilerin misilleme yapmasından endişe duyuyordu. Bu endişeler, Suudi Konsolos’un rezidansına izin almadan girilmeme kararında ya da Viyana Sözleşmesi’nce koruma altında olmayan Suudi vatandaşların tutuklanmamasında etkili oldu” tespiti yapıldı.

Yayınlanma: 22.06.2019 - 21:34
Abone Ol google-news

Callamard’ın 19 Haziran’da açıkladığı ve Suudi Arabistan’a Türkiye’den özür dileme çağrısının bulunduğu raporun açıklanmasının ardından hükümet, raporun olumlu olduğunu açıklamış ve destek vermişti. Ancak raporda Türkiye’de yürütülen Kaşıkçı cinayeti soruşturmasıyla ilgili eleştirilere de yer verildi.

‘Tutukluluğa engel yoktu’

Türkiye’nin yürüttüğü Kaşıkçı cinayeti soruşturmasının uluslararası standartları karşılamaktan uzak olduğu belirtilen raporda, “Soruşturmayı yürütenler, Viyana Sözleşmesi uyarınca bir engel bulunmamasına rağmen Suudi Konsolos’un rezidansını hemen aramadılar. Ayrıca, 6 Ekim’de, Türkiye’den ayrılan Suudi Konsolos’un ifadesi de alınmadı” denildi. Türk emniyet yetkilileri ile savcının Viyana Sözleşmesi’nin 31. maddesi gereği Suudi Arabistan’ın iznini beklemeden cinayet şüphesiyle konsolosluğa girip hemen arama yapabilecekken bunun yapılmadığı vurgulanan raporda, konsoloslukta cinayet işlendiğinden şüphelenilmesine rağmen Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosu’nun da aralarında bulunduğu konsolosluk yetkililerinin Türkiye’den çıkışına izin verildiğine dikkat çekilerek, “Konsolosluk hukukunda Türkiye’nin Suudi Konsolos El Uteybi’yi tutuklamasına, ya da en azından sorgulamasına ve Türkiye’den çıkışına izin vermemesine engel bir hüküm bulunmuyordu” denildi.

‘Türkiye kriz istemedi’

“Türk yetkililerin ısrarlı bir şekilde Türk hükümetinin krizi tırmandırma yanlısı olmadığını söylediği” de aktarılan raporda, “Orta kademedeki Türk yetkililere göre Suudilerin misilleme yapmasından endişe duyuluyordu. Bu endişeler, Suudi Konsolos’un rezidansına izin almadan girilmeme kararında ya da Viyana Sözleşmesi’nce koruma altında olmayan Suudi vatandaşların tutuklanmamasında etkili oldu” denildi.

‘Adalet getireceği şüpheli’

Raporda, Türkiye’de yürütülen Kaşçıkçı cinayeti soruşturmasıyla ilgili de yorumda bulunulurken, “Türkiye’de gazeteciler başta olmak üzere birçok kişinin ifade özgürlüğünden kaynaklanan haklarını kullandığı için keyfi şekilde tutuklandığı ve adil olmayan şekilde yargılandığı” belirtilerek, bu nedenle BM Raportörü’nün, “Türkiye’nin Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yapacağı yargılamanın adalet getireceğinden şüphe duyduğu” da kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon