BMGK, ABD'nin Suriye saldırısının ardından acil toplandı

Bolivya'nın talebiyle BMGK ABD'nin Suriye rejimine ait hava üssünü vurması nedeniyle acil toplandı.

Yayınlanma: 07.04.2017 - 19:50
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ABD'nin Suriye'nin Humus kentindeki Şayrat Hava Üssü'ne düzenlediği saldırının ardından acil toplandı.

Toplantıda Suriye yönetiminden bir temsilci de yer alıyor. oturumda konuşan BM Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, BMGK'nın İdlib'deki saldırı iddiasını soruşturmak için toplanması gerektiğini söyledi: "Umarım Konsey, Han Şeyhun'da düzenlendiği iddia edilen kimyasal saldırıyı araştırmak için bir araya gelip bu sorumluluğu yerine getirebilir."

ABD BM DAİMİ TEMSİLCİSİ: GEREKİRSE DAHA FAZLASINI YAPMAYA HAZIRIZ

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, ABD’nin Suriye’ye gerçekleştirdiği füze saldırısını savunarak, ‘Çok ölçülü ve tamamen haklı bir girişimde bulunduk’ dedi.

Rusya’nın çağrısı üzerine cuma günü olağanüstü toplanan BM Güvenlik Konseyinde konuşan Haley, ‘Gerekirse daha fazlasını da yapmaya hazırız, ancak bunun gerekli olmamasını umuyoruz. ABD, kimyasal silah kullanılmasına seyirci kalmayacak. Kimyasal silahların yayılmasını ve kullanılmasını önlemek, ABD’nin ulusal güvenliği açısından son derece önemlidir’ diye konuştu.


İNGİLTERE: ESAD RUSYA'YI REZİL EDİYOR

İngiltere'nin BM Temsilcisi Matthew Rycroft, İdlib'de kimyasal saldırı düzenlemekle suçladığı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın eylemleriyle Rusya'yı rezil ettiğini savundu.

Rycroft, "Suriyelilerin yeni bir çağ için Esad'sız yönetime ihtiyacı var. Esad'a baskı uygulayacağını söyleyen Rusya'nın da sözlerini tutması gerekiyor. Ama bunun yerine Esad, ateşkese uymayarak, insani yardımının geçişine izin vermeyerek ve şimdi de halkına karşı kimyasal silah kullanarak, her fırsatta Rusya'yı rezil ediyor" dedi.

FRANSA: ABD'NİN SALDIRISI MEŞRU BİR YANIT

Fransa'nın BM Temsilcisi François Delattre, ABD'nin Şayrat Hava Üssü'ne düzenlediği saldırıyı savundu. Delattre, şunları kaydetti: "ABD'nin saldırısı, bu (kimyasal) saldırılara meşru bir yanıttır ve geleceğe dair önemli bir sinyaldir. Bu gelişmeler Suriye için siyasi müzakereleri hızlandırmaya yardımcı olabilir."

ABD'NİN ŞAYRAT SALDIRISI

ABD'ye ait savaş uçakları, dün gece Humus'a 40 kilometre mesafede bulunan Şayrat Hava Üssü'ne 59 Tomahawk füzesi attı. ABD Başkanı Donald Trump, saldırının İdlib'de düzenlendiği iddia edilen kimyasal saldırıya cevap niteliğinde olduğunu ifade etti. Washington, İdlib'deki yaşanan olaydan Şam'ı sorumlu tutuyor.

İDLİB'DE KİMYASAL SALDIRI İDDİASI

Salı günü İdlib'in bir ilçesinde düzenlendiği iddia edilen kimyasal saldırıda 80 kişi hayatını kaybetti, 200'e yakın kişi yaralandı. Olayı duyuran Suriyeli muhalifler, Suriye ordusunun kimyasal silahla saldırdığını iddia ediyor.

Suriye yönetimi, ellerinde kimyasal silah bulunmadığını, muhtemelen İdlib'deki cihatçı örgütlerin kimyasal silah deposunun vurulmuş olduğunu ifade ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler