Bodrum'da tarihe yolculuk

Saint John şövalyelerince inşa edilen Bodrum Kalesi içinde kurulan ve ''Yaşayan Müzeciliğin'' heyecan verici örneklerinden biri olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Bodrum'da tarihe yolculuk
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.05.2011 - 08:51

Umutlarını Anadolu kıyılarında batarak kaybetmiş Antik Çağ gemicilerinin yaşadığı zamanlara götüren ve Türkiye'de konusunda tek olan müze, zengin tarihi geçmişi bulunan Bodrum Kalesi ile ayrılmaz bütünlük oluşturuyor.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, Bodrum Kalesi'nde yer alan müzenin cazibe merkezi haline geldiğini söyledi.

Bodrum'u ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin kaleyi ve müzeyi görmeden dönmediklerini belirten Yıldız, müzede yaklaşık 10 bin arkeolojik, 2 bin etnografik eser ve 4 bin sikke bulunduğu söyledi.

Türkiye'de tek örnek olan müzenin antik gemileri barındıran ve tarih içinde yolculuğa çıkaran bir özelliği olduğunu dile getiren Yıldız, ''Biz zengin bir müzeyiz, bu Anadolu'nun bize armağanı adeta. Uzun yıllardır sürdürülen ve yapılan kazıların da etkisi büyük'' dedi.
Müzeyi 2010'da yaklaşık 270 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini, yaşayan müzecilik kavramıyla sergileme yaptıklarını anlatan Yıldız, bu sayede çok geniş kitlelerin ilgi alanına girdiklerini ve çekim merkezi olduklarını belirtti.

Kaleyi ve müzeyi bugüne kadar turistlerin yanı sıra yerli ve yabancı birçok ünlünün, siyasinin gezdiğini kaydeden Yıldız, ''Cumhurbaşkanları, devlet başkanları, sanatçılar Bodrum'a geldiklerinde mutlaka burayı ziyaret ediyor'' diye konuştu.
Müzede gezilecek çok fazla alan olduğunu belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kalenin içinde müze bulunması insanları cezbediyor. Bizim müze olarak çok fazla hareket kabiliyetimiz kalmıyor. Yeni bir salon açmak için ise kuruldan izin almak gerekiyor. Kaleyi bozmayı ben de istemiyorum. Depolarımızda bekleyen eserlerimiz var, bunları da sergilemeyi insanların izlenimine açmayı istiyoruz.

Müze içinde daha önce var olan, ancak sonradan kapatılan 'sikke ve takı' salonunu yeniden açtık. Bu salonu gezen bir ziyaretçi antik çağda para neymiş, ne, ne kadara satın alınabiliyormuş, bir işçi günlük çalışması karşılığında ne kazanıyormuş hepsini öğrenebiliyor. Salonu imece usulü çalışarak yeniden müzeye kazandırdık. Camcısı, marangozu katkı sağladı. Salonu destekleyen çok güzel bir yazıt bulundu. İstanbul Üniversitesindeki bir arkadaşımıza bu yazıtı okuttuk. Sandalet ve ayakkabı fiyatlarıyla ilgili bir genelge olduğu anlaşıldı. Bir kadın çizmesinin fiyatını belirliyor.

Salonumuzu destekleyen bir yazıt olduğu için burada sergilemeye başladık. Bu salon için Agora alışveriş merkezinin de maketini yaptırıyoruz. Tamamlayıcı güzel bir çalışma olacak.''

Müzenin çok önemli batıklara ev sahipliği yaptığını dile getiren Yıldız, ziyaretçilerin de batıkların olduğu salonlara büyük ilgi gösterdiğini anlattı.
 

Müze

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, St. Jean Şovalyaleri tarafından inşa edilen Bodrum Kalesi içinde yer alıyor. Kalenin tüm kuleleri bugün Bodrum Müzesi'nin sergileme alanı olarak hizmet veriyor. Bunun yanı sıra Serçe Limanı Batığı, Uluburun Batığı gibi bazı özel sergilemeler için kalenin atmosferini bozmayacak yeni yapılar da kale içine inşa edilerek sergileme alanları muhtelif tarihlerde genişletilmiş.
Pazartesi hariç haftanın her günü açık olan müzede, dünyanın bilinen en eski batı

''Uluburun Batığı'' da dahil olmak üzere dünya sualtı arkeolojisinin temellerinin atıldığı sualtı kazılarında ortaya çıkarılan binlerce eşi bulunmaz eser sergileniyor.
Müzedeki eserler, ilgili tarihlerdeki yaşam koşullarıyla sergileniyor. ''Yaşayan Müzecilik'' anlayışı ile çok geniş kitlelerin ilgi alanı çekim merkezi olması sağlanıyor.
Müzenin girişinde amforalar kronolojik olarak sergileniyor. Antik çağdan günümüze kadar amforaların değişimi sıralanıyor. Türk hamamının sergilendiği bölüm de ziyaretçiler tarafından ilgiyle geziliyor. Cam Batığı salonu, Karyalı Prenses, sikke ve takı salonu, Tunç Çağı batıkları, Uluburun Batığı da müzenin görülmeye değer yerlerinden.
 

Ziyaretçi saysında artış

Öte yandan Bodrum'u ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı halindeki müzenin ziyaretçi sayısı da her geçen yıl artıyor.
Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, müzenin 2010 ve 2011 yılının Ocak-Nisan dönemine ait ziyaretçi sayısı ile gelirine ilişkin veriler şöyle:
BODRUM SUALTI ARKEOLOJİ MÜZESİ OCAK-NİSAN 2010 OCAK-NİSAN 2011 ARTIŞ Toplam Ziyaretçi (adet) 24 bin 596 33 bin 36 yüzde 34,3 Toplam Gelir (TL) 117 bin 285 217 bin 480 yüzde 85,4 Müze Kart Satış (adet) 1518 2051 yüzde 35,1 Müze Kart Gelir (TL) 23 bin 235 30 bin 170 yüzde 29,8

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler