Body Worlds sergisi ABD'de büyük ilgi görüyor

ABD'nin New York kentinde, plastinasyon işlemi uygulanmış insan bedenleriyle oluşturulan 'Body Worlds: Pulse' adlı sergi büyük ilgi görüyor.

Yayınlanma: 12.07.2013 - 09:34
Abone Ol google-news

Polonya asıllı bilim adamı Dr. Gunther von Hagens tarafından, anatomi eğitimine yönelik geliştirilen plastinasyon yönteminin uygulandığı çok sayıda insan bedeni, Discovery Times Square Müzesi'nde sergileniyor.

İskelet, kas yapısı, damar ve sinir ağları, organlar, deri ve birkaç santimetre kalınlığındaki insan vücudu kesitleri halinde sergilenen bedenler, ziyaretçilere farklı bir deneyim yaşatıyor. İlk olarak plastinasyon yöntemi hakkında bilgilendirilen ziyaretçileri, sergi salonuna girişte, elinde kendi derisini tutan bir beden karşılıyor. Sergi salonunda ayrıca, ellerindeki kalbini gökyüzüne doğru tutarak dua eden iskelet, esrarengiz dansçı kadın, mızraklı avcı, Amerikan futbolu oyuncuları, buz pateni çifti ve insanın doğumunu anlatan çok sayıda embriyo yer alıyor.

Bugüne kadar dünya genelinde 37 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlayan Body Worlds sergilerinin çok sayıda taklidi bulunuyor.

Sergilenen her beden üzerinde plastinasyon uzmanları ortalama bin 500 saat çalışıyor. Hazırlanması 1 yılı bulan ve oldukça yüksek maliyetli plastinasyon kapsamında gönüllülerin bağışladığı bedenlere 5 farklı işlem yapılıyor. Bu kapsamda ilk olarak atardamarlara formalin pompalanarak bedenin çürümesi durduruluyor. Çürümesi durdurulan bedenin anatomik yapıları hazırlanmak üzere deri, yağ ve bağ dokuları çıkarılıyor. İkinci aşamada beden yağ ve suyunun çıkarılması için aseton banyosuna konuyor. Üçüncü aşamada bedendeki aseton, silikon veya kauçuk gibi reaktif bir polimerle yer değiştiriyor. Bu aşamadan sonra beden belirlenen şekil verilerek sabitleştiriliyor. İşlem bedenin sertleştirilmesiyle tamamlanıyor.

Plastinasyon Enstitüsü'ne şu ana kadar 13 binin üzerinde beden ve organ bağışı yapıldığı belirtiliyor.

Bilet fiyatları yetişkinler için 27, çocuklar için 19.50 ABD doları.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler