Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Kulübü'nden Harp Okulları Yönetmeliğine tepki

Milli Savunma Bakanlığı'nın Harp Okullarında yapılan "HOMOSEKSÜELLİK’i okuldan çıkarılma gerekçesi olarak saymıştır" değişikliğine Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Kulübü'nden tepki geldi.

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Kulübü'nden Harp Okulları Yönetmeliğine tepki
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.04.2015 - 14:01

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Kulübü Facebook sayfasından yaptığı açıklamada değiştirilen yönetmeliğe sert tepki gösterdi.

Basın açıklamasında yönetmelikte yapılan değişikliğin üst hukuk normlarına aykırı olduğu ifade edildi. Ayrıca yönetmelikte değiştirilen maddenin İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşmenin (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) “özel hayatın ve aile hayatının korunması” başlığını taşıyan 8. maddesi ile de çeliştiği belirtildi.

İŞTE O BASIN AÇIKLAMASI

Basına ve Kamuoyuna Duyurulur

10 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak kesinleşen HARP OKULLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK’e göre Harp Okulları Yönetmeliği’nin disiplin nedeniyle okuldan çıkarılma gerekçelerini kapsayan 9’uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yeniden düzenlenmiştir. Yeniden düzenlenen (b) bendinin 4. maddesine göre “HOMOSEKSÜELLİK” açık olarak okuldan çıkarılma gerekçesi olarak belirtilmiştir.

Kaynak: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/04/20150410-4.htm

Kaynağını vererek belirttiğimiz düzenleme ile yürürlüğe giren yeni yönetmelik, bu haliyle ÜST HUKUK NORMALARINA aykırıdır. Yönetmelik, Anayasaya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AHİS) hükümlerine aykırıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’sının 11. maddesine göre Anayasa bağlayıcı ve üstündür, gene Anayasa’nın 124. maddesine göre yönetmelikler; Anayasa’ya, Yasa’ya, Tüzük ve hukukun genel ilkelerine aykırı olamazlar.

Belirttiğimiz yönetmelik HOMOSEKSÜELLİK’i okuldan çıkarılma gerekçesi olarak saymıştır.

- Anayasa’nın “eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi” başlıklı 42. maddesinde; kimsenin, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağı, eğitim ve öğrenimin, Atatürk ilkeleri ve inklapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetimi altında yapılacağı belirtilmiştir.

- Anayasa’nın “kanun önünde eşitlik” başlıklı 10. maddesinde herkesin; dil, din, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi insanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğu ve devlet organları ile idare makamlarının bütün işlemlerini kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmeleri belirtilmiştir.

- Milli Eğitim Temel Kanunu’nun “genellik ve eşitlik” başlıklı 4. maddesinde, eğitim kurumlarının dil, ırk, cinsiyet ve din ayrımı gözetilmeksizin herkese açık olduğu belirtilmiştir.

- İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşmenin (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) “özel hayatın ve aile hayatının korunması” başlığını taşıyan 8. maddesinde herkesin özel hayatına saygı gösterilmesi hakkına sahip olduğu belirtilmiştir.

Belirtilen yönetmelikle Anayasa ile koruma altına alınan eğitim hakkı engelleniyor ayrıca hiçbir üst kanunda suç kabul edilmemiş olan "eşcinsellik" okuldan çıkarma gerekçesi sayılarak özel hayata saygı hakkı çiğnenmektedir.

Toplumda eşcinselliği ahlaksızlık olarak gören kimseler bu tür fiiller karşısında şok veya rencide ya da rahatsız olsa dahi, bu durum kendi başına bu fiilleri kendi rızasıyla işleyen yetişkinlere cezai yaptırım uygulanmasını mazur gösteremez.

Hukuka, insan haklarına aykırı, ayrımcı ve homofobik bu yönetmeliği kınıyoruz. Yürütmesinin durdurulması için herkesi mücadeleye davet ediyoruz.

Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde araştıran ve bilgi üreten Boğaziçi Üniversitesi Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Çalışmaları Kulübü olarak bir temel insan hakları mevzusu olan LGBTİ konusunda kamuoyunu aydınlatmayı sorumluluğumuz olarak görmekteyiz.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ LGBTİ ÇALIŞMALARI KULÜBÜ


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler