Bölge bazında desteklenecek sektörler belirlendi

Hazine Müsteşarlığı, Türkiye'yi dört bölgeye ayıran yeni teşvik paketi çerçevesinde gündeme gelen "Bölge Bazında Desteklenecek Sektörler Taslağı'nı" yayınladı.

Yayınlanma: 05.06.2009 - 11:27
Abone Ol google-news

Hazine Müsteşarlığı'nın yayınladığı "Bölge Bazında Desteklenecek Sektörler Taslağı"na
göre 1'inci Bölgede, ağırlıklı olarak motorlu kara taşıtları ve yan sanayi, elektronik, ilaç, makine imalat ve tıbbi, hassas ve optik alet yatırımları gibi yüksek teknoloji gerektiren yatırımlar teşvik edilecek.

2'inci bölgede ağırlıklı olarak, makine imalat, akıllı çok fonksiyonlu tekstil, metalik olmayan mineral ürünler (cam, seramik, karo, yalıtım malzemeleri vb) kağıt, gıda ve içecek imalatı sektörleri desteklenirken, 3'üncü ve 4'üncü Bölgeleri oluşturan doğu ve güneydoğu bölgelerinde, tarım ve tarıma dayalı imalat sanayi, konfeksiyon, deri, plastik, kauçuk, metal eşya gibi emek yoğun sektörlerin yanı sıra turizm, sağlık ve eğitim yatırımları da teşvik edilecek.

Taslakta yer alan sektörler için Bakanlar Kurulu'nca bölgeler bazında asgari yatırım tutarı, asgari kapasite vb. kriterler belirlenebilecek. İstanbul hariç olmak üzere, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından İhtisas Organize Sanayi Bölgesi oluşturulan yatırım konuları, ilgili bölgede seçilmiş sektörler arasında yer almasa dahi, bölgede uygulanan desteklerden yararlanacak. Denizyolu ile havayolu (taksi işletmeciliği yatırımları hariç) yük veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar birinci bölgede uygulanan desteklerden yararlanacak.

Bölge Bazında Desteklenecek Sektörler Taslağı'nın ayrıntıları şöyle:

Birinci bölge

1'inci bölgede bölge bazında sektörleri desteklemek amacıyla yüzde 20 olan Kurumlar Vergisi yüzde 10'a indirilirken, yatırım katkı oranını yüzde 20 olarak uygulanacak. 1'inci bölgede 2 yıl SSK Primi İşveren Hissesi Desteği verilecek.

İstanbul: Yeni teşvik paketi çerçevesinde İstanbul'da büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), ilaç, eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı, radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı, sınai kalıp, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri, tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) bölge bazında desteklenecek sektörler olacak.

Tekirdağ, Edirne, Kırklareli: 3 ilden oluşan bu grupta, akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı, makine ve teçhizat imalatı, elektrikli makine ve cihazları imalatı, demir dışı ana metal sanayi, düz cam, çukur cam ve cam elyafı imalatı, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç) radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı, sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, tahıl ambarlama hizmetleri, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri, tekstil boya-terbiye yatırımları/aprelenmesi, tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) desteklenecek.


İzmir: Birinci bölgede yer alan İzmir'de desteklenecek sektörler arasında eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı, radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı, gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), b.y.s. makine ve teçhizat imalatı, b.y.s. elektrikli makine ve cihazları imalatı, motorlu kara taşıtı ve yan sanayi, motosiklet ve bisiklet üretimi, parfüm ile kozmetik ve tuvalet malzemeleri imaları, sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, seracılık, seramikten yapılan sıhhi ürünler, seramik yalıtım malzemeleri, seramik karo ve kalıdırım taşı imalatı, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri (333 hariç), tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç ) yer alacak.

Bursa, Eskişehir, Bilecik: Bu grupta yer alan illerde ağaç ve mantar ürünleri imalatı, ahşap mobilya imalatı, akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, demiryolu ve tramvay lokomotifleri ile vagonlarının imalatı, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), b.y.s. makine ve teçhizat imalatı, b.y.s. elektrikli makine ve cihazları imalatı, metal eşya, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; sadece, düz cam, çukur cam, ,cam elyafı, seramikten yapılan sıhhi ürünler, seramik yalıtım malzemeleri,seramik karo ve kaldırım taşı, ateşe dayanıklı seramik ürünleri,çimento,beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları, motorlu kara taşıtı ve yan sanayi, sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, seracılık, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri yatırımı desteklenecek.

Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova: Ağaç ve mantar ürünleri imalatı, ahşap mobilya imalatı, çiçek yetiştiriciliğine yönelik seracılık, demir dışı ana metal sanayi, demiryolu ve tramvay lokomotifleri ile vagonlarının imalatı, derinin tabaklanması, işlenmesi, deri giyim eşyası imalatı, düz cam, çukur cam ve cam elyafı imalatı, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, iç ve dış lastik imalatı, ilaç, eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), b.y.s. makine ve teçhizat imalatı, b.y.s. elektrikli makine ve cihazları imalatı, motorlu kara taşıtı ve yan sanayi, revolverler,tabancalar ve diğer silahlar, sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri çerçevesinde yatırımlar teşvik edilecek.

Ankara: Başkent'te teşvik edilecek sektörler arasında ağaç ve mantar ürünleri imalatı, ahşap mobilya imalatı, düz cam, çukur cam ve cam elyafı imalatı, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı, radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı, ilaç, eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı, gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), b.y.s. makine ve teçhizat imalatı, b.y.s. elektrikli makine ve cihazları imalatı, motorlu kara taşıtı ve yan sanayi, sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, silah ve mühimmat imalatı, hava ve uzay taşıtları imalatı, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri, tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) yer alacak.
 

İkinci bölge

2'inci bölgede yüzde 20 olan Kurumlar Vergisi yüzde 8'e indirilirken, yatırım katkı oranını yüzde 30'a çıkıyor. 2'inci bölgede 3 yıl SSK Primi İşveren Hissesi Desteği verilecek.

Balıkesir, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada ilçeleri hariç): Ağaç ve mantar ürünleri imalatı, ahşap mobilya imalatı, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), b.y.s. makine ve teçhizat imalatı, b.y.s. elektrikli makine ve cihazları imalatı, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; sadece, seramikten yapılan sıhhi ürünler, seramik yalıtım malzemeleri,seramik karo ve kaldırım taşı, ateşe dayanıklı seramik ürünleri, çimento,beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları, oteller (konaklama tesisleri), patlayıcı madde imalatı, sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri yatırımları bu bölgede desteklenecek.

Aydın, Denizli, Muğla: Akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), b.y.s. makine ve teçhizat imalatı, b.y.s. elektrikli makine ve cihazları imalatı, oteller (konaklama tesisleri), sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, seracılık, soğuk hava deposu hizmetleri, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri, tekstil boya-terbiye yatırımları ve aprelenmesi Aydın, Denizli ve Muğla'da desteklenecek.

Antalya, Isparta, Burdur: 3 ilin yer aldığı düzey 2 grubunda ağaç ve mantar ürünleri imalatı, ahşap mobilya imalatı, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; sadece çimento,beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları, oteller (konaklama tesisleri), parfüm ile kozmetik ve tuvalet malzemeleri imalatı, revolverler,tabancalar ve diğer silahları, sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, seracılık, soğuk hava deposu hizmetleri, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesislerine yönelik yapılacak yatırımlar teşvik edilecek.

Adana, Mersin: Ağaç ve mantar ürünleri imalatı, ahşap mobilya imalatı, akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, düz cam, çukur cam ve cam elyafı imalatı, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı, radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı, gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, kimyasal madde ve ürünlerin imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), b.y.s. makine ve teçhizat imalatı, b.y.s. elektrikli makine ve cihazları imalatı, motorlu kara taşıtı ve yan sanayi, oteller (konaklama tesisleri), sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, seracılık, soğuk hava deposu hizmetleri, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri desteklenecek.


Üçüncü bölge

3'üncü bölgede sektörler bazında verilen destekler çerçevesinde yüzde 20 olan Kurumlar Vergisi yüzde 4'e indiriliyor, yatırım katkı oranı ise yüzde 40'a çıkarılıyor. 3'üncü bölgede 5 yıl SSK Primi İşveren Hissesi Desteği verilecek.

Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak: Eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı, radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı, gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), b.y.s. makine ve teçhizat imalatı, b.y.s. elektrikli makine ve cihazları imalatı, metal eşya, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; sadece, düz cam, çukur cam, ,cam elyafı, seramikten yapılan sıhhi ürünler,seramik, yalıtım malzemeleri,seramik karo ve kaldırım taşı, ateşe dayanıklı seramik ürünleri,çimento,beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları, motorlu kara taşıtı ve yan sanayi, oteller (konaklama tesisleri), sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, seracılık, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri teşvik edilecek.

Konya, Karaman: Bavul, el çantası vb. ile saraçlık ve koşum takımı imalatı ve ayakkabı imalatı, deri giyim eşyası imalatı, demir dışı ana metal sanayi, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, ilaç, eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), b.y.s. makine ve teçhizat imalatı, elektrikli makine ve cihazları imalatı, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; sadece çimento,beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları, motorlu kara taşıtı ve yan sanayi, motosiklet ve bisiklet üretimi, oteller (konaklama tesisleri), revolverler, tabancalar ve diğer silahlar, sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, tahıl ambarlama hizmetleri, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri, tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) bu illerde desteklenecek.

Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye: Akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, bavul, el çantası vb. ile saraçlık ve koşum takımı imalatı ve ayakkabı imalatı, deri giyim eşyası imalatı, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, kimyasal madde ve ürünlerin imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), metal eşya, oteller (konaklama tesisleri), sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, seracılık, soğuk hava deposu hizmetleri, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri, tekstil boya-terbiye yatırımları/aprelenmesi teşvik edilecek.

Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir: Bu grupta eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, iç ve dış lastik imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), b.y.s. makine ve teçhizat imalatı, b.y.s. elektrikli makine ve cihazları imalatı, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; sadece çimento, beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları, motorlu kara taşıtı ve yan sanayi, oteller (konaklama tesisleri), sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, silah ve mühimmat imalatı, hava ve uzay taşıtları imalatı, seracılık, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri yeni teşviklerden yararlanabilecek.

Kayseri, Sıvas, Yozgat: Ağaç ve mantar ürünleri imalatı, ahşap mobilya imalatı
*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, ana metal sanayi (AKÇT kapsamı ürünler hariç), demiryolu ve tramvay lokomotifleri ile vagonlarının imalatı, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, giyim eşyası imalatı, kimyasal madde ve ürünlerin imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), b.y.s. makine ve teçhizat imalatı, elektrikli makine ve cihazları imalat, metal eşya, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; sadece çimento,beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları, oteller (konaklama tesisleri), sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, seracılık, tahıl ambarlama hizmetleri, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri, tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) desteklenecek.

Zonguldak, Karabük, Bartın: Bu grupta ağaç ve mantar ürünleri imalatı, ahşap mobilya imalatı, akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, giyim eşyası imalatı, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), b.y.s. makine ve teçhizat imalatı, b.y.s. elektrikli makine ve cihazları imalatı, metal eşya, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; sadece çimento, beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları, oteller (konaklama tesisleri), sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri yeni teşvik paketindeki bölgesel bazda sektörel teşviklerden yararlanacak.

Samsun, Tokat, Çorum, Amasya: Ağaç ve mantar ürünleri imalatı, ahşap mobilya imalatı, akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, demir dışı ana metal sanayi, bavul, el çantası vb. ile saraçlık ve koşum takımı imalatı ve ayakkabı imalatı, deri giyim eşyası imalatı, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, giyim eşyası imalatı, ilaç ve eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), b.y.s. makine ve teçhizat imalatı, b.y.s. elektrikli makine ve cihazları imalatı, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; sadece çimento,beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları, oteller (konaklama tesisleri), sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, soğuk hava deposu hizmetleri, seracılık, tahıl ambarlama hizmetleri, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri, tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) desteklenecek.

Gaziantep, Adıyaman, Kilis: Ağaç ve mantar ürünleri imalatı, ahşap mobilya imalatı, akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, bavul, el çantası vb. ile saraçlık ve koşum takımı imalatı ve ayakkabı imalatı, deri giyim eşyası imalatı, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, giyim eşyası imalatı, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), b.y.s. makine ve teçhizat imalatı, b.y.s. elektrikli makine ve cihazları imalatı, metal eşya, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (cam, çimento, hazır beton ve harç hariç), motosiklet ve bisiklet üretimi, oteller (konaklama tesisleri), plastik ve kauçuk ürünleri imalatı (iç ve dış lastik imalatı hariç), sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, seracılık, tekstil boya-terbiye yatırımları ve aprelenmesi, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri, tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) yatırımları teşvik edilecek.
 

Dördüncü bölge

Bölgesel bazda sektörlerin desteklenmesi kapsamında, 4'üncü bölgede yüzde 20 olan Kurumlar Vergisi yüzde 2'ye indiriliyor, yatırım katkı oranı yüzde 60'a çıkarılıyor. 4'üncü bölgede, 7 yıl SSK Primi İşveren Hissesi Desteği verilecek.

Kastamonu, Çankırı, Sinop: Ağaç ve mantar ürünleri imalatı, ahşap mobilya imalatı, akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, giyim eşyası imalatı, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; sadece çimento,beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları, oteller (konaklama tesisleri), patlayıcı madde imalatı, sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, tahıl ambarlama hizmetleri, tarım makineleri imalatı, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri desteklenecek.

Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane: Ağaç ve mantar ürünleri imalatı, ahşap mobilya imalatı, akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, giyim eşyası imalatı, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; sadece çimento,beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları, oteller (konaklama tesisleri), revolverler,tabancalar ve diğer silahlar, sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, soğuk hava deposu hizmetleri, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri, tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) yatırımları teşvik edilecek.

Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli: Ağaç ve mantar ürünleri imalatı, ahşap mobilya imalatı, akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, bavul, el çantası vb. ile saraçlık ve koşum takımı imalatı ve ayakkabı imalatı, deri giyim eşyası imalatı, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, giyim eşyası imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), b.y.s. makine ve teçhizat imalatı, b.y.s. elektrikli makine ve cihazları imalatı, metal eşya, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; sadece çimento,beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları, oteller (konaklama tesisleri), plastik ve kauçuk ürünleri imalatı (iç ve dış lastik imalatı hariç), sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, soğuk hava deposu hizmetleri, tekstil boya-terbiye yatırımları/aprelenmesi, tahıl ambarlama hizmetleri, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesislerine yönelik yatırımlar desteklenecek.

Erzurum, Erzincan, Bayburt: ağaç ve mantar ürünleri imalatı, ahşap mobilya imalatı, akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, derinin tabaklanması, işlenmesi, deri giyim eşyası imalatı, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, giyim eşyası imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), b.y.s. makine ve teçhizat imalatı, b.y.s. elektrikli makine ve cihazları imalatı, metal eşya, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (cam, çimento, hazır beton ve harç hariç), oteller (konaklama tesisleri), plastik ve kauçuk ürünleri imalatı (iç ve dış lastik imalatı hariç), sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, soğuk hava deposu hizmetleri, tahıl ambarlama hizmetleri, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri, tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) yatırımları teşvikten yararlanacak.

Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan: Ağaç ve mantar ürünleri imalatı, ahşap mobilya imalatı, akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, derinin tabaklanması, işlenmesi, deri giyim eşyası imalatı, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, giyim eşyası imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), metal eşya, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (cam, çimento, hazır beton ve harç hariç), oteller (konaklama tesisleri), plastik ve kauçuk ürünleri imalatı (iç ve dış lastik imalatı hariç), sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, soğuk hava deposu hizmetleri, tahıl ambarlama hizmetleri, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri desteklenecek.

Van, Muş, Bitlis, Hakkari: Ağaç ve mantar ürünleri imalatı, ahşap mobilya imalatı, akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, bavul, el çantası vb. ile saraçlık ve koşum takımı imalatı ve ayakkabı imalatı, deri giyim eşyası imalatı, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, giyim eşyası imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), metal eşya, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (cam, çimento, hazır beton ve harç hariç), oteller (konaklama tesisleri), plastik ve kauçuk ürünleri imalatı (iç ve dış lastik imalatı hariç), sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, soğuk hava deposu hizmetleri, tahıl ambarlama hizmetleri, tarım makineleri imalatı, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri desteklenecek.

Şanlıurfa, Diyarbakır: Ağaç ve mantar ürünleri imalatı, ahşap mobilya imalatı, akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, bavul, el çantası vb. ile saraçlık ve koşum takımı imalatı ve ayakkabı imalatı, deri giyim eşyası imalatı, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, giyim eşyası imalatı, kimyasal madde ve ürünlerin imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), b.y.s. makine ve teçhizat imalatı, b.y.s. elektrikli makine ve cihazları imalatı, metal eşya, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (cam, çimento, hazır beton ve harç hariç), motosiklet ve bisiklet üretimi, oteller (konaklama tesisleri), plastik ve kauçuk ürünleri imalatı (iç ve dış lastik imalatı hariç), sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, seracılık, soğuk hava deposu hizmetleri, tahıl ambarlama hizmetleri, tarım makineleri imalatı, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri, tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) yatırımları bu iki ilde desteklenecek.

Mardin, Batman, Şırnak, Siirt: Ağaç ve mantar ürünleri imalatı, ahşap mobilya imalatı, akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, bavul, el çantası vb. ile saraçlık ve koşum takımı imalatı ve ayakkabı imalatı, deri giyim eşyası imalatı, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, giyim eşyası imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), metal eşya, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (cam, çimento, hazır beton ve harç hariç), oteller (konaklama tesisleri), plastik ve kauçuk ürünleri imalatı (iç ve dış lastik imalatı hariç), sağlık işleri; hastane hizmetleri, tıp ve dişçilikle ilgili uygulama faaliyetleri, seracılık, soğuk hava deposu hizmetleri, tahıl ambarlama hizmetleri, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri desteklenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler