"Bölgemizi nükleer silahlardan arınmış görmek istiyoruz"

BM toplantıları çerçevesinde New York'ta bulunan Gül, verdiği demeçte, BM Genel Kurulu'nda 23 Eylül'de yapacağı konuşmada,Ortadoğu'nun tamamıyla silahlardan arındırılması çağrısında bulunacağını belirterek, ''Bölgemizi nükleer silahlardan arınmış olarak görmek istiyoruz. Bölge böyle bir tehdit altında kalmamalı'' ifadesini kullandı.

Yayınlanma: 21.09.2010 - 07:35
Abone Ol google-news

İran'ın nükleer programına da değinen Gül, Türk yetkililerin, İran'ın tamamen barışçıl bir nükleer programa sahip olduğunu varsaymadıklarını ancak yine de elde delil olmadan İran'ı nükleer silah edinmeye çalışmakla suçlamanın da doğru olmayacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, ''İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yetkililerine karşı şeffaf olmasını istiyoruz. Türkiye, bu soruna barışçı ve diplomatik bir çözüm getirilmesini arzu ediyor'' diye konuştu.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı
 

Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail komandolarınca 31 Mayıs'ta düzenlenen ve biri Amerikan vatandaşı 9 Türkün ölümüyle sonuçlanan saldırıya da değinen Gül, sorununun en iyi şekilde uluslararası hukuk çerçevesinde çözülebileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül ''Sanki böyle bir olay olmamış gibi davranmak mümkün değil. Eski dünyada, eski zamanlarda, böyle bir olayın ardından savaş çıkardı. Ancak günümüz dünyasında uluslararası hukuk gözönünde bulundurulmalıdır'' dedi. Gül, "Bu, İsrail'e kalmış bir durum. Olayı yaratan onlar olduğu için yapmaları gerekeni yapmalıdırlar." ifadesini kullandı.

New York'ta düzenlenen Clinton Küresel İnisiyatifi toplantısında verilen ara sırasında İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile bir görüşme yapmasının beklendiği yönünde basında çıkan haberlere de değinen Gül, böyle bir görüşmenin hiç planlanmadığı karşılığını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler