Bombacı bulundu, örgüt bilmece

Hükümet, Ankara’da 29 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının arkasında PYD/YPG’nin olduğunu iddia ederken soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın şüphelileri tutuklamaya sevk yazısında herhangi bir örgüt vurgusu yapmaması dikkat çekti.

Yayınlanma: 24.02.2016 - 05:44
Abone Ol google-news

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın şüphelileri tutuklamaya sevk yazısında, bombalama eyleminin talimatını Diyarbakır’ın Lice ilçesi kırsalında bulunan “firari şüpheliler Baran kod adlı Mehmet Doğan, Erhan kod adlı İshak Özçaptu, Hoca ve Şirin kod isimli şahısların” verdiği, eylemde kullanılan aracın ve bombacı Abdulbaki Sömer’in bunlar tarafından Kutbettin Onur’a teslim edildiği anlatılırken bu kişilerin neden PKK üyesi olduklarının vurgulanmadığı soru işareti yarattı. Eğer savcılık, örgüt PKK deseydi, bu hükümetin YPG tezlerinin tamamen çökmesi anlamına gelecekti. O yüzden savcılık, örgüt ismi belirtmeyerek hükümeti rahatlattı.

Örgüt suçlaması yok

Nöbetçi Ankara Sulh Ceza Hâkimliği’nin 14 kişiye yönelik tutuklama kararında da “Silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçlaması yöneltilmedi. Bombacıyı şantiyesinde saklayan, olay yerinde beraber keşif yapan Kutbettin Onur’un arasında bulunduğu 8 kişi; “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma”, “nitelikli şekilde kasten öldürme (28 kez)”, “nitelikli şekilde kasten öldürmeye teşebbüs (81 kez)”, “tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme” suçlarından tutuklandı. Patlamada kullanılan aracın zanlılara satılması sürecinde rol alan 6 kişinin ise “silahlı terör örgütüne yardım etme”, “resmi belgede sahtecilik”, “kamu kurum ve kuruluşları vb. tüzelkişiliklerin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” suçlarından tutuklanmasına karar verildi. Ancak burada yardım edilen örgütün hangisi olduğu belirtilmedi. Savcılık ve hâkimliğin eylemden PKK’yi sorumlu tutmaması ise YPG konusunda ısrar eden hükümetin elini rahatlattı.

Saldırganın Abdülbaki Sömer olduğu, yapılan DNA testlerinin ardından resmen doğrulandı. Cenazesinin 3 gün içinde alınmaması durumunda Sömer, başsavcılığın talimatıyla gömülecek. Başsavcılığın talebiyle Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğince getirilen yayın yasağı da dün kaldırıldı.

MİT ve istihbarat uyarmış

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 11 Şubat 2016 tarihinde Emniyet İstihbarat ve Terörle Mücadele Daire Başkanlıkları’na bir yazı gönderdi ve PKK’ye bağlı TAK’ın Merasim Sokak’ta bombalı saldırı yapacağını 6 gün önce adeta “nokta” olarak tespit edip uyarıda bulundu. Sözcü’nün haberine göre yazıda, Emniyet İstihbarat Dairesi de saldırıdan 5 gün önce “acil” koduyla, Ankara, İzmir ve İstanbul Emniyetlerini uyardı.

Bombacının villası

Ankara’da 29 kişinin hayatını kaybettiği patlamayı gerçekleştirdiği belirtilen Abdulbaki Sömer’in, Ankara’da Ballıkuyumcu köyünde bulunan villa inşaatlarında kaldığı öğrenildi. Eskişehir yolu yakınlarındaki inşaat halindeki villada yiyecek malzemeleri, televizyon, ranza, çay, şeker, yiyeceklerin saklanması için bir tane de buzdolabı var. Buzdolabının üzerinde parmak izi araması yapıldığı belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler