"BOP yenilgiye uğramıştır"

Türkiye'de temaslarda bulunan İran Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Sekreteri Muhsin Rızai düzenlediği basın toplantısında, "Büyük Ortadoğu Projesi yenilgiye uğramıştır" açıklamasında bulundu.

Yayınlanma: 21.10.2009 - 12:23
Abone Ol google-news

İran'da Haziran ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olarak yarışan İran Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Sekreteri Muhsin Rızai, ziyaretinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile siyasi konularda, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile de ekonomik konularda görüşmeler yaptığını ifade etti.

Gül ve Davutoğlu ile bölgede yeni bir düzen üzerinde konuştuklarını belirten Rızai, "Bu bölgede yeni bir birlik kurulabilir. Bu proje Orta Doğu, Kafkasya ve Orta Asya'yı kapsayabilir. Bunun temelini de gelişme, adalet ve barış olarak adlandırabiliriz. Buradaki dostlarımızla hemfikir olduk ve bu da bizi mutlu etti" diye konuştu.

Türk yetkililerle var olan projelerin devam ettirilmesi ve geliştirilmesi üzerinde durduklarını vurgulayan Rızai, bu bölgede Türkiye ve İran'ın, AB'de Almanya ve Fransa'nın üstlenmiş olduğu görevi yerine getirebileceğini kaydederek, şöyle konuştu:
"Büyük Ortadoğu Projesi yenilgiye uğramıştır. Bunun nedeni ise bu projenin savaşla elde edilebilecek bir proje olmasıdır. Büyük Ortadoğu Projesi Irak'a saldırı ile başladı. Yeni Ortadoğu Projesi ise Lübnan'a saldırı ile şekillenmişti" dedi.

 

"Serbest bölgenin enerji ihtiyacını İran karşılayacak"

Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminin halen 12 milyar dolar olduğunu ve bunun çok daha artırılması gerektiğini kaydeden Rızai, Türkiye'den iş adamlarının İran'ın güneyinde bir rafineri satın aldıklarını ve önümüzdeki günlerde de İran'ın petrol işlerinden sorumlu en üst düzeydeki yetkililerin gelerek görüşmelerde bulunacağını söyledi.

İran ile Türkiye sınırında serbest ticaret bölgesinin kurulmasıyla ilgili bir soru üzerine Rızai, iki ülke arasındaki sınırda sanayi ve ekonomi bölgesi oluşturulmasının söz konusu olduğunu ve burada iki taraftan da yatırımcıların bulunacağını, ayrıca bu bölge için özel kanunlar çıkarılacağını ifade ederek, "Bu bölgenin enerji ihtiyaçlarını ise oraya boru hattı döşeyerek İran tarafı karşılayacak" dedi.

Rızai, "Türkiye ziyaretinde üst düzeyde ağırlanmasının sebebinin" sorulması üzerine, Türkiye ile İran arasında son dönemde dostça ilişkiler bulunduğunu ve iki ülke arasında bölgesel ve küresel her türlü konunun görüşüldüğünü ifade etti.

"Ne İran hükümeti Türkiye'nin içişlerine karışıyor, ne de Türkiye İran'ın içişlerine karışıyor" diyen Rızai, şu ana kadar iki ülke arasında uygulanan siyasetin "güzel bir siyaset" olduğunu belirtti.

 

"Demokratik Açılımı destekliyoruz"

Türkiye'deki "Kürt Açılımı"nın İran'ı nasıl etkileyeceği yönündeki bu soruyu ise Rızai, "Türk hükümeti ve halkı kendi sorunlarını kendi çözebilir. Biz Türkiye'nin demokratik açılımını destekliyoruz. Güvensizlik terör ve savaş dönemi kapanmıştır. Bizim bölgemizin barışa ve huzura ihtiyacı var. Buna ulaşmak için tüm yolları denemeliyiz" diye yanıtladı.

Rızai, Türkiye'nin yeni dönemde uyguladığı dış politikayla ilgili olarak da, Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerini azaltmasını istemediklerini, ama Türkiye'nin Asya'ya da bir eğilim duymasından memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

"İran'ın nükleer tesisleriyle ilgili müzakerelerden bir sonuç çıkmaması durumunda İran'ın alacağı tavrın" gündeme getirilmesi üzerine Rızai, sonuca varmaması için bir neden görmediği, önemli olanın "Batı ülkelerinin mantıklı ve yasalar çerçevesinde hareket etmesi" olduğunu, kendilerinin de şeffaflığı sağlamak zorunda olduklarını belirterek, "Biz üzerimize düşeni yapıyoruz, Uluslararası Atom Enerji Kurumunun talep ettiği her şeyi sağlıyoruz" dedi.

 

"Erdoğan Davos'ta karşıdakine çok tahammmül etti"

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos zirvesindeki çıkışı" ve ardından yaşanan gelişmelerle "gerginleşen Türkiye-İsrail ilişkileri" hakkında değerlendirmede bulunulması istenen Rızai, BM'nin İsrail'in Gazze'de işlemiş olduğu suçlarla ilgili raporunun herkes tarafından görüldüğünü, bu türden raporların daha önce de yayınlandığını belirterek, "50 yıldan fazla bir zamandır İsrail insanları katlediyor. Bence Erdoğan, Davos'ta karşı taraftakine çok fazla tahammül etti. Karşı taraf Erdoğan'ın terbiyesinden ve tevazusundan istifade etti. Erdoğan saygılı davrandıkça karşı taraftaki saygısızlığını daha da artırdı. Biz Müslümanlar, bir yere kadar terbiyemizi ve saygımızı devam ettiririz, ama karşı tarafın bundan yararlandığını hissedersek artık buna tahammül etmeyiz" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler