Bosna Hersek'te hükümet krizi

Bosna Hersek'te, koalisyonu oluşturan 6 parti arasında yer alan Demokrat Eylem Partisi (SDA), 2012 bütçesini desteklemediği için hükümetten çıkarıldı.

Yayınlanma: 01.06.2012 - 16:25
Abone Ol google-news

Sosyal Demokrat Parti (SDP) Genel Başkanı ve Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, Daha İyi Gelecek İçin İşbirliği (SBB) lideri Fahrudin Radonçiç'i hükümete alarak SDA ile yollarını ayırdı.
Lagumciya, SBB lideri Radonçiç ile yaptığı toplantının ardından, iki partinin işbirliği konusunda anlaştığını açıkladı. Lagumciya, ''İşbirliğinin esasları konusunda anlaştık. SBB, diğer koalisyon partilerinin de prensiplerini kabul etti. Yapacağımız işbirliğiyle hükümet üzerindeki engelleri kaldıracağız'' dedi.

SDA Genel Başkanı Süleyman Tihiç ise SDP'nin kararını değerlendirirken, ''Anlaşılan SDP başka bir hedefe varmak istiyor. Bu, Lagumciya'nın düşündüğü kadar kolay olmayacak'' dedi.

Bütçe konusunda anlaşamamalarının koalisyonun bozulmasını zorunlu kılmadığını ifade eden Tihiç, ''Ben bu koalisyondan çok şey bekliyordum ama onlar parti ve kişisel çıkarları öne çıkardı. SDP birlik içinde çalışmak istemiyor, bütün hükümeti kendisi için istiyor'' diye konuştu.

Zlatko Lagumciya dün, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Vyekoslav Bevanda'dan, SDA'lı Savunma Bakanı Muhamed İbrahimoviç ile Güvenlik Bakanı Sadik Ahmetoviç ve Maliye Bakanı Yardımcısı Fuat Kasumoviç'in görevden alınması için gerekli prosedürü başlatmasını istemişti.

Merhum Aliya İzzetbegoviç'in kurduğu Demokrat Eylem Partisi (SDA), 20 sene boyunca iki dönem hariç sürekli olarak hükümetlerde yer almıştı. Boşnakların en büyük temsilcisi konumundaki SDA, bugün alınan kararla iktidardan uzaklaşmış oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler