Bosnalı Sırp subayı 30 yıl hapis cezası aldı

Bosna Savaş Suçları Mahkemesi, 1992-1995'teki Bosna savaşı sırasında Srebreniça'daki katliama katıldığı ve savaş suçu işlediği gerekçesiyle emekli bir Bosnalı Sırp subayı 30 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Yayınlanma: 16.10.2009 - 20:12
Abone Ol google-news

Mahkemenin kararında, 51 yaşındaki Milorad Trbiç'in "Srebreniça'da yaşayan ve savaşabilecek durumdaki tüm Müslüman erkekleri yakalamak, alıkoymak ve yargısız idam etmek amacıyla hareket eden suç örgütüne katıldığı gerekçesiyle soykırımdan suçlu bulunmuştur" ifadesi vurgulandı.

Trbiç, Srebreniça katliamı sırasında, doğudaki Zvornik'te Bosnalı Sırp güçlerine bağlı askeri polis bölüğünün başındaydı. Trbiç'in tutukluların bir araya getirilerek öldürüldüğü bölgeleri seçtiği belirtiliyor.

Karara göre Trbiç, toplu mezarlardaki cesetlerin çıkarılarak, suçun büyüklüğünü gizlemek amacıyla farklı yerlere gömülmesine de karıştı.

Srebreniça katliamı

11 Temmuz 1995 tarihinde Srebreniça'yı koruyan Hollandalı BM askerlerinin, Bosnalı Sırpların kasabayı ele geçirmesine göz yummasının ardından bir hafta süren katliamda, kasabada aralarında yetişkin erkek ve erkek çocukların da bulunduğu 8 bin kadar Müslüman Boşnak öldürülmüştü.

Katliamın sorumlularından Radovan Karaciç uzun yıllar bulunamamış, 13 yıl firari yaşayan eski Sırp lideri Temmuz 2008'de yakalanmıştı. Katliamın diğer sorumlusu Ratko Mladiç ise hala kaçak durumda.

Uluslararası Adalet Divanı, 2007'de katliamı, soykırım olarak nitelendirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler