BOTAŞ'ta ikinci perde

Yetersiz olduğu halde ihale verilen firma işi yarıda bıraktı, tahkimden 14 kat para aldı.

BOTAŞ'ta ikinci perde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.04.2010 - 07:28

BOTAŞ’ın, Hanak doğalgaz kompresör istasyonunun yapımında sahayı terk etmesi üzerine sözleşmesini feshettiği METOT-ISKRA-AVIGAZ (MIA) ortaklığı, tahkime gidince 14 milyon dolar tazminat kazandı. Oysa, sözleşmenin feshedilmesinden önce, projenin tamamlanması için 1 milyon dolarlık iş kalmıştı. Böylece BOTAŞ, projeyi tamamlamayan MIA’ya 14 kat para ödemiş oldu.

Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun BOTAŞ 2008 yılı raporuna göre, yönetim kurulu, yetkisi olmadan, yeterlilik taşımayan MIA ortaklığına 62.2 milyon dolarlık Hanak ve Sıvas kompresör istasyonları işlerini verdi. Ancak MIA daha sonra sahayı terk etti ve bunun üzerine BOTAŞ da iki sözleşmeyi feshetti. Akabinde MIA her iki işte tahkime gitti. Hanak’ta yaklaşık 1 milyon dolarlık eksik işi bulunmasına karşın hakem heyeti, MIA lehine karar verdi ve BOTAŞ’ın bu ortaklığa yaklaşık 14 milyon dolar ödemesine hükmetti.

MIA, Sıvas işinde de yaklaşık 8.6 milyon dolar talep ediyor. Ancak henüz karar çıkmadı. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun 22 Aralık 2009 tarihinde kabul ettiği raporda MIA’nın ihaleleri alması sonrası yaşanan kamu zararını şöyle anlatıldı:

MIA işi aksattı: Sözleşmelere göre Hanak 30 Eylül 2006’da, Sıvas 22 Ağustos 2007’de bitirilecekti. Ancak MIA işi aksattı ve yükümlülüklerini yerine getiremedi.

BOTAŞ sözleşmeleri feshetti: Yönetim kurulu, 29 Haziran 2007’de sözleşmenin feshi yönünde genel müdürlüğün yetkili kılınmasına ilişkin karar aldı. MIA, 17 Temmuz 2007 tarihli tek taraflı fesih bildirim yazısını BOTAŞ’a bildirdi. Genel müdürlük de her iki işin sözleşmesini 1 Ağustos 2007’de feshetti.

4 milyon dolarlık iş tamamlanamadı: Hanak’ta 1 milyon 18 bin dolar eksik iş kaldığı tespit edildi. Buna karşın bu işlerin ihaleye çıkartılıp tamamlanması için yaklaşık 5.2 milyon dolarlık maliyet hesaplandı. Sıvas’ta ise yaklaşık 3 milyon dolarlık iş kaldığı ve bu işlerin tamamlanması için çıkılacak ihalenin maliyetinin 10.9 milyon dolar olduğu tespit edildi. Buna göre BOTAŞ, feshettiği iki sözleşmede kalan 4 milyon dolarlık işi, 16.1 milyon dolara yaptırmak için ihaleye çıktı.

Sıvas’ta ekstra kamu zararı: Sıvas’ta kalan işler için yapılan ihalede en düşük teklifi verdiği halde teminat mektubu usule uygun olmadığı gerekçesiyle teklif dışı bırakılan bir firma, ilki iptal edildiği için 18 gün sonra yapılan ikinci ihaleyi 2 milyon dolar yüksek fiyatla aldı. Kalan işler 15 Temmuz 2009 itibarıyla tamamlandı, ancak kesin kabul işlemleri yapılmadığı için ilk sözleşme ile kalan işlerin ihalesi arasındaki maliyet farkı belirlenemedi ve MIA’ya oluşan maliyet farkının rücu edilmesi ile ilgili hukuki işlemlere başlanamadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler