"Böyle nezaketsizlik olamaz"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Türkiye'nin bu ülkedeki büyükelçisine yönelik muamelesine ilişkin olarak, ''Hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti büyükelçisine böyle bir nezaketsizlik yapma cüretine sahip değildir, olamaz'' dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İngiltere'nin başkenti Londra'ya yaptığı çalışma ziyareti çerçevesinde Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Miliband ile biraraya geldi.
Davutoğlu, yaptığı çalışma ziyareti çerçevesinde konakladığı Dochester Oteli'nde, temasları hakkında bilgi verdi ve Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Türkiye-İsrail arasında yaşanan son gelişmelere ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, ''Ülkeler birbirleriyle görüş ayrılıkları içinde olabilirler, ülkeler birbirlerinin değişik politikalarını tenkit de edebilirler. Ama bütün devletlerin uyması gereken diplomatik kurallar, nezaket kuralları vardır. Bu nezaket kurallarını göstermek devlet olmanın bir gereğidir'' diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da, Dışişleri Bakanlığı'nın da konuyla ilgili gerekli açıklamaları yaptığını anımsatan Davutoğlu, ''Bu konuda İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan gerekli adımların atılmasını bekliyoruz ve tutumumuz çok açıktır, diplomatik kurallara uyulmasını beklemek en tabi hakkımızdır. Bu diplomatik kuralları bir takım mizansen oyunları ile çiğnemek her şeyden önce cari uluslararası ilişkiler etiğine aykırıdır'' dedi.
Davutoğlu, İngiltere ve ABD ile bu konunun paylaşılıp paylaşılmadığının sorulması üzerine, bu konuyu paylaşmadıklarını belirterek, ''Bu konu nihayetinde bizim kendi tutumuzdur. Herhangi bir soru tevdi edilmiş değil'' diye konuştu.
''İsrail'den ne tür telafi edici adımlar bekliyorsunuz?'', ''Türkiye-İsrail ilişkileri nereye gidiyor?'' sorularına karşılık Davutoğlu, şunları kaydetti:
''Bu konuyu yakından takip etmeye devam edeceğiz. Bizim ne tür telafi edici adımlar beklediğimizi İsrail tarafı gayet iyi biliyor. Sayın Müsteşarımız İsrail Büyükelçisini davet ederek ve İsrail tarafının davranışının aksine bir büyükelçiye nasıl davranılması gerekiyorsa o şekilde davranarak beklentilerimizi iletmiştir. Bu konudaki gelişmelere göre gerekli tutumu gösteririz. Ama hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti büyükelçisine böyle bir nezaketsiz tutum yapma cüretine sahip değildir, olamaz, bunun da bilinmesi gerekir'' dedi.
''Kıbrıs'ta tarihi bir dönüm noktasındayız''
Türkiye ile Birleşik Krallık'ın birçok konuda ortak pozisyonları olduğunu belirten Davutoğlu, Birleşik Krallık'ın Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği sürekli destekten dolayı teşekkür etti ve bunun ülkenin küresel barış için stratejik vizyonunun derinliğini gösterdiğini bildirdi.
Bakan Davutoğlu, görüşmede Afganistan, Kıbrıs, Orta Doğu, İran'ın nükleer programı, Yemen gibi konularda kapsamlı görüşmeler yaptıklarını ifade edere, Kıbrıs'la ilgili, ''Kıbrıs'ta tarihi bir dönüm noktasındayız'' dedi.
2004 yılında Kıbrıs'ta kapsamlı çözümle ilgili bir fırsatın kaçırıldığını vurgulayan Davutoğlu, ancak şimdi yoğunlaştırılmış müzakerelere geçildiğini, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın önerilerine Kıbrıs Rum tarafının olumlu bir karşılık vermesini umduklarını söyledi.
Davutoğlu, Birleşik Krallık'ın da bu konuda bir çözüme ulaşılması konusunda her iki tarafa yönelik teşvikinin devam etmesini umduklarını bildirdi.
Basın toplantısının ardından konakladığı otelde, Türk basın mensupları ile yaptığı toplantıda da, Kıbrıs konusu çerçevesinde ziyaretinin zamanlamasının önem taşıdığını kaydetti.
Kıbrıs söz konusu olduğunda İngiltere'nin herhangi bir taraf olmadığını, garantör ülke olduğunu söyleyen Davutoğlu, ''İngiltere'nin bu konuda daha aktif bir şekilde müzakere sürecini hızlandırmasını ve Sayın Talat'ın yapıcı tutumuna destek vermesini istedik'' diye konuştu.
Uluslararası toplumun referandum sonrasında Kıbrıs'ta barışa ''Evet'' diyenleri cezalandırmaya devam eden, ''Hayır'' diyenleri ödüllendiren bir tutum sergilediğini hatırlatan Davutoğlu, ''Benzer bir tutumun şimdi sergilenmesini istemiyoruz'' dedi.
Kıbrıs'la ilgili ''tarihi bir fırsat'' olduğunu kaydeden Davutoğlu, tüm tarafların Kıbrıs'taki müzakerelere pozitif yönde katkı vermesini beklediklerini ifade etti.
''Miliband ile yaptığımız görüş alışverişinde, bu sürece daha fazla katkıda bulunulması konusunda mutabık kaldık'' diyen Davutoğlu, bundan sonra da İngiltere ile Kıbrıs bağlamındaki istişarelerin devam edeceğini sözlerine ekledi.
Miliband
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Miliband de, ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Davutoğlu'nu ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Türkiye ile Birleşik Krallık'ın ''yakın ortak ve dost olduğunu'' söyledi.
Türkiye ile ülkesinin birçok uluslararası konuda birlikte çalıştığını anımsatan Miliband, Afganistan konusunun gündeme geldiğini ve 28 Ocakta Londra'da yapılacak Afganistan'la ilgili konferansın önemine dikkati çekti.
Kıbrıs konusunu detaylı bir şekilde görüştüklerini kaydeden Miliband, 2010 yılının Kıbrıs sorunuyla ilgili önemli bir yıl olduğu görüşü paylaştıklarını belirtti.
Miliband, Kıbrıslıların ileriye doğru tarihi adım atma fırsatı yakaladıklarını ifade ederek, yoğunlaştırılmış olarak dün başlayan müzakereleri memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Bunun müzakerelerde yeni bir hız sağlanacağını umduğunu belirten Miliband, ''Kıbrıs müzakerelerinin geleceği, tüm AB ülkeleri için önemlidir'' diye konuştu.
Ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği de hatırlatan Miliband, bu yönde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Colani’nin arabası
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'