Brüksel'de 'Vergilendirme' müzakere edilecek

Yapılan yoğun çabaların sonucunda Brüksel'de yarın düzenlenecek olan "Hükümetlerarası Konferans"ta "Vergilendirme" başlığı müzakereye açılacak. Toplantıda Türkiye'yi Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış temsil edecek.

Brüksel'de 'Vergilendirme' müzakere edilecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.06.2009 - 09:29

Çek Cumhuriyeti'nin AB Dönem Başkanlığı sırasında bir başlığın açılması için yapılan yoğun çabalar sonuç verdi. Yarın Brüksel'de Türkiye ile AB devletleri arasında düzenlenecek "Hükümetlerarası Konferans"ta "Vergilendirme" başlığı müzakereye açılacak. Toplantıda Türkiye'yi Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış temsil edecek.

Türkiye'nin AB katılımı sürecinde 35 müzakere başlığından 16 nolu "Vergilendirme" başlığı, yarın Brüksel'de Türkiye ile AB devletleri arasında gerçekleşecek "Hükümetlerarası Konferans"ta açılacak.

Türk heyetine Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB tarafına ise Çek Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Jan Kohout'un başkanlık edeceği konferansta Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn de bulunacak.

Çek Başkanlığı sırasında daha çok Türkiye'deki gecikmelerden kaynaklanan sorunların nedeniyle hiçbir fasıl açılmaması gibi bir durum ortaya çıkmıştı. Ancak hiçbir fasıl açılmamasının, kamu oyununda yaratabileceği olumsuz hava da dikkate alınarak başta Çek Cumhuriyeti olmak üzere, ayın sonundan önce en az "Vergilendirme" başlığının açılması için yoğun çalışmalar yapıldı.

Bunun sayesinde genellikle 12-15 hafta kadar süren AB'deki görüşme ve onay süreci önemli ölçüde kısaltılarak söz konusu başlıkta müzakerenin 30 Haziran'da açılması sağlandı. İlk başta "Sosyal Politika ve İstihdam" başlığının da bu dönemde açılması öngörülmüş ancak bunun için TBMM'nin gündemindeki "Sendikal Haklar" ile ilgili yasanın geçmesi gerekiyordu. Türk hükümetinin de, sendikalar ve işverenlerden gelen itirazlar nedeniyle yasayı ertelemeye karar vermesi üzerine "Sosyal Politika ve İstihdam" faslının açılması suya düştü.
 

Şimdiye kadar sadece 10 başlık açıldı

Türkiye ile AB arasında resmen Ekim 2005'de başlayan müzakere sürecinde şimdiye kadar 10 başlık açıldı, ancak bu fasıllardan sadece "Bilim ve Teknik" başlığı kapatılabildi. Rumlara limanların açılmasını öngören Ek Protokol'ün Ankara tarafından uygulanmadığı gerekçesiyle AB sekiz başlığı askıya aldı ve açılan başlıklarının kapatılmamasına karar verdi.

Bu arada, Türkiye'nin AB üyeliği karşıtı Fransa, sadece üyelik öngören beş başlığı veto ederken Rum Yönetimi, ilan ettiği "münhasır ekonomik bölge"deki petrol aramalarına Türkiye'nin karşı çıktığı için yaptırım olarak "Enerji" başlığına da veto koydu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler