Bu da Helal Gıda Enstitüsü

İslam ülkeleri arasında ticareti artırmak amacıyla İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) öncülüğünde oluşturulan "İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü- SMIIC" ilk genel kurulunu yaparak, resmen kuruldu.

Bu da Helal Gıda Enstitüsü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.08.2010 - 06:02

SMIIC’in 1. Genel Kurulu Ankara’da Kur’an  okunarak başladı. Anlaşmayı onaylayan 11  ülkenin temsilcilerinin katıldığı genel kurulun açılışında İKT Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de hazır bulundu. İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, SMIIC’in kurucu anlaşmasını onaylayan Cezayir, Fas, Gine, Libya, Kamerun, Mali, Somali, Sudan, Tunus,  Ürdün ve Türkiye’ye teşekkür etti.

Habertürk'ün haberine göre, SMIIC’in islam ülkelerinde mallar ve hizmetlerde standart ve ölçüler arasında uyum sağlanmasına yönelik faaliyet göstereceğini belirten  İhsanoğlu, projeyle islam ülkeleri için ayrı standartlar ortaya konmasının hedeflenmediğini vurguladı.

Türk Standartları Enstitüsü (TSG) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, İKT üyesi ülkeler için  ortak standartlar hazırlamanın zaruri bir ihtiyaç haline geldiğini belirterek, “Özellikle  ortak bir helal gıda standardı artık kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. İKT üyesi ülkeler, son üç yıl  içerisinde helal gıda standardının oluşturulması gibi çok önemli bir başarıya adım atmıştır” dedi. Büyükhelvacıgil, “Standardizasyon ve akreditasyon konusunda SMIIC  İslam ülkelerinin bu konudaki açığını giderecek” dedi.

Sanayi Bakanı Nihat Ergün İslam ülkeleri arasında ekonomik ilişkilerin canlandırılması  için işadamlarının önündeki engelleri kaldırmak amacıyla ortaya net bir irade konulması gerektiğini belirtti.  Ülkelerin standardizasyon, belgelendirme ve deney pratiklerindeki farklılıkların ticaretin  önündeki başlıca teknik engeller arasında yer aldığını ifade eden  Bakan Ergün, “Nasıl bugün İngilizce dünyanın hemen her yerinde ortak bir dile dönüşme noktasında ise standartlar da alıcı ile satıcılar arasında ortak bir dil görevi görmektedirler” diye konuştu.

SMIIC tüzüğüne göre enstitü, üye devletler arasında malzeme, mamul ve ürünlerin karşılıklı değişimini hızlandırmak amacıyla, SMIIC standartlarını hazırlayacak. Öcelikle üye ülkelerde bugüne kadar standardizasyon konusundaki belgelerin karşılıklı tanınmasından başlamak üzere bir belgelendirme sistemi kurulacak. Metroloji, laboratuar deneyi ve standardizasyon faaliyetleri arasında tek tipliliği sağlayacak. Büyük yatırım ve harcama gerektiren kalibrasyon ve metroloji hizmetleri, maliyet paylaşım sistemi kullanılarak ortaklaşa gerçekleştirilecek. Böylece Müslüman ülkeler helal gıda gibi standartlar için İngiltere başta olmak üzere gelişmiş ülkelere her yıl yüz milyonlarca dolar para ödemekten kurtulacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon