'Bu gemi, hepimizin ortak gemisi'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye yapılan küresel yatırımların hâla istedikleri düzeyde olmadığını belirterek, küresel kriz ortamında kurumlar arasındaki dayanışmanın önemine değindi. Kimsenin krizi kendisi için kurumu için fırsata dönüştürmemesini isteyen Erdoğan, "Bu gemi, hepimizin ortak gemisi ve bu gemi bir yerden su almaya başlarsa hep beraber batarız. Biz bu gemiyi batırmayacağız ve sahili selamate hep beraber çıkacağız" diye konuştu.

Yayınlanma: 28.11.2008 - 13:56
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Danışma Kurulu toplantısının açılışında konuştu.

 

Türkiye'deki uluslararası yatırımlar

Dünyanın tüm ülkeleri için uluslararası yatırımların hayati önem taşıdığını belirten Erdoğan, tüm ülkelerin uluslararası yatırımları çekmek için birbirleriyle rekabet halinde olduğunu söyledi. Erdoğan, bir ülkede küresel yatırımların artmasının faydalarını anlatarak, Türkiye’nin küresel yatırım geçme yarışına 1954 yılında başladığını söyledi. 2003 yılında yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik köklü reformlarına kadar bu alanda kayda değer rakamlar elde edilemediğini söyleyen Erdoğan, “1954 yılından 2003 yılına kadar ortalama 1 milyar dolar civarında bir yatırımın çekilebildiğini görüyoruz. Hükümete geldiğimiz andan itibaren bu miktarı artırmanın çarelerini aradık ve tam bir cesaretle tam bir reform atmosferi içinde kararlılıkla yolumuza devam ettik. En son 2007 yılında 22 milyar dolarlık bir küresel sermayeyi ülkemize çekme rakamına ulaştık. Bu yılın ocak-eylül döneminde ise küresel krize rağmen 12.3 milyar dolar yatırım çekmeyi başardık. İnanıyorum ki bu miktar yıl sonu itibarıyla 15 milyar doları bulacak” dedi.

Başbakan Erdoğan, BM’nin konuya ilişkin raporlarında Türkiye’nin tüm dünya ülkeleri asında en çok yatırım çeken ülkeler sıralamasında 23. sırada olduğuna işaret ederek, “1995-1997 döneminde 115. sıra, 1996-1998 döneminde 126. sıra ve en 1999-2001 döneminde 112. sıra. Bugün ise 23. sıradayız” diye konuştu. Aynı raporda Türkiye’nin yatırım yapmaya uygun ülkeler arasında da 13. sırada yer aldığını da belirten Erdoğan bunun da son derece önemli bir başarı olduğuna işaret etti.
 

'Bu gemi, hepimizin ortak gemisi'

Küresel ekonomik krize de değinen Erdoğan, bu süreçte gösterilecek dayanışmanın Türkiye’yi 2009 sonunda çok daha farklı bir yere taşıyacağını söyledi. Erdoğan, “Yeter ki bu süreci birbirimize çalım atarak değil dayanışma içinde sürdürelim” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu gemi, hepimizin ortak gemisi ve bu gemi bir yerden su almaya başlarsa hep beraber batarız. Biz bu gemiyi batırmayacağız ve sahili selamate hep beraber çıkacağız.”
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler