"Bu şekilde gidersek ileride sorun çıkabilir"

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Bugün bir sorun yok ama kredi genişlemesine, cari açığa baktığımızda biz bu tempoda gidersek ileride başımıza bir sorun çıkabilir" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.12.2010 - 09:35

Yılmaz, canlı yayında NTV'nin sorularını yanıtladı. Kredi borçluluk oranında yakın zamanda borçluluk sorunu yaşandığını hatırlatan Yılmaz, tekrar bu tür sorunlarla karşılaşmamak için önlem anlamaya çalıştıklarını kaydetti. "Bugün bir sorun yok ama kredi genişlemesine, cari açığa baktığımızda biz bu tempoda gidersek ileride başımıza bir sorun çıkabilir, o sorun ortaya çıkmadan ileriye dönük tedbirlerimiz almaya çalışıyoruz" diyen Yılmaz, şunları kaydetti.

"Bir sorun fakat ihtiyatlı ve dikkatli olmakta fayda var. Büyüyelim, genişleyelim, para kazanalım ama istikrarlı gidelim yapmaya çalıştığımız bu. Biz bir karar aldık, bu kararı niçin aldık, bunun bilincindeyiz. Ancak her ne kadar biz ne yaptığımızı biliyorsak da, muhatabımızın da en az bizim kadar ne yaptığımızı anlaması lazım.
Yurtdışında bir takım tespitler yapıldı. Financial Times'ta üç yazı çıktı. WSJ'de çıktı. 'Merkez Bankası ne yapıyor?' sorusu soruldu. Hiçbir zaman olmayan bir para politikası aracı kullanmıyorsunuz. Siz faizi düşürüyorsunuz, öbür taraftan sıkılaştırmak diyorsunuz. Bu zihinlerde soru işareti yaratıyor. Yeni ortamda biz bir politika karışımı ortaya koyduk. Bu son tahlilde parasal sıkılaştırmadır diyoruz. Bunun için de konuşuyoruz, konuşmak zorundayız."

Para politikasının başarısı için bir kamu maliyesi disiplininin şart olduğunu belirten Yılmaz, IMF ve AB'nin ekonominin dışarıdaki çapa görevini yerine getirdiğini söyleyerek, "Önümüzde bir seçim var, burada son derece dikkatli olmamız gerekiyor. Bugün itibariyle orta vadeli hedeflere uyulduğu sürece biz para politikasında bir sorun görmüyoruz. Biz ekonomiden sorumlu bakandan çok büyük destek gördük. Ama aynı şeyi bütün bakanlardan gördüğümüzü söyleyemeyiz" dedi.
 

Cumhurbaşkanını Londra'da tanıdım


Yılmaz, ilk göreve geldiğinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile okul arkadaşı olduğu yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, "Ben Sayın Cumhurbaşkanımızla aynı okulda okumadım, sınıf arkadaşlığımız vs. yok. 1976 yılında ben üniversiteyi bitirip Türkiye'ye dönmeye karar verdiğimde, Sayın Cumhurbaşkanımızı Londra'da bir yerde tanıdım. Kendisi bir grup arkadaşıyla yabancı dil öğrenmeye gelmişler, onları orada evime davet ettim. Bulunduğum evi cumhurbaşkanımıza bıraktım ve Türkiye'ye döndüm" diye konuştu.
 

Başkanın görev süresi 7-8 yıl olmalı

Beş yıllık görev süresini Nisan ayında dolduracak olan Yılmaz, bu sürenin yeterli olmadığını savundu. Yılmaz şöyledevam etti:

"5 yıllık süre yeterli değil. Ya iki dönem olmalı, ya da Merkez Bankası Başkanlığı 7-8 yıl olmalı. Bunu gerekçesi şu; dünyada merkez bankacılığı bir klüp, politika uygulamaları açısından merkez bankacılarının bulunduğu klübün içine girmeniz, dostlar edinmeniz ve kendinizi orada kabul ettirmeniz çok uzun zaman alıyor. Benim tabi göreve gelmem biraz sancılı oldu. Herkesin zihninde soru işaretleri vardı. Benim açımdan bu 2-2.5 yıl zaman aldı. Ben TCMB Başkanı olarak uluslararası merkez bankacıları arasında kendime yer edindiğimi düşünüyorum. Benden sonra gelecek arkadaşın iki dönem ya da 7-8 yıl görev süresi olması daha iyi olur."
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler