Bu sıcaklarda onları da unutmayalım
Sıcak havanın yanı sıra yüksek nem nedeniyle hayatın zorlaştığı şu günlerde, hayvanların da aynı sıkıntıları yaşadığını unutmayanlar var.
Türkiye'nin dört bir yanındaki hayvanseverler, insanların bu küçük dostlarının su ihtiyacını karşılamayabilmek ve serinlemelerini sağlamak için örnek davranışlar sergiliyor.
Antalya'da özel bir veteriner kliniği olan Derya Özdemir Ertürk, son bir ay içinde ısı çarpması nedeniyle sahipli üç hayvanı tedavi ettiğini söyledi. Isı çarptığı fark edilmeyen sahipsiz hayvanların ise çoğu zaman bir köşede öldüğünü ifade eden Ertürk, sahipli hayvanların da sıcakta uzun yürüyüş yaptırılması, güneş alan bir yerdeki kulübede kalmak veya otomobilde bırakılmak gibi nedenlerle kendisine getirildiğini kaydetti.
Isı çarpan hayvanların ateşinin 39 ile 42 dereceye kadar yükseldiğine, çok hızlı soluk alıp vermeye başladıklarına, ayakta duramadıklarına ve baygınlık geçirdiklerini anlatan Ertürk, ''Bu durumdaki bir hayvanın gölgeye alınıp üzerine hortumla su tutarak veya su dökerek serinletilmesi gerekir. Ardından da kısa süre içinde bir veteriner kliniğine ulaştırılması önerilir'' dedi.
Hayvanların insanlar gibi ter bezlerinin bulunmadığının altını çizen Ertürk, sadece patilerinin altından serinleyebildiklerini belirtti.
Küçük hayvanseverlerin duyarlılığı
Konyaaltı'nda yaşayan küçük hayvansever Tuğçe Saçar da, evinin önü dahil çeşitli yerlere su bıraktığını kaydetti. Saçar, tüyleri nedeniyle sanki üst üste 50 kazak giymiş gibi bunaldıklarını söyleyerek, ''Bu sıcakta ben bu kadar terliyor ve sürekli su içiyorsam hayvanların da çok suya ihtiyacı vardır. Diğer çocuklara da sahipsiz hayvanları düşünerek su vermelerini öneriyorum'' diye konuştu.
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Antalya Temsilcisi ve Konyaaltı Dostları Derneği Başkanı Nilsu Güleç ise federasyonun bundan iki yıl önce 'Bir Kap Su' Projesi başlattığını hatırlattı. Bu kampanyanın başarıyla yürüdüğünü vurgulayan Güleç, Akdeniz sahilindeki tüm belediye başkanlarından kampanyaya destek olmalarını istedi.
Güleç, belediyelerin desteğiyle sahipsiz hayvanların temiz suya kolayca ulaşabilmelerini sağlayacak su istasyonları oluşturulabileceğini bildirdi.
Oturduğu Konyaaltı semtinde 15 yıldır sahipsiz hayvanları doyurup su veren emekli öğretmen Reyhan Ulukut da, ilk yıllarda hayvanlar için koyduğu su kaplarının birileri tarafından atıldığını ifade ederek, ''Bu yıl bıraktığım kaplara su eklendiğini görüyorum. Bu beni çok mutlu ediyor'' dedi.
''Ter bezleri olmadığı için daha çık etkileniyorlar"
Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı ise insanlarda olduğu gibi hayvanlarda güneş çarpmasının pek görülmediğini, çünkü hayvanların kafatasının iki katlı olduğunu, arada hava sirkülasyonu bulunduğunu belirterek, ancak aynı şeyi ısı çarpması için söyleyemeyeceğini kaydetti.
Hayvanların ter bezlerinin olmaması nedeniyle sıcaklıktan insanlardan daha fazla ve derin etkilendiğini, aşırı sıcakların kuşları öldürdüğü ifade eden Saygılı, ''Şehirlerde, balkonlarımıza ve bahçelerimize geniş kaplarda su koyarsak, kuşlar hem su ihtiyaçlarını karşılayabilir hem de yıkanabilir. Yaban hayatına da ayrıca özen gösterilmesi gerekir. Taş ocakları veya su kaynaklarının üzerine kurulacak tesislerin çok iyi planlanması gerekir ki ekolojik denge bozulmasın'' dedi.
''Bir kap su bir kap yemek''
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Çanakkale Temsilciliği, sokak hayvanlarının sıcak havadan olumsuz etkilenmemesi için ''Bir kap su bir kap yemek'' kampanyası başlattı.
Kampanya kapsamında hazırlanan ve bir yüzünde ''Bir kap su bir kap yemek'', diğer yüzünde ise ''Beni terk etme'' yazılarının bulunduğunu afişler, mağaza ve iş yerleri ile evlerin camlarına asılıyor.
HAYTAP Çanakkale Temsilcili Sitare Şahin, sokakta yaşayan hayvanların etkili sıcaklardan her zamankinden daha fazla suya ihtiyacı olduğunu belirterek, insanlardan bu günlerde bu konularda daha duyarlı olmalarını istedi.
Hayvanların da can taşıdığını, sıcak havalarda susuz kaldıklarında çektikleri ızdırabı anlamak gerektiğini ifade eden Şahin, hayvanların bazen su bulabilmek için kilometrelerce yürümek zorunda kaldıklarını söyledi.
Timsahlar bile sıcaktan etkilendi
Hava sıcaklığının neminde etkisiyle yaklaşık 40 derece hissedildiği Muğla'nın Bodrum ilçesindeki Torba Mevkisi'nde 5 dönüm arazi üzerine kurulu Atlantis Naturel Park'ta sıcaktan bunalan hayvanları serinletmek için çeşitli yöntemler kullanılıyor.
Parkın sorumlu veterineri Hüseyin Gençoğlu her hayvanın kendisine göre serinleme şeklinin olduğunu belirtti. Kanatlı hayvanlar daha çok suya girerek, köpeklerin üzerlerine su tutarak serinlediğini ifade eden Genç, parkta iki yavru timsahın da yaşadığını, timsahların sıcak bölge hayvanları olduğunu ancak onların da Bodrum'daki sıcaktan etkilendiğini söyledi.
Tekirdağ Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Gülşen Tekin, küçük hayvanların 6, diğerlerinin ise en fazla 48 saat susuz kalabildiğine dikkat çekerek, sokak hayvanlarının su ihtiyacı için vatandaşlara kap dağıttıklarını anlattı.
Samsun'da 5 litrelik su bidonlar konuyor
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği kente sokak hayvanları için hayvanseverler, kestikleri 5 litrelik su bidonlarına su koyarak şehrin belirli bölgelerine yerleştiriyor.
Karadeniz Bölgesi İnsan-Hayvan ve Doğa Kaynakları Koruma Derneği Kurucu Başkanı Hümeyra Ulubay, yaz günlerinde bütün canlıların gıda olmadan yaşayabileceklerini ancak su olmadan yaşama şanslarının olmadığını hatırlattı.
Bu nedenle her yaz hayvanseverler olarak şehrin belirli yerlerine su koyduklarını söyleyen Ulubay, ''5 litrelik plastik su bidonlarını hayvanseverlerimizden atmamalarını istiyoruz. Bidonları keserek toprağa gömüyoruz ve içine su koyuyoruz. Su boşaldıkça da su takviyesi yapıyoruz. Herkesi de tüm canlılara karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz'' dedi.
Serçeleri, güvercinleri ve diğer kuşları da unutmadıklarını belirten Ulubay, her gün Cumhuriyet Meydanı'ndaki kuşlara su verdiğini aktardı.
Giresun'da da, kuşların serinlemesi için Ataparktaki çim alanda birinki oluşturuldu, Giresun Hayvanları Koruma Derneğince, ''Her Evin Önüne Bir Tas Su'' kampanyası kapsamında hazırlanan duyurular reklam panolarına asıldı.
Her gün su ekleniyor
Sokak hayvanlarının sıcak geçen yaz günlerini susuz geçirmemesi için Edirne Belediyesi kentin çeşitli yerlerine yaptırdığı yalakları her gün temizliyor ve su ekliyor. Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Murat Muratoğlu, sokak hayvanlarının sıcak havalarda susuzluktan ölmemeleri için yalak sayısını artıracaklarını belirterek, kedi köpek barınma evinde de hava sıcaklığının en yüksek olduğu saatlerde hayvanların sularla serinletilmeye çalışıldığını söyledi.
Edirne Müftüsü Ömer Taşçıoğlu da cami görevlilerine verdiği talimatta şadırvanların açılmasını ve cami avlularına kaplarla su bırakılmasını istediğini bildirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!