'Bu tarihi karar bir dönüm noktası olacak'
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye ile Ermenistan arasında protokoller imzalanmasını ''tarihi karar'' olarak niteleyerek, bu gelişmenin iki ülkenin aralarında iyi komşuluk ilişkilerinin kurulması ve ikili işbirliğinin gelişmesi yolunda ''dönüm noktası'' oluşturduğunu belirtti.
BM Sözcülüğü'nden ''Türkiye-Ermenistan normalizasyon sürecine'' yönelik olarak yapılan açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkileri normalleştirmeyi hedefleyen iki protokolün Zürih'te bugün imzalanmasını memnuniyetle karşıladığı bildirildi. Açıklamada, ''Bu tarihi karar, iki ülkenin aralarında iyi komşuluk ilişkilerinin kurulması ve ikili işbirliğinin gelişmesi yolunda dönüm noktası oluşturmaktadır'' ifadesi kullanıldı.
Genel Sekreter Ban'ın bu gelişmenin Güney Kafkaslarda da barışa, güvenliğe ve istikrara katkıda bulunacağından emin olduğu belirtilen açıklamada, Ban'ın iki ülke arasındaki ilişkilerin tamamen normalleşmesini sağlamak için söz konusu iki protokolün Türkiye ve Ermenistan meclislerince hızla onanmasını umduğu da kaydedildi.
'Protokollerin imzalanmasından dolayı çok memnunum'
İngiltere Adalet Bakanı Jack Straw, Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulması ve geliştirilmesine ilişkin protokollerin imzalanmasından dolayı çok memnun olduğunu söyledi. Bakan Straw, ''İlişkilerde şimdiye kadar kaydedilen ilerlemeleri memnuniyetle karşılıyorum. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan'a yaptığı ziyaret de çok önemli bir adımdı'' dedi.
İki ülke arasındaki tarihi ilişkiler dikkate alındığında bu gelişmenin önemli olduğunu ifade eden Straw, ''Bundan 10 yıl önce böyle bir gelişme ya da Cumhurbaşkanı Gül'ün Erivan'a ziyareti hayal bile edilemezdi'' değerlendirmesini yaptı.
AB Komisyonu da memnun
AB Komisyonu, Türkiye ile Ermenistan arasında protokoller imzalanmasından memnuniyet duyduğunu ve "bu protokolleri, Güney Kafkasya'daki anlaşmazlıkların çözümü için bir adım olarak gördüğünü" bildirdi.
AB Komisyonunun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner'in açıklamasında, "Komisyon, bunun Güney Kafkasya bölgesinde barışa ve istikrara yönelik cesur bir adım ve iki tarafın uzlaşmaya hazır olduğunu gösteren gerçekten tarihi bir karar olduğunu düşünüyor" ifadesini kullandı.
Ferrero-Waldner, bu protokollerin imzalanmasının özellikle Yukarı Karabağ konusunda çözüme ulaşılması için yeni bakış açıları yaratacağını belirttiği açıklamasında, "Ermenistan ve Azerbaycan'ı sorunlarını barışçı yollardan çözmeleri için çabalarını artırmaya davet ediyorum" ifadesine yer verdi.
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de yaptığı açıklamada, "Türkiye ve Ermenistan'ın bugünkü taahhütlerini yerine getirmekte de aynı cesareti göstereceklerini umduğunu" söyledi. Olli Rehn, "Bu, tüm bölge için iyi bir örnek teşkil edecektir" diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev