Bu yıl kavun kıymete binecek

Türkiye'nin önemli kavun üretim merkezlerinden olan Konya'nın Çumra ilçesinde bu yıl, geçen yıla oranla üretimin yüzde 20 daha düşük olması beklenirken, bunun fiyatlara yansıyacağı belirtildi.

Yayınlanma: 13.06.2009 - 08:43
Abone Ol google-news

Çumra Tarım İlçe Müdürü Üzeyir Arık, lezzetli kavunlarıyla bilinen Çumra'da ''altın baş, çengel kırkağaç, kara kavun, çini kızı'' gibi birçok kavun türünün üretiminin yapıldığını belirtti.
Toprak yapısı ve iklim şartları nedeniyle Çumra'da üretilen kavunların oldukça lezzetli ve tatlı olduğunu ifade eden Arık, ''Çumra kavunu ülke genelinde tanınıyor, lezzeti ve kendine özgü aromasıyla oldukça fazla talep görüyor'' dedi.
 

Üretimde azalma söz konusu

Arık, arz talep dengesinin üreticinin aleyhine oluşması nedeniyle, kavunun para etmediğini, çiftçilerin zarar ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Geçen yıl arz fazlası nedeniyle zarar eden birçok çiftçi, bu yıl tarlasına kavun ekmedi. Geçen yıl tarlada kilosu 25 kuruştan satılan kavunda bu yıl 50 kuruş gibi bir fiyat beklentisi var. Çumra'da her yıl 5 bin dekar alanda ortalama 25-30 bin ton kavun üretiliyordu. Bu yıl üretimin geçen yıla oranla yüzde 20 daha düşük olacağını tahmin ediyoruz. Çumra'da kavun hasadı Temmuz sonlarında başlayıp Ağustos ayının sonuna kadar devam ediyor.''

Çumra'nın kavunda Manisa ve Balıkesir'den sonra Türkiye'nin sayılı üretim merkezlerinden biri olduğunu dile getiren Arık, ''Geçen yıl Çukurova Üniversitesi öğretim üyeleri ilçemize gelerek Çumra kavun çeşitlerinden örnekler aldı. Bu sene deneme üretimi yapıyorlar. Eğer tohumlar orijinal çıkarsa, patenti alınabilir'' diye konuştu.
Arık, patentinin alınması halinde Çumra kavununun, layık olduğu isme kavuşacağını, bu sayede Çumra kavununun pazar payının daha da genişleyebileceğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon