Bu yüz ifadesi neyin habercisi?

Rönesansın ünlü ressamı Leanordo da Vinci'nin Mona Lisa'sında yüksek kolesterol bulunduğu iddia edildi. Palermo Üniversitesi'nden Vito Franco, Mona Lisa'nın yüz ifadesininden bu sonuca vardıklarını söyledi.

Yayınlanma: 06.01.2010 - 12:02
Abone Ol google-news

Tablonun dünyadaki en ünlüler arasında yer almasının ana nedenlerinden biri olan Mona Lisa'nın yüz ifadesinin, kadının sağlık durumu hakkında önemli işaretler taşıdığı belirtildi.

Daily Telegraph'taki habere göre, Palermo Üniversitesi'nden Vito Franco, bu yüz ifadesinin modelin göz çevresinde yağ asitlerinin biriktiğini gösterdiğini söyledi.

İtalyan bilimadamı, bir ipek taciriyle evli olan, Floransalı bir aileye mensup, asıl adının Lisa del Giocondo olduğu tahmin edilen modelde "ksantelazma" hastalığının bulunduğunu iddia etti. Modelin sol gözünün çukurunda ksantelazma olduğu belirtildi.

Cildin altında görülen sarımsı kabarcıklara ksantelazma adı veriliyor. Ksantelazmalar göz çevresinde buruna yakın görülüyor. Bunlar kolesterol ve trigliserid belirtisi olarak değerlendiriliyor.

Vito Franco ayrıca, Rönesans döneminin diğer iki önemli tablosunun modellerinde, "Marfan Sendromu" adı verilen, genetik bir anormal bağ dokusu rahatsızlığı bulunduğunu da öne sürdü. Bunlar, Boticelli'nin "Bir Gencin Portresi" ile Parmigianino'nun "Uzun Boyunlu Madonna" adlı eserleri.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler