Bugün dikkat edin!

Tüm yurt, başta İstanbul olmak üzere bugün Marmara'nın doğusu (Yalova, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Balıkesir, Kırklareli, Bursa ve Bilecik) ve Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak, Bartın çevreleri yeni bir şiddetli yağışla karşı karşıya kalacak.

Yayınlanma: 10.09.2009 - 21:04
Abone Ol google-news

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Türkiye'nin büyük bir bölümünde sağanak ve gökgürültülü sağanak şeklinde görülecek olan yağışların, Marmara'nın doğusu (İstanbul, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Balıkesir, Kırklareli, Bursa ve Bilecik) ve Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak, Bartın çevreleri ile gece saatlerinden sonra Rize ve Hopa çevrelerinde kuvvetli olacağı tahmininde bulunuyor.

 

İzmir'de sağnak yağış uyarısı

İzmir Valiliği, bölgede bugün kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışın beklendiğini, yağışın hafta sonu da etkili olacağını bildirdi.

Valilik'ten yapılan yazılı açıklamada, 3 gün sürmesi beklenen yağış nedeniyle meydana gelebilecek can ve mal kayıplarının önlenmesi amacıyla bazı tedbirlerin alındığı bildirildi.
Bu doğrultuda İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı birimlerle, ilçe belediyelerin gerekli hazırlıkları yapacakları, Devlet Su İşleri, Karayolları ve İl Özel İdaresine ait iş makinelerinin, personeli ile hazır tutulacağı belirtildi.

 

Kızılay ikaz etti

Türk Kızılay'dan yapılan açıklamada, yurttaşların sel öncesinde dere yataklarına otomobillerini park etmemesini, bir karış dahi olsa sel sularında yürünmemesi ve sel sonrası evlerin içindeki hasarı tespitinde, gaz kaçaklarını düşünerek da düşünerek çakmak ve mumla değil, pilli el feneri kullanılması, selin taşıdığı yiyecekler ve sel sularından uzak durulması ikazında bulundu.



Bir karış su dahi sizi düşürebilir


Sel sırasında ise yurttaşların hiçbir zaman akan sel sularına yürümemesini isteyen Kızılay, sel sularına otomobille girilmemesi, aniden sel suları ile karşılaşılması durumunda geri dönülmesi veya yüksek yerlere kaçmasında ikaz etti.
Türk Kızalay, "Bir karış yükseklikteki sel suyu dahi ayaklarınızı yerden kesip sizi düşürebilir" dedi. Otomobil etrafında suların yükselmeye başladığında ise derhal otomobiin terk edilip, yüksek yerlere kaçılması gerektiğinin altını çizen Kızılay, şu uyarılarda bulundu:
"Ani seller iri kayalar yuvarlayabilir, sel suları 3-6 metre yüksekliğe ulaşabilir, öldürücü çamur ve dağ kalıntılarını bebaresinde getirir. Ani sellerde, en küçük bir işaret ve uyarıda hızla yükser yerlere kaçın. Gereksiz yere telefon kullanmayın. Size bağımlı kişileri ve engellileri unutmayın. Dibi görünmeyen sel sularına girmeyin, su birikintilerinin çevresinde, mazgalların etrafnıda, kuru vadi gibi yerlerde durmayın. Kestirme yolları değil, önceden belirlenmiş kaçış yollarını kullanın. Kopmuş elektrik telleri ile temas halinde olabilecek su birikintilerinden, bahçe çitleriden, ağaçlardan ve diğir ıslak cisimlerden uzak durun."

Gaz kaçaklarını fenerle kontrol edin

Kızılay'ın sel sonrasında ise yurttaşları, zehirli madde içerme ihtimaline karşı, sel sularından uzak durulmasını istedi. Sel suları çekilmeden, tehlikenin geçmiş olmayacağını belirten Kızılay, merak etmek için afet bölgesine gidilmemesini vurgulayarak, yurttaşlardan şu uyarılara uymasını istedi:
"Bina içlerini araştırırken, gaz kaçaklarına karşı, meşale, çakmak ve mum gibi aydınlatma araçları yerine ışıldak, veya pilli fener kullanın. Su altında kalmış elektrik kabloları ve elektrikli araçlar olup olmadığının kontrol edilmesini bekleyin. Kopmuş hiçbir kabloya dokunmayın. Suyun içinden gitmek zorundaysınız, durgun sudan yürüyün. Selden etkilenmiş yiyecekleri, sel suları ile taşınmış sebze ve meyveleri yemeyin. Sel suları ile evinize taşınabilecek olan kimyasal maddeler ve zehirli yılanlara dikkat edin."

 

Doğu Akdeniz'e şiddetli yağış uyarısı

Mersin Vali Yardımcısı ve İl Kriz Merkezi Başkanı Kaya Çıtak, ''Doğu Akdeniz'de etkili olacağı'' belirtilen yağış nedeniyle ilgili birimleri, muhtemel sel ve su baskınlarına karşı uyararak önlem almalarını istedi.

Çıtak, yaptığı yazılı açıklamada, Adana Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün yarın ve pazar günü etkili yağış beklendiği şekildeki uyarısını hatırlatarak, olumsuz şartlara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları gerektiğini belirtti.

Bu kapsamda kaymakamlıklardan vatandaşları uyarmalarını isteyen Çıtak, dere yataklarında ikamet edenlerin, tehlike anında evlerinden tahliye edilecek şekilde hazır olunması gerektiğini ifade etti.

Jandarma ve Emniyet Müdürlüğünün il genelinde tedbirlerini artıracağını vurgulayan Çıtak, şunları kaydetti:
''İl Özel İdaresi, Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü ve DSİ 67. Şube Müdürlüğü aşırı yağış sonucu köprü ve menfezlerin tıkanması nedeniyle oluşabilecek taşkınlıkları önlemek amacıyla gerekli tedbirleri alacak. Köy ve il yollarında yaşanabilecek olumsuzluklara karşı gerekli önlemler alınacak. Sağlık Müdürlüğü, 112 Acil Servis ekipleri ve hastanelerde gerekli tedbir alınmasını sağlayacak.''

 

MESKİ, Büyükşehir Belediyesi ile organize çalışacak

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Ömer Gülay da yazılı açıklamasında, sağanak dolayısıyla ve muhtemel afete karşı Büyükşehir Belediyesi ile koordineli hareket edeceklerini belirtti.

Su baskını ihtimali bulunan yerlerde ekiplerin görevlendirildiğini ve motopomplar konulduğunu ifade eden Gülay, 6 kanal açma ve 5 temizleme aracı, 7 vidanjör, derelere yapılacak müdahaleler için 11 iş makinesi, 6 motopomp, 2 dalgıç, 16 pikap, 9 arıza müdahale ekibi ve 200 personelle hazır olduklarını kaydetti.

Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç de beklenen etkili yağış için kriz masası oluşturduklarını bildirdi.

Geçmiş yıllarda ciddi bir sorun yaşamadıklarını vurgulayan Genç, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:
''Meteoroloji Müdürlüğü'nün uyarıları doğrultusunda çalışmalarımızı hızlandırdık. Temizlik ve Fen İşleri müdürlüklerine bağlı ekipler, olası sel felaketinde vatandaşlara anında yardımcı olmak amacıyla hazır bekliyorlar.''
 


Samsun'da şiddetli yağış

Samsun'da beklenen kuvvetli sağanak yağışlara karşı tedbirli olunması konusunda yurttaşlar  ve ilgililer uyarıldı.

Samsun Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan meteorolojik uyarıda, yurdun Orta Akdeniz üzerinden gelecek yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceği ve yağışların Karadeniz Bölgesi genelinde kuvvetli olacağının tahmin edildiği belirtildi.

Kuvvetli yağışların oluşturabileceği su baskını, taşkın, heyelan, trafikte meydana gelebilecek aksaklıklar, çatı uçması ve ağaç devrilmesi gibi olumsuzlulara karşı tedbirli olunması gerektiği ifade edilen açıklamada, ''Özellikle dere kenarlarındaki yerleşim yerlerinde ikamet eden vatandaşlarımızın dere taşkınları konusunda uyarılmaları ve ilgililerin tedbirli olmaları gerekmektedir'' denildi.


Tekirdağ'da kriz masası kuruldu

Tekirdağ Valiliği, meteorolojinin etkili sağanak, sel ve su taşkını uyarısı nedeniyle, olası taşkın riskine karşı alınacak tedbirleri açıkladı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Tekirdağ'ın bugün akşam saatlerinde Orta Akdeniz üzerinden gelecek yeni bir yağışlı havanın etkisi altına girmesinin beklendiği anımsatılarak, buna karşı kriz masası oluşturulduğu belirtildi.

İl genelinde meydana gelebilecek sel felaketine karşı başta Emniyet ve Jandarma ekipleri olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hazırlıklı olacağı ifade edilen açıklamada, kaymakamlıklar ve belediye başkanlıkları aracılığıyla da vatandaşlara gerekli uyarıların yapılması, dere yatağı gibi su baskını oluşabilecek yerlerin tahliye edilmesi, ilçelerde kriz merkezleri oluşturularak 24 saat çalışma esasına geçilmesi gibi önlemlerin alındığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca, vatandaşların, 262 80 80-81-82-83 numaralı telefonları arayarak İl Kriz Merkezi ile irtibat halinde bulunması gerektiği kaydedildi.

Olası sel felaketi esnasında, gerekli olabilecek araç, gereç ve malzemelerin temininde görevli kurumların önceden tedbir alacak ve meydana gelebilecek ani sel, su baskını, taşkın, toprak kayması, yıldırım düşmesi ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklar karşısında, gerekli tüm tedbirlerin alınması hususlarında tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gereken uyarılarda bulunulduğu ifade edildi.

 

Adana'da yeni önlemler

Adana'da hafta sonu beklenen sağanak ve şiddetli rüzgar nedeniyle gerekli tüm önlemlerin alındığı bildirildi.

Adana Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, hafta sonu Akdeniz Bölgesi'nde havanın, sağanak ve gök gürültülü, sağanak yağışlı olacağını ve rüzgarın yağış anında değişik yönlerden kuvvetli ve fırtına şeklinde eseceğinin bildirilmesi üzerine, Vali Yardımcısı Fikret Deniz başkanlığında kaymakam ve birim amirlerinin katılımıyla toplantı düzenlendi.

Toplantıda, cumartesi ve pazar günleri Valilik, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ASKİ Genel Müdürlüğü, Can-Kur ve İtfaiye Müdürlüğünün, ilçelerde kaymakamlıkların, ilçe belediyelerinde Belediye Başkan Yardımcısı ve en az 1 personelle, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, DSİ Bölge Müdürlüğü, Özel İdare Genel Sekreterliği, Orman Bölge Müdürlüğü'nün 24 saat kriz merkezi esasına göre açık tutulması ve kilit eleman bulundurulması kararı alındı.

Toplantıda, İl Sağlık Müdürlüğü'nce hastanelerin ve 112 acil servisinin teyakkuz durumunda bulundurulması, 24 saat kriz esasına göre çalıştırılması, ASKİ tarafından rögar kapaklarının ilçe belediyeleriyle irtibat kurularak temizletilmesi,yurttaşların pikniğe, geziye, balığa çıkmamaları konusunda uyarılması, özellikle Karataş, Yumurtalık ilçelerinde fırtına olacağı belirtildiğinden balıkçı teknelerinin denize açılmaması, deniz kenarında, dere kenarında, sulama kanalları çevresinde bulunan çadırlardaki işçi ailelerin uyarılması kararlaştırıldı.

Jandarma, Emniyet ve Müftülük tarafından gerekli uyarıların anonslar halinde yapılması, Ceyhan ve Seyhan Nehri'nde su taşkını ihtimaline karşı etrafındaki köy muhtarlarının jandarmalarca uyarılması gerektiği belirtilen toplantıda, belediyelerce sel baskınına karşı bol miktarda temizlik malzemesi bulundurulması, içme sularına sel suyu karışabileceği ihtimaline karşı şişe sularının depolanması, Karayolları 57. Şube Şefliği'nin tüm makine ekipmanlarıyla teyakkuz durumunda bulunmaları kararı verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon