'Bugün gıda gününü anıyoruz, çünkü gıdayı öldürdük'

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Demirkol, gıdaların bilinçli olarak bozulduğunu belirterek ''Bugün gıda gününü kutlamıyoruz, anıyoruz. Çünkü gıdayı öldürdük'' dedi.

'Bugün gıda gününü anıyoruz, çünkü gıdayı öldürdük'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.10.2010 - 14:47

Hitit Üniversitesi'nde, 16 Ekim ''Dünya Gıda Günü'' dolayısıyla Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'nda ''Gıda Egemenliği'' konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Demirkol, Avrupa ilaç sanayisinin güçlenmesi için gıdaların bilinçli olarak bozulduğunu öne sürdü. İlaç sanayinin para kazanmasının insanların hasta olmasına bağlı olduğunu belirten Demirkol, ''İnsanlar hasta olmalı ki Amerika'nın üçüncü büyük sanayisi olan ilaç sanayisi para kazanabilsin. İnsanların sağlığı nasıl bozulur tabii ki hamburger zincirleri kurularak, fast food yaygınlaştırılarak'' dedi.

Demirkol, doğal olan her şeyin insan eliyle bozulduğuna dikkati çekerek, ''Bugün gıda gününü kutlamıyoruz, anıyoruz. Çünkü gıdayı öldürdük. 1700'lü yıllardan bu yana şeker tüketimi her yıl daha da artıyor. Avrupa'da 1700'lü yıllarda kişi başına şeker tüketimi yıllık 5 gramken bu oran şimdi 70 kilograma ulaştı. Şeker tüketiminin artış grafiğiyle özellikle kronik hastalıkların artış grafiğini karşılaştırdığımızda şekerin tehlikesi gün yüzüne çıkıyor. Evet şeker doğaldır, pancardan ve şeker kamışından elde edilir. Ancak her doğal şey sağlıklı değildir'' dedi. Türkiye'nin tarım politikalarını da eleştiren Demirkol, ekonomisi tarıma dayanmasına rağmen Türkiye'nin tarıma yaptığı yıllık yatırımın yetersiz olduğunu, IMF'nin tarım politikalarına müdahale ettiğini ileri sürdü.

Demirkol ''IMF, geçtiğimiz yıllarda buğday stokumuzu boşaltmamızı istedi. Biz de buğdayımızı ihraç ettik. Ancak daha sonra bize yetmeyince buğdayı dışarıdan ithal ettik. Şu an 300 bin ton stokumuz var bu rakam 3 milyon ton olmalıydı. Yakın zamanda bir kıtlık yaşasak 3 günden sonra ekmeğimiz kalmayacak'' dedi.  Konferansa, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, İl Müftüsü Ahmet Çelik, Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin ve mühendislik fakültesi öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler