Bugün yer gök mavi
Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde binalar mavi ışıkla aydınlatılacak.
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan Mavi Işık Yak kampanyasında, Türkiye’de ikonik binalar mavi ışıkla aydınlatılacak, insanlar mavi giyecek ve sosyal medya hesapları üzerinden #otizmemaviışıkyak etiketi ile otizmle ilgili mesajlar vererek otizmin farkında, onların yanında olduklarını anlatacaklar. Nisan ayı boyunca dünyanın gündeminde olacak otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir nöro - gelişimsel bozukluk. Otizmin belirtileri en erken yaşamın ilk 6. ayında fark edilebiliyor. Otizmin başlıca belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, konuşmada gerilik, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor. Ailelerin çocuklarında aynı yaştaki diğer akranlarından farklı davranışlar ve belirtiler gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden otizm konusunda uzman bir çocuk ergen psikiyatristine başvurmaları gerekiyor. Kampanyanın Türkiye elçisi Tohum Otizm Vakfı’ndan alınan bilgilere göre, otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. 1985 yılında her iki bin 500 çocuktan birine konulan otizm tanısı, günümüzde her 68 çocuktan biri için geçerli. Nüfusa projeksiyon yapıldığında yaklaşık 1 milyon 142 bin 586 otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen dört milyon 568 bin aile ferdi bulunduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde 0-18 yaş grubu arasında yaklaşık 352 bin otizmli çocuk ve gençten okullaşabilen ve eğitime erişebilenlerin sayısı ise sadece 30 bin 50. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde 50’sinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.
Işıklar otizm için!
Birleşmiş Milletler’in otizmin hızlı artışı karşısında kamuoyunun dikkatini çekmek için ilan ettiği 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’nde, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Galata Kulesi başta olmak üzere, İzmir Saat Kulesi, Beyazıt Yangın Kulesi, Amasya Kalesi gibi birçok yapı mavi ışıkla aydınlatılacak.
Anneler destek istiyor
Barbaros’un annesi Burcu Cankurtuncu: Hep dimdik olmalıyım
Özel bir anne olarak, devletten de, belediyelerden de, derneklerden, zenginlerden, ünlülerden yani imkânı olabilecek herkesten duyarlılık, destek, daha çok imkân bekliyorum. Verilenlerle yetinemiyorum çünkü devlet çok çok az destek oluyor, belki de eğitimsel anlamda gerekli olanın 20’de, 30’da biri kadar. Oturduğum belediyede neredeyse hiçbir imkân yok evladım için de diğer çocuklar için de. Yüzme terapisi veriyorlar haftada bir gün bir saat; bu bir terapi olabilir mi? Atla terapiye gidiyoruz, haftada 1 gün 10 dakikacık. Başka bir belediyeden dil terapisine gidiyoruz, ayda bir gün bir ders; ne kadar faydası olabilir? Maalesef ki bizim çocuklarımızın çok eğitime, farklı farklı uzun terapilere, duyu bütünlemelere, denize, kuma, güneşe ihtiyacı var.. Nasıl denize, tatile götürebiliriz ki her kuruşu eğitimine harcamak gerekirken? Yarını düşünmeden, o korku ve endişeleri yaşamadan tek bir günüm geçmese de hep umut içindeyim. Umutlarım beni terk ederse nasıl ayakta kalabilirim? Ben ayakta kalamazsam evladım nasıl normalleşebilir? Anneyim ben: hep güçlü, hep ayakta, hep dimdik olmalıyım; paşam ve kızlarım için iyi olmak zorundayım...’’
Ege’nin annesi Elif İlter: Benden sonra ne olacak?
“Devletimize özel bir çocuğu olan özel bir anne olarak seslenmek istiyorum, hatta haykırıyorum. Lütfen biraz daha fazla kaynak olanağı sunsunlar bizlere, bu eksikliği kazanç kaynağı görüp mantar gibi türeyen, konunun uzmanı olmadan hizmet veren rehabilitasyon merkezlerini sıkı denetlesinler. Bu gibi kurumlara fırsat vermesinler. Bazı kurumlarda çok suiistimallere tanık olmuş biri olarak söylüyorum. Engelli bireylere farkındalıklar artsın, tüm ailelerin düşündükleri bizden sonra bu çocuklara ne olacak? Bu, kaygının olmaması için uzmanlar tarafından hazırlanmış projeler yaratılsın. Bizler de rahat uyuyalım.’’
Yunus Emre’nin annesi Ayşegül Erdoğan: Dil terapisi çok pahalı
Yunus Emre’ye eğitim aldırmak için burs aradım ama çocuk otizmli olduğu için insanlar bundan bir şey olmaz gözüyle bakıyorlar. Bundan dolayı da duyarsız kalıyorlar. Ama aslında otizmli çocuklar yoğun eğitimle kendi ayakları üzerinde duracak seviyeye geliyorlar. 5 yaş 7 aylık olan Yunus Emre 3 saat rehabilitasyon, 2 saat havuz eğitimi alıyor. Hâlâ konuşma yok. Dil terapisi çok pahalı, aldıramıyoruz. Çocuğa okulda gün boyu her tür ihtiyacında destek olacak ‘gölge öğretmen’lere çok ihtiyacımız var"
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama