Bülent Mumay serbest, Nazlı Ilıcak dahil 17 gazeteci tutuklandı
Darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen aralarında Nazlı Ilıcak'ın da bulunduğu 21 gazeteciden, 17'sinin "Silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan tutuklanmasına karar verildi. Gazeteciler Bülent Mumay ve Mehmet Gündem adli kontrol şartı görülmeksizin serbest bırakılırken; Arda Akın ve Yakup Sağlam adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
<video:576098>
Gözaltına alınan Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu 17 gazeteci “FETÖ/PDY üyesi olmak” suçundan tutuklandı. Sorgu, işlemlerin hızlandırılması için dört ayrı mahkemede yapıldı. Tutuklananların isimleri şöyle: Nazlı Ilıcak, Seyit Kılıç, Bayram Kaya, Cihan Acar, Bünyamin Köseli, Emre Soncan, Mustafa Erkan Acar, Cemal Azmi Kalyoncu, Abdullah Kılıç, Habip Güler, Cuma Ulus, Hanım Büşra Erdal, Hüseyin Aydın, Haşim Söylemez, Ali Akkuş, Yakup Çetin, Ufuk Şanlı. FOX TV Haber Müdürü Ercan Gün de dün teslim olmak için İstanbul Adliyesi’ne geldi. Gün, emniyete yönlendirildi.
Kuleli öğrencilerinin yeniden ifadesi alındı
Tutuklanan Kuleli Askeri Lisesi’ndeki 62 öğrencinin dün Çağlayan’daki adliyede yeniden ifadeleri alındı. Çocukların tutukluluk durumları yeniden değerlendirilecek.
Umut nöbeti sorgusu
Darbe soruşturmasında gözaltına alınan gazeteciler Bülent Mumay ve Mehmet Gündem adli kontrole gerek duyulmadan, Hürriyet muhabiri Arda Akın ve Yakup Sağlam ise adli kontrol kararıyla bırakıldı.
Darbe girişimi soruşturmasında, “FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, hiyerarşik yapıya dahil olmadan, bilerek isteyerek yardım etmek”, “silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek, silahlı terör örgütüne üye olmak” gibi iddialarla gözaltına alınan gazetecilerden Bülent Mumay, adli kontrol talebiyle, Nazlı Ilıcak, Hürriyet Gazetesi muhabiri Arda Akın, eski Zaman Gazetesi adliye muhabiri Büşra Erdal, eski Radikal Gazetesi muhabiri Abdullah Kılıç, eski TRT spikeri Seyit Kılıç’ın da aralarında bulunduğu 20 kişi ise tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Beş savcıya altı saat ifade veren gazetecilerden 20’si için tutuklama istendi. Savcılık, Mumay için ise mahkemeden adli kontrol talep etti. Gazetecilere, sosyal medyada paylaşımları, yaptıkları bazı haberler, köşe yazıları ve örgütsel talimat alıp almadıkları soruldu. Bazı gazetecilere ise “Fuat Avni” isimli Twitter kullanıcısını tanıyıp tanımadıkları soruldu.
‘Tek TGC’ye bağlıyım’
Birgün Gazetesi yazarı Mumay, 2015 yılına kadar 19 yıl Hürriyet Gazetesi’nde gazetecilik yaptığını belirterek Gülen cemaatiyle herhangi bir bağının olmadığını söyledi. “Bağlı olduğum tek kurum Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’dir” diyen Mumay, şöyle devam etti: “Cemaat terör örgütü olarak kabul edilmeden önce, cemaatin hazırladığı kumpaslar sonucu gözaltına alınan, tutuklanan arkadaşlarıma destek olan, bu yönde yazılar yazan, sosyal medya paylaşımı yapan bir gazeteciyim. Gazetemizde daha basılmamış olan Ahmet Şık’a ait ‘İmamın Ordusu’ kitabı arandı. Orada polislere direnç gösteren kişi bendim. ‘Gülen terör örgütünün medya ayağında bulunma’ suçlamasını kabul etmiyorum.”
Umut Nöbeti soruldu
Mumay’a, MİT TIR’ları haberleri nedeniyle tutuklanan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcimiz Erdem Gül’ün serbet bırakılması için Silivri Cezaevi önünde başlatılan “Umut Nöbeti”ne neden katıldığı da soruldu. Mumay ise “Basın özgürlüğüne ve gazetecilik mesleğine destek olmak için katıldım. Ben muhalif bir gazeteciyim. Burada olmamın sebebinin de muhalif kimliğim olduğunu düşünüyorum. FETÖ/ PDY terör örgütüyle herhangi bir bağım yoktur” yanıtın verdi.
Arda Akın: Suçsuzum
Hürriyet muhabiri Arda Akın da 11 yıldır Hürriyet’te polis muhabiri olarak görev yaptığını belirterek “FETÖ/PDY isimli terör örgütünün hiçbir okulunda okumadım. Bu örgüte ait ve hiçbir gazetede görev almadım” dedi. Tweet’leri sorulan Akın, “Raporlardaki tweetler bana aittir. Tweetler bahsi geçen FETÖ/ PDY örgütüne yardım için değildir” diye konuştu. Darbe gecesi, halka ateş açanlar için ‘siz insan değilsiniz’ şeklinde Tweet’lerinin olduğunu dile getiren Akın, “FETÖ/PDY terör örgütünü desteklemiş olmam, algı yapmam söz konusu değil. Suçsuzum” dedi. Cem Küçük’ün Akın hakkında “paralelci” diye yazdığı yazı da polis raporuna girdi. Akın, bu iddiayla ilgili şunları söyledi: “O iddiaları kabul etmiyorum. Bu yazı nedeniyle Cem Küçük hakkında dava açtım.”
Bu arada CHP’li vekiller Enis Bereberoğlu, Sezgin Tanrıkulu, Utku Çakırözer, CHP eski milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, gazetemiz yazarı Ayşe Yıldırım, gazeteciler Celal Başlangıç, Koray Çalışkan, Melis Alphan da adleyeye geldi.
Bülent Mumay serbest bırakıldı... 'Gazeteci tutuklamak doğru bir şey değil'
Nazlı Ilıcak cezaevine kondu
Darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen aralarında Nazlı Ilıcak'ın da bulunduğu 21 gazeteciden, 17'sinin Silahlı terör örgütü üyeliği suçundan tutuklandı. Tutuklananlar arasında yer alan Nazlı Ilıcak ve Hanım Büşra Erdal gece 01.00'de Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz kurumuna konuldu. Ilıcak ve Erdal Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı polisler tarafından iki ayrı otomobil ile getirildi. Nazlı Ilıcak cezaevi girişinde herhangi bir açıklamada bulunmazken, Hanım Büşra Erdal 'Sadece gazeteciyiz, attığımız tweetlerden dolayı tutuklandık' dedi.
<video:576635>En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması