Bulgaristan'da 'Tele kulak' protestosu

Bulgaristan'da İçişleri Bakanlığı'na internet ve mobil telefon haberleşmesini izleme yetkisi veren ve halk arasında "Tele kulak yasası" olarak adlandırılan yasa tasarısına karşı protesto gösterisi düzenlendi.

Yayınlanma: 14.01.2010 - 16:30
Abone Ol google-news

Başkent Sofya'da parlamento meydanında yapılan gösteriye, aralarında Yeşiller Partisi ve Radikal Demokrat Partisi olmak üzere toplam 38 siyasi parti ve sivil toplum örgütünden yaklaşık 600 kişi katıldı.

"Bulgaristan 'Big Brother' değil" sloganı altında düzenlenen gösteride halka, arkasında "Ben terörist değilim" yazılı fosforlu yelekler dağıtıldı. Göstericiler hükümet karşıtı slogan atarken mitingde yapılan konuşmalarda, halkın cep telefonu ve internet haberleşmesinin İçişleri Bakanlığı tarafından izin alınmadan izlenmesinin insan haklarına aykırı olduğu belirtildi.

Milletvekillerine hitaben hazırlanan bildiride de Bulgar toplumunun "tele kulak" yasasına karşı mücadelesini sürdüreceği ve protestoların artarak devam edeceği belirtildi.
Tele kulak yasa tasarısına karşı başlatılan protesto eylemleri çerçevesinde sivil toplum örgütleri, daha önce iktidardaki GERB (Arma) ve iktidarı destekleyen ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisinin tüm milletvekillerinin GSM numaralarını kamuoyununa bildirmişti.


Yasa tasarısı yumuşatılıyor


Bu arada, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Tzvetan Tzvetanov, parlamentoda ilk oylamada kabul edilen yasa tasarısında önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek ikinci oylamadan önce bazı değişiklikler yapılacağını açıkladı.

Değişiklik taslağına göre İçişleri Bakanlığı GSM ve internet operatörlerinden tüm haberleşmenin anında izlenmesi için özel bir teknik merkezin oluşturulmasından vazgeçecek.
Bakanlık, takip altına aldığı kişilerin haberleşme bilgilerini ilgili GSM operatörü veya internet servislerinden talep edecek. GSM Operatörleri veya internet servisleri talep edilen bilgileri ise en geç iki saat içinde İçişleri Bakanlığına ulaştıracak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler