Bulgaristan'daki 139 milletvekili adayı ajan çıktı

Bulgaristan'da yapılacak parlamento seçiminde milletvekili adayı olan 3 bin 234 kişinin geçmişini araştıran özel komisyon, adaylardan 139'unun komünizm döneminde ajanlık yaptığını belirledi.

Yayınlanma: 30.06.2009 - 08:18
Abone Ol google-news

Bulgaristan'da 5 Temmuz Pazar günü yapılacak parlamento seçiminde milletvekili adayı olan 3 bin 234 kişinin geçmişini araştıran özel komisyon, adaylardan 139'unun komünizm döneminde ajanlık yaptığını belirledi. Parlamento kararıyla kurulan ve ülkedeki siyaset adamları, üst düzey devlet bürokratları ve devlet medyalarında çalışanların komünizm rejimle ilişkisini araştırmakla yükümlü komisyon, tespit ettiği yeni verileri resmi internet sitesinde yayımladı.

Milletvekili adaylarının dosyalarını araştıran komisyonun listesinde toplam 139 isim bulunuyor.

"Komünist Ajanlar" listesindeki isimlerin çoğunluğunu iktidardaki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ile iktidar ortağı olan, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (DPS-HÖH) oluşturduğu dikkati çekiyor.

Listeye göre sadece, ülkenin önde gelen siyasi güçlerinden biri olan ve sağ muhalefet partilerinin oluşturduğu "Mavi Koalisyon"un adayları arasında ajan bulunmuyor.

Komisyonun yayımladığı listede isimlerini gören adayların büyük bir bölümü geçmişlerinden çekinmediklerini söylediler ve o dönemde "ülkenin milli güvenliği için" görev yaptıklarını öne sürdüler.

Bulgaristan yasaları, eski komünist ajanların milletvekili olmalarına yasak getirmiyor, ancak bu kişilerin isimleri ve dosyaları kamuoyuna açıklanıyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler