Burhan Kuzu, olumsuz örnekle başkanlığı savundu
"Tayyip Bey ülkeyi tek başına yönetiyor" eleştirilerine yanıt veren Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, parlamenter sistemi sorumlu tuttu ve başkanlık sistemini önerdi.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "Oradan bir şey çıkmazsa, 'B' ve 'C' planına geçeceğiz. Demek, bu 'A' planı olmuş oluyor. 'B' planında CHP'den başlayarak, üç siyasi partiyi dolaşacağız, metnimizi götüreceğiz" dedi.
"Tayyip Bey ülkeyi tek başına yönetiyor' örneği..."
Kuzu, AKP Ar-Ge Başkanlığı tarafından Eskişehir Yunus Emre Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor" konferansında yaptığı konuşmada, koalisyonları eleştirdi. İstikrarın önemine değinen Kuzu, konuşmasında parlamenter rejimin yapısına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
Kuzu, parlamenter rejime ilişkin açıklamalarında ilginç bir örnek üzerinden, şunları söyledi: "Bugün muhalefet, iktidardan şikayetçiyse ve diyorlarsa ki; 'Tayyip Bey, ülkeyi tek başına yönetiyor.' Bütün Avrupa'daki parlamenter yapının modeli, aynıdır. Parlamenter rejimin bu yapılanmasıdır. Bunun panzehiri ise başkanlık modelidir. Başkanlık modelinde başkan zayıf, parlamento güçlü. Başkanlık modelinde çok güçlü bir kongre var. Bir kere daha söylüyorum; benim Başbakan'ım, İngiltere'nin Başbakanı, Almanya'nın Başbakanı, yani parlamenterizmin başbakanları bilesiniz ki, Amerika'daki Obama'dan en az üç kat daha etkilidir. Bunun cazibesi ne o zaman? O da şu; bir defa güçlü bir denetim var, güçlü bir parlamento var. Millet güçlü burada, yürütme güçlü ama bunun gücü devamlılıktan geliyor."
'Acelemizin sebebi, 2013'ün bu manada son yıl olması'
Yeni anayasa çalışmaları hakkında bilgi veren Kuzu, "Zaman zaman muhalefet, 'bizi sıkıştırıyorsunuz' diyor. Başbakanımız diyor ki; 'yeter artık, kardeşim. Biraz çabuk olalım.' Tabii muhalefet ağırdan alıyor ama bizim acelemiz var. Acelemiz gayet net. Acelemizin sebebi, 2013 yılının bu manada son yıl olması. Niye son yıl? Çünkü 2013'ün ekimine kadar, bilemedin kasımına kadar bu iş bitmezse, arkasından mahalli seçimin sandığı gözükmeye başlar. Arkasından cumhurbaşkanlığı...Arkasından 2015'te milletvekili seçimi derken bu iş savsaklanır. Eski yıllarda bunlar oldu. Dolayısıyla muhalefet, belki hani 'çıkmazsa çıkmaz' modunda mı? Onu bilemiyorum. Günahlarını almayalım ama biz madem 'söz verilmişse bir an evvel yapalım' diyoruz" diye konuştu.
'Referanduma götürmek için 5-6 milletvekili eksiğimiz var'
"Şimdi oradan bir metin çıkma konusunda 1,5 yıl olmuş oluyor" diyen Kuzu, şöyle konuştu: "Dünya anayasalarına baktığınız zaman 16 günde Japonlar anayasa yapmış, Amerika yapmış, 17 yılda yapılabilen anayasalar var ama ortalaması 1,5 yılda anayasaların yapıldığını görüyoruz. Bu süre dolmuş oluyor bir yerde. 'Peki oradan bir şey çıkmazsa ne yaparsanız?' diye bize sorduğunuz zaman, oradan bir şey çıkmazsa, 'B' ve 'C' planına geçeceğiz. Demek, bu 'A' planı olmuş oluyor. 'B' planında CHP'den başlayarak, üç siyasi partiyi dolaşacağız, metnimizi götüreceğiz. Üçünden de herhangi bir sonuç çıkmazsa, biz kendi metnimizi Meclis'e getirip, genel kuruldan destek isteyeceğiz. Bizim 5-6 eksiğimiz var. 5-6 vicdanlı milletvekili bulursak, referanduma gitmek kaydıyla bir metin sunarız. Şimdi bizim derdimiz şu. O, 'A' formülü diyelim oldu, 'B' oldu, 'C' oldu, üç formül, ama getirilecek olan anayasa, bu Türkiye için hangi modeli getirmeli? Asıl sorunun işte bam teli burası. Tamam, bir anayasa yapıyoruz da bu anayasada hangi hükümet modeli olmalı."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza