Bush: İsrail'in kendini savunma hakkı var

İsrail'in Gazze saldırılarıyla ilgili olarak kamuoyuna ilk kez açıklama yapan ABD Başkanı Gerorge W. Bush, Gazze'deki olayların sorumlusu olarak Hamas'ı gösterdi. Bush, Hamas'ın roket saldırılarına karşı İsrail'in ''kendini savunma hakkı bulunduğunu'' söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan bir açıklamaya göre ise, ABD, 3 temel unsur içerecek bir ateşkes üzerinde çalışıyor.

Yayınlanma: 05.01.2009 - 18:03
Abone Ol google-news

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre George W. Bush, İsrail'in Gazze saldırılarıyla ilgili olarak ilk kez yaptığı açıklamada, İsrail'in ''kendini koruma isteğini anladığını'', Gazze'deki şu anki duruma Hamas'ın neden olduğunu bildirdi.

Bush, Hamas'ın, Gazze halkını önemsemek yerine Gazze'yi masum İsrailliler'i öldürmek için füze fırlatma yeri olarak kullandığını belirterek, ''İsrail, besbelli kendini ve halkını koruma kararı verdi'' dedi.

Ateşkes olacağına dair hala umutlu olduğunu ifade eden Bush, bunu ''yüce bir emel'' olarak niteledi, ancak Hamas saldırıları durdurmadığı sürece bir barış anlaşması olmayacağını kaydetti.

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin mümkün olduğunca çabuk ateşkes istediğini, ancak bunun sürekli olması gerektiğini vurguladı. Perino, İsrail'in ''kendini savunma hakkını'' desteklediğini belirtirken, ''sivil kayıplar sözkonusu olduğunda çok tedbirli olunması'' çağrısında bulundu.

 

ABD'nin ateşkes önerisinde 3 temel unsur var

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili olarak George W. Bush yönetiminin, Hamas'ın İsrail'e roket saldırılarını durdurması dahil 3 temel unsuru içerecek bir ateşkes için çaba harcadığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, ateşkes konusunda çok sayıda yabancı liderle telefon görüşmesi yaptığını söyledi.

Ateşkes için 3 unsur üzerinde çalıştıklarını belirten McCormack, buradaki amacın, Rice'ın daimi ve sürdürülebilir olmasını istediği biçimde şiddetin durdurulması olduğunu bildirdi.
McCormack, ateşkes önerisinin içermesi gereken unsurların ''Gazze'den İsrail'e roket saldırılarının durdurulması, İsrail ile sınır geçiş noktalarının yeniden açılmasının düzenlenmesi ve Hamas'ın silah dahil türlü maddeler için kaçakçılıkta kullandığı Mısır'a ulaşan tüneller'' konuları olduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Rice, İsrail'in Gazze saldırıları nedeniyle Çin'e yapacağı 1 haftalık ziyareti iptal etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler