Büşra Ersanlı cezaevinden çıktı

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da aralarında bulunduğu 16 sanığın tahliyesine karar verdi. Ersanlı cezaevinden çıkışı sırasında, "Arkadaşlarımız için üzgünüz" dedi.

Büşra Ersanlı cezaevinden çıktı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.07.2012 - 08:32

PKK'nin şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 140'ı tutuklu 205 sanık hakkında açılan davada, Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu sanığın tahliyesine karar verildi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşma verilen aranın ardından mahkeme heyeti başkanı Ali Alçık, alınan kararları okudu. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu sanığın tahliyesini kararlaştırdı.

Ersanlı cezaevinden çıktı

Tahliyesine karar verilen Prof. Dr. Büşra Ersanlı, saat 22.30 sıralarında cezaevinden çıktı.

Basın mensuplarının ısrarı üzerine bir açıklama yapan Ersanlı şunları söyledi:
''Bu davayı 9 aydır bekliyoruz. Bildiğiniz gibi çok uzun bir iddianame. Mantığını anlayamadığımız, bizlere çok fazla bir nefret biriktirmiş olan bir iddianameyle karşı karşıya kaldık. Onu çözümlemekte bayağı zorluk çektik. Bildiğiniz gibi bu davadan yargılanan insanların büyük bir çoğunluğu BDP'li. Arkadaşlarımızı geride bıraktığımız için üzgünüz. Tabii ki tahliye olduğumuz için sevindik ama arkadaşlarımız geride kaldı. Hepimizin durumu beş aşağı beş yukarı aynı.''

''Mahkemede Kürtçe savunma krizi yaşanıyor. Neler söyleyeceksiniz?''
şekilindeki soruya karşılık da Ersanlı, ''Ana dilde eğitim de, ana dilde savunma da çok umut ediyorum ki yakın bir gelecekte Türkiye'de gerçekleşecek. Çünkü bu hem birey anlamında, hem kolektif anlamda en büyük güvenlik yolu. Ana dilde eğitim ve ana dilde kendini rahatça ifade etmek, o dili iyi öğrenmek, Türkiye'de en büyük güvenlik garantisi'' diye konuştu.

Tahliye gerekçesinde, kamuoyunda ''3. Yargı Paketi'' olarak bilinen 6352 sayılı Kanuna da yer verildiği hatırlatılarak, bu konuda söyleyecekleri sorulan Ersanlı, bunların teknik detaylar olduğunu, bu konuda bir şey söylemek istemediğini kaydetti.

 

Zarakolu'ndan mahkemeye dilekçe

Yayıncı Ragıp Zarakolu da mahkemeye ''Nobel Barış Ödülü Adayı sanık Ragıp Zarakolu'' imzalı bir delikçe sundu.

Davanın ilk duruşmasının yapıldığı 2 Temmuz'da Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA), Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Björn Smith-Simonsen, Uluslararası PEN Yazarlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin, Hapisteki Yazarlar komitesi Direktörü Sara Wyatt ve Uluslararası Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Koordinatörü Alexis Krikorian'ın duruşmayı izlemek üzere Silivri'ye geldikleri belirtilen dilekçede, bu kişilerin dizüstü bilgisayarları, dosyaları ve cep telefonlarının mahkemenin otoparkına bırakılan çevirmenlerinin arabasından çalındığı anlatıldı.

Dilekçede, ''Uluslararası insan hakları gözlemcilerinin çalışmalarını kolaylaştırmak, Türkiye Cumhuriyeti'nin de tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerin vecibeleri arasındadır. Ne yazık ki, mahkemeniz bu vecibelerin yerine getirilmesinde yetersiz kalmıştır'' denildi.

Dilekçede şöyle denildi: ''Uluslararası gözlemcilere yönelik tehditkar operasyonu yöneten 'örgütlü organize yapının'' ortaya çıkarılması ve kendine 'suç işleme özgürlüğü' vehmeden sorumluların yargılanmasının sağlanmasını saygılarımla siz mahkeme heyetine arz ederim.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler