"Bütün Renkleriyle Türkiye"

2008 Frankfurt Kitap Fuarı'na Onur Konuğu olarak katılan Türkiye, Frankfurt'ta kültür ve sanat çıkarması yapıyor. "Bütün Renkleriyle Türkiye" sloganıyla 15-19 Ekim tarihleri arasında yapılacak fuarda Türkiye, gerçekleştirilecek konser, tiyatro ve sergilerle Frankfurt´ta adını duyuracak.

Yayınlanma: 12.09.2008 - 07:26
Abone Ol google-news

Türkiye, kültürel ve edebi bir yelpazede yer alan fuar öncesi ve sonrası olmak üzere toplam 265 farklı etkinlik arasında, Eylül ayı boyunca da sergi, workshop, panel, bale gösterisi ve konserlerden oluşan 11 etkinlikle temsil edilecek. Türk toplumunun 20. yüzyılda geçirdiği tarihsel, politik, sosyal, ekonomik süreçlerin gündeme getirdiği karşıtlıklar üzerinde şekillenmiş "gerçekliklere" fotoğraf sanatçılarının nasıl baktığını sorgulayan, “Türkiye Gerçekliği“ sergisi yarın açılacak ve 29 Ekim’e kadar görülebilecek. Türk fotoğrafçılık sanatının önemli bir kesitini ilk kez Alman sanatseverlerle buluşturan sergi, Fotografie Forum Frankfurt’ta düzenlenecek. Sergide, Şahin Kaygun, Murat Germen, Merih Akoğul, Ferhat Özgür, Pınar Yolaçan, Aksel Zeydan Göz, Ahmet Polat, Korhan Karaoysal, Erdem Taşdelen ve Burçak Kaygun´un çalışmaları yer alıyor.

 

Yahudi kültüründen kesitler

Eylül ayının bir diğer önemli bir etkinliği ise izleyicileri Osmanlı İmparatorluğu’nun 500 yıllık geçmişine götürecek Janet Esim - Jak Esim Konseri olacak. Söz konusu dönemde İspanya’dan göç eden ve kendilerine özgü bir müzikle İstanbul’da yeni bir yaşama alışmaya çalışan Musevi ikili, 8 müzisyenden oluşan gruplarıyla, 17 Eylül'de kendilerine özgü şarkılarını seslendirecekler. Frankfurt Yahudi Müzesi’nde izlenebilecek ikilinin konseri, “Türkiye’de Yahudi Kültüründen Kesitler” sergisinin açılışında gerçekleştirilecek. “Türk Toplumunda Yahudi Yaşamından Kesitler” başlıklı sergi de 11 Ocak 2009’a kadar Yahudi Müzesi'nin konuğu olacak. Kitap Fuarı kapsamında gerçekleşecek sergide hem Osmanlı dönemindeki hem de modern Türkiye´deki Musevîlerin yaşamını gösteren fotoğraflar ve eski düğün fotoğraflarının yanı sıra "Türk Musevîleri Vakfı Müzesi"nin koleksiyonundan seçilmiş bir Ester-Rulosu, Çanukka-Şamdanı, mesusu, sadaka kutusu, gelin elbisesi, minik bebek şapkası ve sünnet kıyafetinden, hahambaşının resmî törenlerde kullandığı giysiler ile Osmanlı liyakat nişanlarına kadar çeşitli objeler yer alacak. Sergiye çeşitli konferans ve okumalar eşlik edecek.
 

Türkiye'nin 30 yıllık sanat tarihi

Çağdaş Türk sanatına dair sunduğu genel bakış ile Almanya´da bu kapsamda gerçekleştirilen ilk sergi olacak “Made in Turkey”, 30 yıl öncesinden günümüze uzanan başlıca sanatsal duruşları içeriyor. Sanatçı ve eser seçiminde 1978 yılına dek uzanılan sergide müzelerden, özel koleksiyonlardan ve sanatçıların atölyelerinden ödünç alınmış güncel çalışmalar ve etkinlik içeriği ile örtüşen diğer eserler yer alacak. Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Dr. Frank Walter Steinmeier, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın destekleriyle, Paul Kilisesi merkezli olarak gerçekleştirilecek etkinlik, 15 Kasım’da sona erecek.
 

Yaşar Kemal'in romanları sergide

“Çukurova Bayramlığın Giyerken“ başlığı altında düzenlenecek sergide, fotoğraf sanatçısı Lütfi Özgünaydın’ın, Yaşar Kemal’in romanlarına konu olan Çukurova coğrafyasında gerçekleştirdiği fotoğraf projesi izleyenlerin karşısına çıkacak. Sergi, yazarın söz konusu romanlarından seçilen, doğa ve insan betimlemelerini Franfurt’a taşıyacak. “Yaşar Kemal Yazarlar Adası” sergisi ise Ada Hikayeleri’nde, Balkan, Birinci Dünya ve Kurtuluş Savaşları sonrasında, Türkiye´nin farklı kültürlerinden gelen insanlarla bir ada toplumu yaratan Yaşar Kemal için tasarlanan bir projenin sunumundan oluşuyor. Her iki sergi de, Frankfurt Sparkasse Sanat Galerisi’nde 23 Eylül-21 Ekim tarihleri arasında yapılacak. “Ebru - Kültürel Çeşitlilik Üzerine Yansımalar” başlığı ile Frankfurt Haus am Dom´da 26 Eylül-3 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek sergide de sanatçı Attila Durak, fotoğraflarıyla Türkiye´nin etno-kültürel renkliliğini, kültürel alaşımını ve bağlaşımını yansıtacak. Fotoğraflar izleyiciyi Türk toplumunun gelişen kimliği olarak “başkası olma”ya davet edecek.

 

Sahne sırası balede

FKF Türkiye Konuk Ülke etkinliklerinde çeşitli sergi ve konserlerin yanı sıra modern sanatın dallarından Bale gösterilerine de yer verilecek. Bu kapsamda, İstanbul Devlet Opera ve Balesi, 26 ve 27 Eylül tarihlerinde Frankfurt Gallus Tiyatrosunda, “Hüsnü Aşk“ olarak adlı eseri, “About Beauty of Love” ismiyle sahneleyecek. Osmanlı Edebiyatı’nın en ünlü eserlerinden biri sayılan bu yapıt, Sufi ustası şeyh Galip tarafından daha 26 yaşında iken kaleme alınmıştı. "About Beauty of Love“da Hüsn adlı bir genç kız ile Aşk adlı bir delikanlı arasında geçen sevda ilişkisi konu ediliyor. Gösterinin yönetmenliğini ve koreografisini ise Türkiye’de modern dansın kurucusu Beyhan Murphy üsleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler