Çağlayan cari açığı sivilceye benzetti

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Türkiye'nin, cari açık sivilcesidir. Bu bazen çıban haline gelebiliyor" dedi.

Yayınlanma: 15.05.2012 - 13:14
Abone Ol google-news

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın toplantısında yaptığı konuşmada, "Türkiye, cari açık sevdalısı bir ülke değil. Cari açık Türkiye'nin kaderi de değil. Bunu çözecek her türlü altyapıya sahibiz" diye konuştu. Cari açığın azaltılması noktasında Türkiye için 6 önemli sektörde yatırımcı istediğini dile getiren Bakan Çağlayan, Türk sanayisinin yüzde 43 ithalat bağımlısı olmasının, ülkenin lehine olmadığına işaret ederek, "Eleştirmek kolay tabii.Türkiye, geçen yıl 241 milyar dolarlık toplam ithalat yaparken bunun 54 milyar doları enerji ithalatıdır. 190 milyar doların yüzde 72'si aramalı ithalatı, enerjiyi çıktığınızda geriye kalan aramalı ithalatının yüzde 28'i demir ve madencilik sektörünün ithalatıdır" dedi.

Erdoğan'ın yerli otomobil isteği

Konuşmasında Başbakan Erdoğan'ın yerli otomobil isteği konusuna da değinen Bakan Çağlayan, "Otomotiv sektörünün başımızın üstünde yeri var. Başbakanımızın 'bir yerli oto yapalım' demesinin sebebi şudur: Adının Ali, Veli olması değil, bizim istediğimiz tasarımı, dizaynı, üretimi, motor teknolojisi en az yüzde 85'i Türkiye'de yapılan bir otomobil yapalım.. Türkiye, otomotiv sektöründen maalesef açık vermeye başladı ve 6 milyar dolar motor ithalatı yaptı. 10 milyar dolar demir çelik hurda ithalatı yaptı. Demir-çelik sektörümüz yanlış yapılandırılmış. Katma değeri olmayan yatırımlara girmişiz ve bu üretim yapısıyla hedeflerimize ulaşamayız" değerlendirmesinde bulundu.


"Fransız halkı Sarkozy'i tıraş etti"

Çağlayan, Avrupa'da yaşanan ekonomik krize de işaret ettiği konuşmasında, Türkiye'ye 10 yıl önce hasta diyenlerin, bugün kendilerinin yoğun bakım çadırında bulunduğu yorumunu yaptı. Çağlayan, "Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkıp çıkmayacağı konuşuluyor. Berberler oturdu ancak beceriksiz çıktılar. Yunanistan'a nasıl 'saç tıraşı' yapacağını konuştular. Merkozy çifti, Avrupa'yı ciddi sıkıntıya soktu. Bu krizi Avrupa'da yönetecek lider yok. Türkiye ise 2008'den bu yana küresel krizi tarihinde ilk defa IMF'siz başardı" dedi. Çağlayan, geçen hafta Yatırım Danışma Konseyi kapsamında IMF Başkanı ile görüştüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti:

"IMF Başkanı bana, 'sizin bize ihtiyacınız yok ancak bizim size ihtiyacımız var. Böyle giderseniz işsiz kalırız' dedi. IMF desteği olmaksızın IMF çıpasına tutulmak yerine Türkiye çıpasına tutunarak, bir tarih yazdık. Yunanistan'ın durumu iyi görülmüyor. 'Merkozy berberlik firması, tıraş konusunda karar veremedi. Onlar, Yunanistan'a nasıl tıraş yapalım derken, Fransız halkı Sarkozy'i tıraş etti. Yunanistan'ın yaşadığı filmi, biz 2001 yılında gördük."


S&P'yi eleştirdi

Konuşmasında S&P'yi de eleştiren Çağlayan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye'ye ilişkin derecelendirmesinin Türkiye açısından hiç bir şey ifade etmediğini, daha önce hayat ünitesine bağlı olan İzlanda ve İrlanda'nın puanını yükselttiğini, S&P'nin kendini bitirdiği yorumunu yaptı.  Çağlayan, şöyle devam etti:

"Türkiye olarak biz kendi işimize bakacağız. Bizim yol haritamız belli. Demir-çelik, madencilik, metalürji, otomotiv, makine ve tekstil sektöründe yatırımcı istiyoruz. Türkiye'nin dış ticaret açığı verdiği sektörde yatırımcı istiyoruz. Siyasi ve ekonomik açıdan güzelliğe sahip Türkiye'nin, cari açık sivilcesidir. Bu bazen çıban haline gelebiliyor. Cari açık meselesinde son derece kararlıyız. Bu sorunu çözeceğiz. Başbakanımızın yerli otomobil konusundaki ısrarı bunun için."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler