Çakıt hidroelektrik santrali açıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Türkiye büyüyor, son rakamlar yüzde 10-11 seviyesinde. Bunu karşılayabilecek enerji yatırımları yıllık en az 5,5 milyar dolar seviyesine çıktı'' dedi.

Çakıt hidroelektrik santrali açıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.10.2010 - 13:11

Yıldız, Adana'nın Karaisalı ilçesinde yapımı tamamlanan Çakıt Hidroelektrik Santrali'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gelişmesi, büyümesi ve değişmesi için iki önemli başlığın, ''yerli kaynaklar'' ve ''yenilenebilir enerji kaynakları'' olduğunu kaydetti.
Bu iki kaynağın, petrol ve doğalgaza olan bağımlılığı azalttığını ifade eden Yıldız, ''Bu barajların yapımıyla coğrafya değişiyor, etkileniyor ama, coğrafyayı ve çevreyi değiştirmeden herhangi bir barajın ya da yapının imar edilmesi mümkün değil. Ben bu konuda Kapıkayalı ve Karaisalılı hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. Kendilerine sorduğumda, 'Baraj yapılıyor diye eylem yapmadık. Yapanları da anlamıyoruz' dediler. Bu Avrupa ülkelerinde görülen bir davranış. Kendilerini medeni duruşlarından ötürü tebrik ediyorum'' diye konuştu.

Türkiye'nin büyüdüğünü ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:
''Son rakamlar yüzde 10-11 seviyesinde. Bunu karşılayabilecek enerji yatırımları yıllık en az 5,5 milyar dolar seviyesine çıktı. Bunu yapmak zorundayız. Sadece Türkiye'nin büyümesini karşılamak için yapmak zorundayız. Ayrıca, yine elektrik dağıtım hizmetlerinden ve elektrik üretim hizmetlerinin özelleşmesinden dolayı yalnızca bu yıl içerisinde 16 milyar dolara yakın bir gelir bekliyoruz. Bunlar Türkiye'nin, özelikle uluslararası sermayeyle birlikte nasıl büyüdüğünü, güven ortamının oluştuğunu ve hemen yakın zamanda geçirdiğimiz referandumun nasıl tesirinin olduğunu göstermesi açısından son derece önemlidir.''

Barajın yapımını üstlenen Norveçli Starkraft firmasının, dünyada enerji üretimine çok ciddi oranda katkısı olduğunu ve 50 milyar kilovat civarında üretimi bulunduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti:

''Statkraft'ın Türkiye'ye duyduğu güvenin boşa çıkmayacağını hep birlikte göreceğiz. Siz buraya kalmak için geldiniz. Burada kalabilir ve büyüyebilirsiniz. Bunu hep beraber göreceğiz. Türkiye'de yapacakları 500-600 milyon avroluk yatırımın, önümüzdeki günlerde daha da artarak süreceğine inanıyorum. Türkiye güvenilecek bir ülkedir. Türkiye yatırım yapmak için doğru bir ülkedir ve siz bu doğru tercihinizi zamanında yapmış oldunuz. Bunun için tekrar tebrik ediyorum. Bu yatırımların, Türkiye'nin kalkınması ve kazancın paylaşılmasında önemli yer tutacağına inanıyorum.''

Türkiye'nin önümüzdeki 5 yıl içinde ve kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023 tarihinde, yerel kaynaklarını ve sudan yararlanabileceği bütün kaynakları harekete geçirmiş olacağını umduklarını belirten Yıldız, ''Şu anda kabaca, Türkiye'deki suların üçte biri işletmede, üçte biri için lisanlanma tamamlandı ve inşaat aşamasında. Kalan üçte birlik bölüm ise lisans alacak ve yatırıma açılmayı bekliyor. Bunların önünü açmakta bizler görevimizi yerine getirmiş oluyoruz. Bundan sonra görev özel sektöre düşüyor. Özel sektör kendine düşen sorumluluk gereği, önünün açılmasıyla beraber bu projeleri gerçekleştirecektir ve bizler de bunun takipçisi ve izleyicisi olacağız'' şeklinde konuştu.

EPDK Başkanı Köktaş

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş ise 20 megawatt kurulu gücü ve yıllık 95 milyon kilowatt/saatlik üretimi ile Çakıt Hidroelektrik Santrali'nin küçük bir yatırım olarak görülebileceğini ifade ederek, ''Ancak, bu santral büyük bir enerji denizine akan küçük bir ırmak olarak değerlendirilmemelidir. Bu santral, ülkemiz enerji sektörünün parlak geleceğine döşenmiş ve devamı gelecek bir yapı taşıdır'' dedi.
Köktaş, 2010 yılının başı itibariyle Türkiye'de dünyanın en önemli yabancı enerji yatırım şirketlerini yaklaşık 2 bin megavat civarında kurulu gücü bulunan lisanslı hidroelektrik santral projelerine ortak olduğunu belirterek, ''Bir kısmı tamamlanmış, bir kısmı yatırımları sürmekte olan bu projelerin toplam yatırım tutarı ise 3,5 milyar liraya ulaşmıştır'' diye konuştu.

Statkraft Yönetim Kurulu Başkanı Svein Aaser ise Türkiye'nin yenilenebilir enerji sektöründe büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, ''Türkiye'ye kalmak için geldik. İlk etapta hedefimiz 500-600 milyon avroluk yatırım yapmak'' diye konuştu.
Norveç'in Ankara Büyükelçisi Cecilia Landsverk ise Norveç ve Türkiye'nin, Avrupa'nın hidroelektrik potansiyeli en yüksek iki ülkesi olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin temiz ve yenilenebilir enerji üretimi alanındaki gelişimi önemlidir. Dünyanın geleceği için Türkiye elinden geleni yapmakta. Hidroelektrik tesislerinin artması, bu anlamda önemlidir. Bu yatırımların sürmesini diliyorum'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Yıldız, Karaisalı'daki 1 Nisan YİBO İlköğretim Okulu'nun onarımını gerçekleştirdikleri için, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü adına Aaser'e bir plaket verdi ve protokol üyeleri kurdeleyi keserek, tesisin açılışını yaptı. Törene, Norveç Petrol ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Ove Flataker, AKP Adana milletvekilleri Necdet Ünüvar ve Fatoş Gürkan, Adana Vali Vekili Fikret Deniz ve Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler