"Çalık için beyanname mi imzalandı?"

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Türkiye'de Nükleer Santral Tesisi Konusunda İşbirliği Ortak Beyannamesi"nin, Rusya'nın Çalık Grubu Projesine petrol sağlaması için mi imzalandığını sordu.

Yayınlanma: 22.01.2010 - 13:52
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Rusya Başbakan Yardımcısının imzaladıkları "Türkiye'de Nükleer Santral Tesisi Konusunda İşbirliği Ortak Beyannamesi"ni TBMM gündemine taşıdı.

Özyürek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, söz konusu beyannamenin kamuoyunda endişelerin oluşmasına yol açtığını belirterek, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:
"Türkiye'de Nükleer Santral Tesisi Konusunda İşbirliği Ortak Beyannamesi ile Enerji Bakanlığının ihale sürecinde başarısız kaldığını düşünüyor musunuz?

İddia edildiği gibi bu tercih (İhale yönetiminin terk edilmesi - Devletlerarası işbirliğinin ikame edilmesi) Enerji Bakanlığının nükleer enerji santrali ihale şartnamesi hazırlama yeterliliğinden yoksun oluşundan mı kaynaklanmaktadır?

Türk yüklenicisinin Çalık Gurubu yabancı ortağın İtalyan Eni şirketi olduğu, kamuoyunda Samsun-Adana-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi olarak bilinen, ham petrolü Karadeniz kıyısındaki Samsun limanı yakınında bulunan tesislerden Akdeniz'deki Ceyhan terminali tesislerine taşıyacak ulaşım sisteminin tasarımını, inşaat ve işletmesini kapsayan projeye gerekli petrolün bulunmasında sorun yaşandığı bilinmektedir. Rusya'nın Çalık Grubu Projesine petrol sağlaması için "Türkiye'de Nükleer Santral Tesisi Konusunda İşbirliği Ortak Beyannamesinin" imzalandığı iddiası doğru mudur?

Bu beyannameyi enerji piyasasının düzenlenmesinde şeffaflık ilkesiyle bağdaşır buluyor musunuz? Doğalgazda büyük ölçüde bağımlı olduğumuz Rusya'ya nükleer enerjide de bağımlı hale gelmemiz stratejik olarak doğru mudur?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler